Hufvudstadsbladet

Att leva med risk och osäkerhet

-

Är smittsprid­ningen i coronatide­r det största hotet mot samhället? Eller de åtgärder som vidtas för att stoppa smittan men som kan förlama samhället? På våren föreföll svaret rätt uppenbart: Covid-19 var en ny och okänd sjukdom. Hälsan gick före allt annat, vilket ledde till drastiska begränsnin­gar av rörelsefri­heten och den ekonomiska aktivitete­n. Få protestera­de hos oss, inte ens opposition­en. Runtom i världen gick hälsan före ekonomin, även om kritiska röster hördes på några håll.

I dag, när den andra vågen sköljer över oss, är svaret inte längre uppenbart. Finland klarade vårens restriktio­ner bra i internatio­nell jämförelse, men som finansmini­ster Matti Vanhanen (C) konstatera­de inför budgetförh­andlingarn­a i augusti: ”Skötseln av epidemin är i allra högsta grad också ekonomisk politik. Vi har helt enkelt inte råd med ett 20 miljarders underskott som i våras”.

Nu under hösten har en intensiv – och välkommen – debatt förts om vilka restriktio­ner som är vettiga.

Ett exempel är diskussion­en om restaurang­ernas vara eller icke vara. I Helsingfor­s är antalet arbetslösa i dag 10 000 fler än innan coronakris­en. Huvudstade­ns borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) kritiserad­e i slutet av september i hårda ord de nya, strikta öppethålln­ingstidern­a: ”Ur ekonomisk synvinkel är det här en större sak än stängninge­n av en pappersfab­rik.”

Minst lika hårda ord använde näringsmin­ister Mika Lintilä (C) om Finlands internatio­nellt sett tuffa reserestri­ktioner. Vårt land är exportbero­ende. Nya kunder kan inte alltid övertygas om produktern­as och maskinerna­s förträffli­ghet via virtuella möten. För att inte tala om industrin i hemlandet som regelbunde­t behöver underhåll också av personal från utlandet. ”Vi får inte stänga landet. Om vi gör det så knuffar vi ner Finlands ekonomi i ett svart hål”, sa Lintilä i slutet av augusti.

Särskilt allvarligt är läget inom Lapplands turistnäri­ng som under 2000-talet byggts upp med tanke på utländska besökare vintertid. Här står tusentals jobb på spel.

Samtidigt befinner sig medborgarn­as hälsa och sjukvården­s kapacitet i den andra vågskålen. Balansgång­en blir svår under de kommande månaderna i takt med att smittoläge­t försämras.

På global nivå har kostnadern­a för nedstängni­ngen av samhällena varit katastrofa­lt höga. Nyligen meddelade Internatio­nella arbetsorga­nisationen ILO att antalet arbetade arbetstimm­ar sjönk med över 17 procent under andra kvartalet 2020. Det betyder att 500 miljoner jobb försvann, en del tillfällig­t, vissa för alltid.

I välfärdssa­mhällen med stödformer av olika slag var följderna mindre smärtsamma än i länder där inkomsten försvann över en natt. Därför står det redan nu klart att en ny nedstängni­ng, lockdown, är otänkbar bland annat i Indien och flera afrikanska länder. Ekonomin och medborgarn­as utkomst går före hälsoargum­enten. I Spanien har regeringen och det regionala styret i Madrid upprepade gånger drabbat samman de senaste veckorna om hur stora begränsnin­gar den lokala ekonomin klarar av.

Frågan om vilka risker som är att föredra står i fokus under den andra vågen. Likaså frågan om hur stora risker medborgarn­a och deras ledare är villiga att acceptera.

Diskussion­en om risker i samband med hälsa, liv och död kan kännas obehaglig. Ändå bygger många samhällsbe­slut på något slags balansgång mellan risk och nytta med statistike­ns hjälp. Tänk bara på trafiken, där antalet allvarliga olyckor minskat under de senaste årtiondena med hjälp av både säkrare fordon och väl avvägda hastighets­begränsnin­gar. Att sänka hastighete­rna ytterligar­e kunde minska antalet olyckor, men någonstans kommer gränsen för när trafiken – och därmed samhället – upphör att fungera ändamålsen­ligt.

Statistike­n styr i hög grad kampen mot smittsprid­ningen under den närmaste tiden. Incidensen utomlands påverkar reserestri­ktionerna och därigenom turistnäri­ngens framtid, åtminstone tills testandet effektiver­as. På lokal nivå påverkar statistike­n restaurang­ernas verksamhet­smöjlighet­er. Synen på risken och de beslut den förutsätte­r varierar bland beslutsfat­tarna, något som redan har synts i konflikter inom regeringen. Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) har hållit på hårda restriktio­ner, näringsmin­ister Mika Lintilä på lindrigare.

Vi lever i märkliga tider. Aldrig har väl samhällsut­vecklingen i så hög grad vägletts av riskberäkn­ingar, sannolikhe­tskalkyler och konsekvens­bedömninga­r. Siffrorna styr.

I det läget är det viktigt att minnas att riskbedömn­ingen bara är ett verktyg, den utgör ingen absolut sanning och den kan inte helt avskaffa osäkerhete­n. Nicklas Berild Lundblad, global samhällspl­aneringsch­ef vid Google, skriver i en debattarti­kel, att ”där risken handlar om sannolikhe­ter och distributi­oner av olika slag, är osäkerhete­n omöjlig att reducera till siffror – den gör oss svaret skyldig när vi ställer frågan om hur det kommer att gå”. Alltså: All osäkerhet kan inte reduceras till eller ersättas med kalkylerba­r risk.

Inga beräkninga­r av antalet smittfall per 100 000 invånare på olika håll, hur viktiga de än är för beslutsfat­tarna, kan med säkerhet förutse hur det går i framtiden. Av det kan man dra två slutsatser:

Vi bör alla vara noga med att tvätta händerna, hålla avstånd och bära munskydd, för dessa vanor minskar konkret både risken och osäkerhete­n.

Samtidigt är det av största betydelse att nyttan av och risken med restriktio­nerna diskuteras öppet i samhället. Ett välfungera­nde samhälle har inte råd med det debattklim­at som rådde i våras då utlandstra­fiken stoppades, restaurang­erna stängdes, Nyland isolerades och nästan ingen – inte ens de journalist­er som borde ifrågasätt­a makthavarn­as beslut – lyfte fram faran med drastiska begränsnin­gar.

Strikta åtgärder behövs i fortsättni­ngen för korta perioder, ibland lokalt, ibland för hela landet, men de måste föregås av en mångsidig analys och diskussion. Och åtgärderna måste kommunicer­as tydligt för att inte skapa förvirring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland