Hufvudstadsbladet

IFK börjar se ut som ett medaljlag

Efter åtta segrar i följd och en tredjeplat­s i ligan efter halva grundserie­n är avklarad är det lätt att konstatera att HIFK ser ut som ett medaljlag den här säsongen.

- FILIP SAXÉN

HIFK visade på lördagen varför laget ligger på tredjeplat­s i tabellen då man inte gav gästande tabellfyra­n RoKi en chans i matchen i Grankulla ishall. IFK förde spelet från början till slut, kontroller­ade matchen och var bättre på samtliga delområden då laget tog en klar 6–0-seger som avslutning på den första omgången av grundserie­n.

De första tio matcherna resulterad­e i åtta segrar och två förluster. Förlustern­a kom mot vårens finalister KalPa och Kiekko-Espoo i säsongens två första matcher.

– Vi har en bra första halva av serien bakom oss. Det är ett resultat av det starka arbetet spelarna gör i vardagen. Man ser att de vill utvecklas och bli bättre och de jobbar hårt för det hela tiden. Vi är på väg i rätt riktning, säger tränaren Saara Niemi.

Sedan förra säsongen, som var IFK:s första i ligan, har laget utvecklats mycket. Då IFK förra säsongen hade svårt att utmana topplagen, fick nöja sig med en plats i den nedre slutserien och till slut åkte ut mot Kärpät i kvartsfina­lerna har laget vuxit mycket inför sin andra säsong i ligan.

– Vi har ett större självförtr­oende och vi har vuxit till oss rejält. Det syns i att vi klarat av att vända underläge till seger flera gånger den här säsongen, säger Niemi.

Nyckeln till IFK:s framgång den här säsongen är ett kompakt och stark försvar. Laget har många otroligt skickliga anfallare men grunden för anfallsspe­let ligger i en kollektiv defensiv.

– Vi har en mycket bra arbetsmora­l och alla försvarar bra. Då kan vi också vända spelet och anfalla. Vi kunde bli ännu vassare och aggressiva­re i egen zon då vi ska vinna tillbaka pucken, säger Niemi.

En annan sak som hon efterlyser förbättrin­g i under den andra halvan av grundserie­n är effektivit­eten i målskyttet. Trots att det blev sex mål i segermatch­en mot RoKi kunde man se vad hon menade. Laget hade hela 59 skott på mål i matchen och med bättre skärpa kunde segersiffr­orna ha varit ännu större.

– Men vi har inga direkta svagheter i vårt spel just nu. Men det finns alltid saker vi kan bli bättre på. Vi måste få ett snabbare speltempo om vi ska kunna utmana KalPa och Kiekko-Espoo, säger Niemi.

Efter att ha besegrat samtliga andra lag ser IFK-tränaren med spänning fram emot kommande matcher mot de två topplagen. Sedan de inledande förlustern­a har lagets spel utvecklats och samtliga spelare anslutit till laget.

– Då får vi se var vi står jämfört med dem. Riktningen är rätt och vi siktar på övre slutserien och medalj, slår Niemi fast.

 ?? FOTO: FILIP SAXÉN ?? ■
HIFK-spelarna trivdes bra i Grankulla ishall där laget besegrade RoKi damligans match.
FOTO: FILIP SAXÉN ■ HIFK-spelarna trivdes bra i Grankulla ishall där laget besegrade RoKi damligans match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland