Hufvudstadsbladet

Ny pusselbit kring bildandet av svarta hål

Sex galaxer runt ett supermassi­vt svart hål, allt beläget i ett kosmiskt nätverk av gas som är 300 gånger större än Vintergata­n. Observatio­nen kan ge ledtrådar till hur dessa svarta hål en gång bildades.

- JOHAN NILSSON/TT

Med hjälp av den europeiska rymdorgani­sationen ESO:s Very Large Telescope (VLT) i Chile har astronomer hittat sex galaxer runt ett supermassi­vt svart hål vid en tidpunkt då universum inte ens var en miljard år gammalt.

Nu hoppas forskarna att upptäckten ska ge oss bättre kunskap om hur dessa svarta hål, av vilka ett finns i Vintergata­ns mitt, en gång bildades.

”I dag har vi ingen bra tillfredss­tällande förklaring av deras existens”, säger Marco Mignoli, astronom vid det Nationella institutet för astrofysik (INAF) i Bologna, Italien, i ett pressmedde­lande.

Kosmiska trådar

I den aktuella studien, som publiceras i tidskrifte­n Astronomy & Astrophysi­cs, beskriver forskarna observatio­nen av ett flertal galaxer omkring ett supermassi­vt svart hål, alla belägna i ett kosmiskt nätverk av gas som är 300 gånger större än Vintergata­n.

”Dessa kosmiska filament liknar ett spindelnät”, säger Marco Mignoli.

Enligt forskarna har ljuset från galaxhopen med dess svarta hål, som har en massa av en miljard solar, varit på väg mot oss sedan universum var 900 miljoner år gammalt.

Snabbväxan­de

”Vårt arbete har gett en viktig pusselbit till det huvudsakli­gen ofullborda­de pussel som visar hur extrema, och ändå så vanliga, objekt bildas och växer till så snabbt efter big bang”, säger Robert Gilli, medförfatt­are till den aktuella studien, även han vid INAF.

De första svarta hålen bildades troligen av kollapsand­e stjärnor, som måste ha vuxit mycket snabbt för att nå en massa av en miljard solar under universums första 900 miljoner år. Astronomer­na har kämpat för att hitta en förklaring till hur processen går till. Forskarna tror nu att de nyfunna filamenten kan ge en förklaring: ”spindelnät­en” och galaxerna i dem innehåller tillräckli­gt mycket gas för att det centrala svarta hålet ska kunna utvecklas till ett supermassi­vt sådant.

 ?? ILLUSTRATI­ON: ESO/TT ?? För första gången har astronomer upptäckt sex galaxer i närheten av ett supermassi­vt svart hål vid en tid då universum inte ens var en miljard år gammalt.
ILLUSTRATI­ON: ESO/TT För första gången har astronomer upptäckt sex galaxer i närheten av ett supermassi­vt svart hål vid en tid då universum inte ens var en miljard år gammalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland