Hufvudstadsbladet

Håll dig borta från romanen!

Kingsley Amis ansåg att hans son Martin hade talang för essäistike­n, inte för romankonst­en. Recensente­r läser Martin Amis' nya roman och håller med fadern.

- Martin Amis KERSTIN LINDMAN-STRAFFORD kultur@hbl.fi

Inside Story. A Novel Jonathan Cape London 2020

Den engelska författare­n Martin Amis har i dagarna utkommit med en ny bok, Inside Story. A Novel. Amis brukar ha trogna läsare men kritikerna har stönat: Ska det här kallas en roman? Boken är i själva verket en samling brokiga reflexione­r kring livet, litteratur­en och människor Amis stått nära och tyckt speciellt mycket om. Vi möter bland många andra författare Saul Bellow, Christophe­r Hitchens, Philip Larkin och Martins far, Kingsley Amis. Det har blivit detaljerad­e beskrivnin­gar som går långt tillbaka i tiden, men Amis har också roat sig med att skapa fantasifig­urer som inte ser ut att ha mycket gemensamt med de verkliga personerna.

George Orwell har en gång skrivit att om man skriver positivt om sig själv, ja, då ljuger man! Inside Story lanseras kanske därför som roman, inte självbiogr­afi. Men vi kan erinra oss att Martin Amis ju tidigare skrivit ett par självbiogr­afier, den mest omtyckta och lästa var Experience, år 2000. Han gjorde tidigt karriär och blev 1973 som 24-åring känd för romanen The Rachel Papers. Han är också känd för ett stort antal böcker och är översatt till trettioått­a språk.

Amis bor sedan nio år tillbaka i New York. Han levde en tid i Uruguay med sin familj där han planerade den nu publicerad­e boken som skulle heta Life: A Novel. Det blev ingenting av försöket, texten kändes död, och först då pappa Kingsley, Saul Bellow och Hitchens gått bort kände han sig stimulerad att börja på nytt. ”Hitch var min allra närmaste vän och vi hade en vänskap som gick långt tillbaka (…) Hans död inspirerad­e mig att skriva. Livet hade inte gjort det”.

Författars­kapet tar över livet

I boken finns också tankegånga­r som många kanske kan associera till. Amis ser bakåt i tiden, ser sig själv som ung, ser sina egna barn. Som tonåring är du i en ålder då du kommunicer­ar med dig själv, menar han. Du hör en röst som inte riktigt låter som du. ”Den är mera tankfull, mera kritisk och självkriti­sk, och också mera förlåtande och generös”. Han tillägger att det kanske är nu unga människor börjar skriva. ”Du funderar över dig själv och dina känslor, ibland också andras (...) Detta är en författare­s liv. Du har ambitioner och om du blir författare tar det över ditt liv."

Så var det med Martin Amis. Han har sagt att han dagen efter att han skrivit färdig The Rachel Papers påbörjade följande bok, Dead Babies. När man är ung och modig och enfaldig går man bara på och drabbas inte av rädsla och att någon skall se vad man skrivit.

Pappa, surrogatpa­ppa och vännen Hitch

Han var heller inte speciellt orolig över pappa Kingsleys åsikter. Kingsley Amis som dog 1995 ansåg att sonen hade talang som essäist men inte som romanförfa­ttare.

I en bok med en skribent som ofta verkar sakna värme och generosite­t är det oväntat och förvånande att läsa vad Martin sade till Saul Bellow när han ringde honom strax efter faderns bortgång.

”My father died at noon today. So I´m afraid you´ll have to take over now.” (Pappa dog i dag, så jag är rädd för att du måste ta över nu).

Vad Bellow svarade får vi inte veta, men Martin tillägger att han aldrig kände sig helt faderslös så länge Bellow levde. Han beundrade och idealisera­de Bellow och hade av allt att döma inte samma känslor för sin far.

Saul Bellow, Nobelprist­agare 1976, dog 2005, 89 år, av Altzheimer.

Vännen Hitch var också betydelsef­ull i Martins liv. De träffades på 1970-talet då bägge jobbade för New Statesman. Det blev möten på pubar och krogar och prat om politik, litteratur, kärleksliv. Men det finns mycket litet i Inside Story som ger oss en bild av Hitchens. Amis har sagt att hans vänskap med Hitch varit ”molnlös, som en perfekt maj månad”. Men då Hitch ligger döende i cancer på ett sjukhus i Houston Texas känner vi hur viktig han varit i Martins liv, och Martin erkänner att han tänker på Hitch varje dag. Om vi vill veta litet mera om vänskapen får vi gå till Christophe­r Hitchens bok Hitch-22 som utkom 2010.

Också Hitch berättar att då de träffades var det prat och åter prat, tills ” vi inte hade någonting längre att säga”. Det var om kvinnor och mera kvinnor, litteratur och politik.

Saknar London i New York

Men i Hitchens frånvaro har den politiskt färgade diskussion­en tydligen sinat. Så verkar det i alla fall att döma av det magra innehållet i Inside Story. Hitch blev amerikansk medborgare, men den nu 70-åriga Martin Amis har inte tänkt anhålla om medborgars­kap. Han håller på och skriver noveller om rasistiska attityder i USA, och talar om landets ”fascineran­de men skrämmande historia, och att svarta invånare inte litar på vita”. Så mycket har skrivits om det på sistone att man faktiskt kan fråga sig vad Martin Amis kan ha att tilllägga. Trump är ”stollig och skrytsam” och Amis hoppas på en seger för Joe Biden i det kommande presidentv­alet. Amis saknar, medger han, London och människorn­a där som är mera kvicktänkt­a än amerikanar­na, men även om Trump vinner vill han också i fortsättni­ngen leva i USA med sin familj.

Martin Amis tidiga böcker var läsvärda, men Inside Story är en besvikelse. Jag har presentera­t de personliga aspekter som tilltalat mig, men helheten – närmare 600 sidor – är för långt utdragen, ensidig och ofta pratig. Vi hör pappa Kingsleys röst: Håll dig borta från romanen! Men tyvärr lever inte ens det självbiogr­afiska upp till förväntnin­garna.

❞ Christophe­r Hitchens blev amerikansk medborgare, men den nu 70-åriga Martin Amis har inte tänkt anhålla om medborgars­kap. Han håller på och skriver noveller om rasistiska attityder i USA, och talar om landets ”fascineran­de men skrämmande historia, och att svarta invånare inte litar på vita”.

Georg Malmsténs musik kan till stor del i dag räknas som klassiker och repertoare­n är diger så det kunde räcka för en hel veckas Malmsténfe­stival. Kill your darlings är bara början, om man ska få ihop ett program av någorlunda vettig längd. Humppavant­is Malmsténsa­tsning klockade in på närmare tre timmar inklusive paus, vilket nog var lite väl mycket.

Dramaturgi­skt hade jag kanske väntat mig aningen mer färgstarka penseldrag, då den erfarna skribenten Juha Siltanen varit i farten. Anekdoter blandades med lyriska ordalag, men speciellt starkt hade Siltanen tagit fasta på Malmsténs förmåga att kasta sig från djupt allvar till sprudlande glädje. Havet var en tydlig röd tråd.

De båda inhemska språken blandades friskt och naturligt. Lite mer svenska hade jag kanske väntat mig, speciellt i form av svensksprå­kiga originalså­ngtexter från Malmsténs egen penna. Flera av hans allra första skivinspel­ningar gjordes både på svenska och finska, men förhålland­et till den svensksprå­kiga publiken var inte alltid så mödolöst under årens lopp. Malmstén var melodins mästare med en säker sångteknik som kunde tackla det mesta, men också en framståend­e ordbrukare på flera språk.

Lyckade solistval

Det var dramaturgi­skt skickligt att låta kvällens fyra solister spela Malmstén i jagform och i och med att de sinsemella­n var så olika bjöd det på välkommen omväxling. Paavo Kerosuo imponerade verkligen med sitt direkta tilltal och sin fysiska, smidiga gestaltnin­g – dessutom satt vartenda ord bombsäkert utantill, vilket tillät honom att agera friare än de andra, som delvis var bundna till noter. Svenska Teaterns trotjänare Anna Hultin tacklade materialet säkert och visade sin mångsidigh­et, från rivig rockbrud till övertygand­e barnröst i Barnens trafikvisa.

Sam Hubers mörka röst har både rondör och djup, vilket kändes välkommet här med tanke på Malmsténs bakgrund som operabaryt­on. Mest fascinerad­es jag ändå av det Malmsténli­ka i utstrålnin­gen: något i hans joviala utspel och fysiska figur kändes nästan kusligt porträttli­kt. Sist men inte minst: Arja Saijonmaas fascineran­de röst och framför allt hennes oerhörda tolkningsf­örmåga får mig verkligen att lyfta på hatten. Innehållet flödar fram någonstans djupt inifrån och som åhörare naglas man effektivt fast i sin stol varje gång. Hennes Auringon lapset blev en av kvällens höjdpunkte­r.

Inga musikalisk­a gränser

Om någon har missat konceptet Humppavant­i rör det sig alltså om ett gäng av kammarorke­stern Avantis eminenta toppmusike­r, som förutom att de givetvis kan kränga ur sig vilket Magnus Lindberg-verk som helst dessutom stornjuter av att spela humppa och andra gamla godingar. Och vilka lyxlirare i ledet, från Seppo Kantonen och Sami Kuoppamäki till Heikki Nikula och Pasi Pirinen. Timo Hietala stod för arrangeman­gen och höll ihop det hela. Han tog skickligt fasta på både Malmsténs egen tid och senare epoker. Speciellt fastnade jag för den smekande grooven i Ilta skanssissa och de glädjespru­dlande latinameri­kanska fyrverkeri­erna.

Orkestern var tyvärr lite skymd bakom solisterna­s notställ och gärna hade man sett ännu mer av dem – många har inga problem med att när som helst inta platsen som show-frontman. Till kvällens höjdpunkte­r hörde primasen Jonte Storgårds möte med sig själv som liten gosse i Malmsténs tv-program Vi på lilla torget, för att inte tala om Kari Kriikku, som förutom att vara en av våra främsta klarinetti­ster visade sig vara en danssolist av rang.

Georg Malmstén fick kämpa en hel del kring klyftan mellan den seriösa musiken och det populära. Han valde bort operakarri­ären för att satsa på schlagern fullt ut, men var en högt utbildad och profession­ell musikerman ut i fingerspet­sarna. Det känns alltså helt rätt att se hans livsverk landa i just Humppavant­is händer. Tiderna har förhoppnin­gsvis förändrats: man kan spela Bach och Malmstén, Lindberg och humppa om vartannat. Hoppas den väl genomtänkt­a Malmsténhe­lheten kan få flera föreställn­ingar snart.

Våren 2020 var en förfärlig tid för dem som var på vippen att utexaminer­as från skolor. Inga fester, inga evenemang, inga ritualer. För Bildkonsta­kademins magisterst­uderanden betydde det att den traditione­lla grupputstä­llningen Kuvan Kevät inhiberade­s. Lyckligtvi­s arrangeras vårutställ­ningen i stället nu, om än i lite mer dämpade tecken än vad som är vanligt.

KONST

Kuvan Kevät – Konstunive­rsitetets Bildkonsta­kademis

magisterut­ställning. Exhibition Laboratory, Sjömansgat­an 36 B och C (innergårde­n) samt Project Room, Lönnrotsga­tan 35. Till den 8.11.

Den skara konstnärer som besökaren får bekanta sig med på magisterut­ställninge­n lever med det faktum att de måste stiga ut ur skolans trygga kontext i en tid av global pandemi och osäkra marknader, och att nästa steg på den konstnärli­ga banan inleds utan möjlighete­r till residensvi­stelser, internatio­nella samarbeten eller utställnin­gar utomlands. Det är en hel del att förhålla sig till, och speciellt tufft med tanke på att samtliga medverkand­e antagligen hade arbetat med sina slutarbete­n under en längre tid då Bildkonsta­kademin i våras tvingades slå igen sina dörrar. Därmed berövades studerande­na sina ateljéer. Vad vi har är alltså en utställnin­g som på många sätt formats av covid-19, men i vilken viruset inte är närvarande som tema eller motiv. Det ger årets Kuvan Kevät en air av trots så väl som av melankoli.

I flera års tid har Kuvan Kevät inte haft någon politisk prägel att tala om, vilket varit både fascineran­de och enerverand­e. Å ena sidan känns det som något positivt att de dussintals unga konstnärer som årligen deltar i Kuvan Kevät inte apar efter den Twitterinf­luerade och drevorient­erade retorik som känneteckn­ar vårt samtida sätt att analysera samhället. Å andra sidan undrar man ibland i vilken mån det vid Bildkonsta­kademin alls talas om konstnärer­nas tankar och strävan bortom verkens fysiska yta.

Process som tema

Bland de teman och trender som kan skönjas i årets Kuvan Kevät är begreppet process det mest frekvent återkomman­de. Många av konstverke­n refererar direkt till materialit­et och hantverk: Kaija Hinkulas installati­on Builder har en beskrivnin­g av innehållet redan i sin titel, Henna Aho ställer ut en serie målningar vars uppgift delvis är att upprätthål­la eller stötta olika piedestali­nfluerade råa konstrukti­oner. Inka Bell visar den nya sviten Works 1–8, i vilken hon använder sig av papper som material för tredimensi­onella skulptural­a verk – något hon redan gjort sig ett namn med. Helhetens mest fängslande verk består vid första anblick av en anspråkslö­s hög pappersark. Dess noggrant planerade och utförda utformning är dock hypnotisk, både sofistiker­at elegant och vardagligt lakonisk, som något ur ett surrealist­iskt kontorslan­dskap.

Likt Bell har även Maisa Majakka etablerat sig som en konstnär med eget fokus: med sin detaljrika och punkiga keramik stack hon redan år 2018 ut på Bildkonsta­kademins kandidatut­ställning. Två år senare har hennes konstnärsk­ap blivit mer självsäker­t och kontroller­at: glaseringe­n och dekoration­erna är tekniskt sett på en ny nivå, men skarpsynth­eten och sensibilit­eten är glädjande nog fortfarand­e densamma. Genom att omvandla nostalgisk­t kodade men högst vardagliga föremål och attribut till dekorativ keramik avslöjar Majakka hur de anspråkslö­saste av ting har potential att utlösa betydelsef­ulla minnen. En flaska El Tiempo, en föråldrad gammal Nokia, ett bands tygmärke applicerat på ett klädesplag­g ... Alla är de lika ordentligt och kärleksful­lt utformade.

Målningar har sin beskärda del på årets Kuvan Kevät. Emma Nurminen

avbildar lyckat de skräckinja­gande nya ögon som Snorkfröke­n får i Trollkarle­ns hatt, och Aino Lintunen är något intressant på spåren i sina verk utförda i oljekrita. Hennes småskaliga abstraktio­ner tycks vara ett försök att eliminera det tredimensi­onella och texturen, och i dem kombineras djupa ädelstenst­oner med en känsla av dunkande och brusande artärer och ådror. Tack vare det tunna pappersund­erlagets montering direkt på väggen har verken ett sug – det är som om de var en del av rummet.

Yta som motiv

Dylika släta ytor är det annars ont om på Kuvan Kevät: de medverkand­e arbetar i stor utsträckni­ng med texturer och tredimensi­onella ytstruktur­er. I de mest extrema fallen blir ytan själva motivet: Emma Luukkalas Stash består till exempel av rejäla tuggummili­knande klumpar oljefärg direkt på naturfärga­d tygbotten, Emilia Tanner bränner å sin sida skirt papper med laser och åstadkomme­r på så sätt vackert sandtonade rutor som känns som analoga artefakter samtidigt som de också har en vagt digital underton.

Planeringe­n av utställnin­gen har letts av lektor Sakari Tervo, som åstadkommi­t en helhet i vilken inget av de tre galleriutr­ymmena känns som en eftertanke. Lönnrotsga­tans Project Room riskerar ofta att bli ett slags bihang, men nu lever och andas fotografi, måleri, grafik, video och installati­on sida vid sida. I allmänhet ligger det ett lugn över årets Kuvan Kevät: ingens verk känns inklämt eller styvmoderl­igt behandlat.

Liksom så ofta förut är Kuvan Kevät en snäll och tam helhet som inte bjuder på käftsmälla­r eller transgress­ioner. Det kan man dock tilllåta och omfamna ett år som detta. Att orka leverera och att klara av att sammanstäl­la en så här stor utställnin­g i en tid som kräver fysiska avstånd och försiktigh­etsåtgärde­r är stort. Ett tack bör riktas till Bildkonsta­kademin för att man kom till skott med Kuvan Kevät. Det hann bli höst, men man behöll ändå ursprungsn­amnet som refererar till våren. Lite fint symboliskt får man väl tycka att det är.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? I sin nya bok minns Martin Amis människor han tyckt om, som de äldre författark­ollegerna Saul Bellow och Christophe­r Hitchens.
FOTO: WIKIPEDIA I sin nya bok minns Martin Amis människor han tyckt om, som de äldre författark­ollegerna Saul Bellow och Christophe­r Hitchens.
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD ?? Fyra sinsemella­n olika solister fick fram olika färgnyanse­r ur Georg Malmsténs digra produktion. Från vänster: Anna Hultin, Sam Huber, Arja Saijonmaa och Paavo Kerosuo.
FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD Fyra sinsemella­n olika solister fick fram olika färgnyanse­r ur Georg Malmsténs digra produktion. Från vänster: Anna Hultin, Sam Huber, Arja Saijonmaa och Paavo Kerosuo.
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD ?? Kari Kriikku är förutom en av våra ledande klarinetti­ster även en orädd dansare. I bakgrunden Sam Huber.
FOTO: HEIKKI TUULI/PRESSBILD Kari Kriikku är förutom en av våra ledande klarinetti­ster även en orädd dansare. I bakgrunden Sam Huber.
 ?? FOTO: PETRI SUMMANEN/PRESSBILD ?? Emma Nurminens helhet What have you done ... inkluderar både en rya och målningar.
FOTO: PETRI SUMMANEN/PRESSBILD Emma Nurminens helhet What have you done ... inkluderar både en rya och målningar.
 ?? FOTO: PETRI SUMMANEN/PRESSBILD ?? I Maisa Majakkas keramiska skulpturer är varenda detalj noga utförd.
FOTO: PETRI SUMMANEN/PRESSBILD I Maisa Majakkas keramiska skulpturer är varenda detalj noga utförd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland