Hufvudstadsbladet

Nytt Bauhaus gör att vi kan lämna gamla hjulspår och byta perspektiv

- URSULA VON DER LEYEN ordförande, EU-kommission­en

EU Bauhaussko­lan grundades i Weimar 1919 av Walter Gropius och hans vänner och blev snabbt en internatio­nell rörelse för arkitektur, konst och design. I över hundra år har den påverkat bland annat stadslands­kap i hela världen. Bauhaus sinnrika avantgardi­stiska stil bidrog till att forma den sociala och ekonomiska omställnin­gen till 1900-talets industrisa­mhälle.

Hundra år senare står vi inför nya globala utmaningar, såsom klimatförä­ndringar, förorening­ar, digitalise­ring och en stor befolkning­sökning. Den här utveckling­en sker parallellt med en till synes obegränsad ekonomisk tillväxt på bekostnad av vår planet och våra begränsade naturresur­ser.

Byggnader och infrastruk­tur står för minst 40 procent av alla växthusgas­utsläpp. Moderna konstrukti­oner bygger till stor del på cement och stål, som det går åt enorma mängder energi för att producera och som själva släpper ut koldioxid direkt genom kemiska reaktioner.

Alla tecken pekar åt samma håll – vi måste tänka om och planera nytt. Europa kan och måste spela en ledande roll i detta sammanhang. Det är därför som vi har tagit fram den europeiska gröna given, vars främsta mål är att Europa ska bli den första klimatneut­rala kontinente­n till 2050, som vår tillväxtst­rategi. För att lyckas med det räcker det inte med att bara minska utsläppen. Vi måste även ha en cirkulär ekonomi som drivs av förnybar energi.

Jag vill dock att detta ska vara mer än bara ett miljöproje­kt eller ett ekonomiskt projekt. Den europeiska gröna given måste också vara ett nytt kulturproj­ekt för Europa. Denna systemförä­ndring kräver sin egen estetik – en kombinatio­n av design och hållbarhet.

Därför ska vi nu lansera ett nytt europeiskt Bauhaus – ett projekt som förenar arkitekter, konstnärer, studenter, forskare, tekniker och designer. Det kommer att vara en drivkraft för att genomföra den gröna given på ett attraktivt och innovativt sätt, inriktat på människor. Det ska bli en rörelse grundad på hållbarhet, tillgängli­ghet och estetik, som ska göra återvinnin­g, förnybar energi och biologisk mångfald till något helt naturligt.

Människor ska kunna känna, se och uppleva den gröna given i praktiken, genom att byggindust­rin använder naturmater­ial, såsom trä och bambu, och arkitektur­en antar nästan naturliga former och utgår från byggprinci­per som tar hänsyn till ekosysteme­n.

Det nya europeiska Bauhauset bör också dra nytta av digitalise­ringen. I framtiden kommer hus, bostadsomr­åden och städer att fungera bättre tack vare sin ”digitala tvilling”. Med hjälp av datorsimul­eringar kommer det att gå att fatta bättre beslut inom byggsektor­n när det gäller bland annat resurseffe­ktivitet och påverkan på miljön och det lokala klimatet. Målet är att uppnå klimatneut­rala städer som är mer beboeliga.

Precis som den tidigare Bauhausrör­elsen spreds från Weimar till hela världen, ska det nya europeiska Bauhauset vara mer än bara en arkitektur­skola som använder ny teknik. Bauhaus banbrytand­e framgång hade inte varit tänkbar utan kopplingen den tidens sociala utmaningar. Det gamla Bauhauset bevisade att industri och god design kan förbättra vardagsliv­et för miljontals människor. Det nya europeiska Bauhauset kan skapa en liknande dynamik.

Under de närmaste två åren ska fem europeiska Bauhaus-projekt inledas i olika EU-länder. Hållbarhet kommer att vara utgångspun­kten för alla projekt, som dock har olika inriktning. Inriktning­en kan vara allt från naturliga byggmateri­al och energieffe­ktivitet till framtidsor­ienterad mobilitet eller resurseffe­ktiv digital innovation. Dessa projekt kommer att vara utgångspun­kten för ett europeiskt och världsomsp­ännande nätverk, där varje enskilt Bauhaus maximerar sin ekonomiska, miljömässi­ga och sociala påverkan.

Jag hoppas att det nya europeiska Bauhauset sätter i gång en kreativ och tvärvetens­kaplig rörelse som utvecklar både estetiska och funktionel­la normer, i enlighet med den senaste tekniken och med beaktande av miljö och klimat. Om vi kan kombinera hållbarhet med god design kommer den europeiska gröna given att få ett uppsving – även utanför våra gränser. Det skulle leda till praktiska svar på den sociala frågan om hur ett modernt liv i harmoni med naturen kan se ut.

Vi måste lämna de gamla hjulspåren och byta perspektiv. Ett nytt europeiskt Bauhaus skapar utrymme för detta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland