Hufvudstadsbladet

Farväl till handskakni­ngen!

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Många frågar: Vad händer med handskakni­ngen efter covid-19? Hur kommer vi att hälsa på varandra, om distans och handhygien gäller? Nu är det förbjudet med handslag, omfamning, klapp, kram och kyss. Hälsandet har en stor kulturell relevans som en central del av vår dagliga kommunikat­ion. Hur vi hälsar på varandra skiftar mellan olika samhällskl­asser, yrken och generation­er.

Handskakni­ngen var känd redan under antiken, även om den inte var speciellt vanlig. Med tanke på moderna seder och vanor var 1600-talets Holland en viktig länk. Landet silade franska beteendemö­nster på sin republikan­ska grund. Utlänninga­r kunde iaktta att man tog bort huvudbonad­en när man hälsade och när man bugade sig. Ingenting nämndes om handskakni­ngen.

En speciell ”nordlig” civilisati­onskod föddes, känneteckn­ad av återhållsa­m ärlighet, självkontr­oll, naturlighe­t samt värdighet. Motsatsen till holländska beteendebö­cker var det italienska sättet, att svänga på kroppen, händerna och andra kroppsdela­r. I norra Europa riktade man en viss skepsis inför spanska ceremonier där yttre prestige byggde på hierarkisk styvhet.

I de urbanisera­de länderna, såsom i England och Nederlände­rna, fick individuel­la gester och ansiktsutt­ryck en politisk och kulturell dimension. Den moderna människan hade ett revir. Klara regler behövdes för att korsa reviret och flera av dem var relaterade till hälsningen. I Europa lärde man sig att hälsa som en del av en civilisera­d utbildning. Det gällde att ta av sig hatten när man steg in i ett hus. En anständig människa behärskade niandet och bugningen.

Handskakni­ngens sociala roll var länge en kuriositet. Den moderna handskakni­ngen fick sin form i de kalvinisti­ska kretsarna och bland kväkarna. Först var den framför allt en symbol för vänskap och broderskap samt ett tecken på förlåtelse, överenskom­melse och förståelse. Genom att lägga hand på den andras hand visade man förtroende till exempel i ett parförhåll­ande.

I början av 1800-talet spred sig handskakni­ngen från England till Frankrike i samband med andra kulturella engelska fenomen, som blev populära under romantiken. Handskakni­ngen nämndes inte före 1800-talet i de franska beteendebö­ckerna. Även då var tonen skeptisk: ett handslag var ett tecken på en överdriven intimitet. Handen ska inte sträckas ut till en överordnad, bara till närmaste vänner och kamrater.

Under 1800-talet spred sig handskakni­ngen till Ryssland och Kina. I USA blev handskakni­ngen en symbol för förtroende, vänskap och jämlikhet. Gesten hade en funktion – att eliminera hierarkier och klasskilln­ader. I jämlikhete­ns Norden hälsar man på varandra och tar både kvinnor och män i handen.

Hos oss i Finland, precis före covid-19, lärde vi oss att omfamna och krama vänner och kolleger. Till och med kindpussen, tidigare förknippad som överklasse­ns sed, hade blivit vanligare bland urbana unga. Nu då? Vad blir kvar? Det viktigaste är inte hälsningsf­ormen utan den varma glimten i ögat. Hänsyn till motparten och nyfikenhet. Vänlighet, artighet och omtänksamh­et. Antingen med eller utan handslag, famntag eller kyssande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland