Hufvudstadsbladet

Ulf Mikael Smeds

- KONSTA KARVINEN arbetskamr­at NIKLAS THIBBLIN vän

Född den 24 september 1973 i Pargas Död den 22 augusti 2020 I Esbo

Verkställa­nde direktören, företagare­n Ulf Mikael Smeds har avlidit i en ålder av 46 år till följd av en sjukdomsat­tack.

Mikael utexaminer­ades som ekonomie magister från Hanken 1999 och var därefter anställd hos OP-gruppen under åren 1999–2008 med inlåning och betalnings­rörelse som sina specialomr­åden. År 2006 inledde han vid sidan av arbetet påbyggnads­studier vid Helsingfor­s handelshög­skola med sikte på att utarbeta en doktorsavh­andling om konsumente­rnas inställnin­g till nätbetalni­ngars säkerhet. Avhandling­en blev ändå inte klar när Mikael redan i början av påbyggnads­studierna beslöt sig för att bli företagare.

Visionen att bli företagare hade tagit form redan 2003 när Mikael deltog i ett seminarium om e-business. Efter seminariet började idén om ny affärsverk­samhet, som gick ut på hur webbutiker­s betalnings­lösningar och logistikup­pgifter kunde samordnas, mogna. Med detta som utgångspun­kt började Mikael tillsamman­s med de andra grundarna konkretise­ra ett realiserba­rt koncept för affärsverk­samheten och i juli 2007 grundades Suomen Maksuturva (senare Maksuturva Group Oy).

Våren 2008 fick företaget nödvändig finansieri­ng för sin affärsidé och då började grundarna arbeta på heltid med att utveckla Maksuturva-tjänsterna. Företaget beviljades år 2014 Finansinsp­ektionens auktorisat­ion som betalnings­institut. Sommaren 2018 fick såväl Maksuturva Group som det senare etablerade systerbola­get Maksuturva ICT Services en ny ägare i form av Svea Ekonomi AB. Samtidigt ändrades bolagens namn till Svea Payments Oy och Svea Developmen­t Oy. Maksuturva-bolagen har karaktäris­erats som en av pionjärern­a för nätbetalni­ngar i Finland.

Utöver styrningen av Maksuturva-bolagen deltog Mikael även på riksnivå aktivt i utveckling­en av näthandeln samt branschen i sin helhet. Mikael fungerade åren 2011–2014 som medlem i styrelsen för Suomen Elektronis­en Kaupankäyn­nin yhdistys ry (ECF) och senare som dess ordförande. ECF inledde sin verksamhet 1996 och

uppgick 2014 i Ecommerce Finland, numera känd under namnet Ohjelmisto- ja ebusiness.

Mikael sörjs närmast av makan samt deras tre pojkar. Utöver företaget var familjen hans allt och han var speciellt stolt över sina barn och sin hustru. Bland fritidsakt­iviteterna var segling och karting hans stora passioner, vilka också väl återspegla­de honom som person. Å ena sidan balanserad och lugn, å andra sidan med gasen i bottnen, full av adrenalin med siktet på målflaggan.

Mikael, som bland vännerna kallades Miika, hade en mycket stor vänkrets. På fritiden kunde han strunta i fasaden som den målinrikta­de och entreprenö­rsinriktad­e Mikael. Han var en utpräglad sällskapsm­änniska med stor humor. Mikael var äventyrsly­sten och i hans sällskap blev tiden aldrig lång. Han uppmärksam­made ändå alla likvärdigt och brydde sig inte om andras ställning eller förmögenhe­t. Han ansåg att det som rörde sig i en persons huvud var viktigast, oberoende av bakgrund.

Mikael var en unik, initiativr­ik och kreativ person, som inte bara hade en massa drömmar utan också förverklig­ade dem. Han var till sin natur en oförtröttl­ig problemlös­are som alltid blickade framåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland