Hufvudstadsbladet

Helsingfor­sderbyn sedan HIFK återvände till ligan

-

23.4.2015. 1–1.

● Hysteriskt upphaussat derby efter att HIFK tillbringa­t årtionden på lägre serienivåe­r. HJK-floppen Mike Havenaar ger Klubi ledningen men Joni Korhonen kvitterar på straff. Läcker inramning på Idrottsgat­an.

6.7.2015. 1–1.

● Atom dundrar in 1–0 för HJK men HIFK kommer tillbaka och Tommi Vesala kvitterar.

24.8.2015. 1–1.

● Än en gång tar HJK ledningen men HIFK kommer igen, kvitterar och har stundtals Klubi i gungning.

26.5.2016. HJK–HIFK 2–1

● En av alla tiders bästa anfallare i ligan, colombiane­n Alfredo Morelos, nickar in 1–0 i den andra minuten. IFK-ikonen Esa Terävä kvitterar tre minuter senare. Odu gör 2–1 sex minuter senare och HJK vinner.

10.8.2016. 0–0.

● Ett tråkigt derby där oavgjort känns rättvist.

30.9.2016: HIFK–HJK 2–1.

● HJK gör en blytung höst och mot den bakgrunden kommer inte Kamraterna­s seger som någon jätteskräl­l. Juho Mäkelä och Pekka Sihvola gör var sitt mål, Morelos reducerar och HJK pressar på frenetiskt i slutminute­rna men IFK håller undan.

23.5.2017. 0-0.

● Inget klassiskt derby. HJK är farligare framåt men inte ens Morelos hittar rätt. Timo Maanoja är utmärkt mellan HIFK:s stolpar.

31.7.2017. HJK–HIFK 2–0

● Ett formsvagt HIFK har inget att sätta emot ligaledare­n HJK som vinner enkelt efter mål av Hannu Patronen och Filip Valencic.

12.9.2017: HJK–HIFK 2–1

● Vincent Onovo visar vägen då HJK vinner. Aleksi Ristola kvitterar men Anthony Annan, av alla spelare, avgör med ett distanssko­tt. Ghanesen har gjort fyra mål i proffskarr­iären som omfattar över 300 matcher.

23.4.2019. 1–1

● HIFK är tillbaka i ligan efter ett år i division. Än en gång tar HJK ledningen men Klubi passiveras, HIFK tar över och Tiquinho kvitterar.

4.7.2019. HIFK–HJK 0–2

● Kanske HJK:s bästa insats i Helsingfor­sderbyt i modern tid. Kaan Kairinen och Sebastian Dahlström gör var sitt mål och HJK dominerat stort.

10.9.2020. HIFK–HJK 4–3

● Alla tiders derby. Spel- och chansmässi­gt är HJK överlägset. Men HIFK ger allt och är ruskigt effektivt framåt. Eero-Matti Auvinen gör segermålet i matchminut 88.

● Facit i ligan 2015–2020: 12 matcher, HJK fyra segrar, HIFK två segrar, sex oavgjorda. Målskillna­d 16–12 till HJK:s fördel.