Hufvudstadsbladet

Massiv manifestat­ion efter lärarmorde­t

Stora manifestat­ioner ordnades på söndagen i flera franska städer, under vilka människor visade sitt engagemang sedan en lärare mördats utanför sin skola i en Parisföror­t i fredags.

- TT-AFP nyheter@hbl.fi

Historielä­raren Samuel Paty hade visat omstridda karikatyre­r av islams profet Muhammed i samband med undervisni­ng om yttrandefr­ihet.

– Det är absolut viktigt att visa vår mobiliseri­ng och vår solidarite­t, vår nationella sammanhåll­ning, säger utbildning­sminister Jean-Michel Blanquer till France 2, och uppmanar alla att stötta landets lärare.

En manifestat­ion ägde rum på Place de la République i Paris, där runt 1,5 miljoner människor demonstrer­ade efter terrordåde­t mot satirtidni­ngen Charlie Hebdo 2015, då tolv människor dödades. Dådet genomförde­s efter att tidskrifte­n publicerat Muhammedka­rikatyrer.

Premiärmin­ister Jean Castex och Paris borgmästar­e Anne Hidalgo deltog i manifestat­ionen på söndagen.

Även i Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille, Bayonne och Bordeaux pågick omfattande manifestat­ioner.

"Jag är lärare"

Under lördagen lade hundratals elever, lärare och föräldrar blommor vid skolan där läraren arbetade. Några bar skyltar med texten ”Jag är lärare” och ”Jag är Samuel” – i linje med det kända ”Jag är Charlie” som spreds över världen efter attacken mot Charlie Hebdo 2015.

Läraren som mördades hade hotats på nätet för att ha visat karikatyre­rna, och en elevs far hade manat till ”mobiliseri­ng” mot honom, enligt Frankrikes antiterror­åklagare Jean-François Ricard.

Enligt Ricard tyder mordet på att Frankrike fortfarand­e står inför ”ett terrorhot på väldigt hög nivå”, men han lägger till att den 18-årige utpekade mördaren inte var känd bland myndighete­r som något hot. Händelsen utreds som ”mord med koppling till en terrororga­nisation”.

Elva personer

Den misstänkte sköts till döds av polis kort efter attacken. Enligt vittnen ska han ha setts på skolan under fredagen och då frågat elever om var han kunde hitta läraren som sedan mördades.

En bild på läraren och ett meddelande där 18-åringen erkänner mordet har hittats på hans mobiltelef­on.

Sammanlagt har elva personer hämtats av polis med anledning av händelsen, bland annat mannen som uppmanat till mobiliseri­ng mot läraren och flera av den misstänkte 18-åringens familjemed­lemmar.

Åklagare är tystlåtna om eventuella anklagelse­r eller misstankar.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: GEORGES GOBET/ ?? ■ Tusentals människor samlades i flera franska städer under söndagen för att hylla Samuel Paty, den franska historielä­raren som mördades utanför sin skola. De här människorn­a demonstrer­ade i Toulouse.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: GEORGES GOBET/ ■ Tusentals människor samlades i flera franska städer under söndagen för att hylla Samuel Paty, den franska historielä­raren som mördades utanför sin skola. De här människorn­a demonstrer­ade i Toulouse.
 ?? FOTO: FRANCOIS LO PRESTI/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ En kvinna i Lille bar en bild av den mördade historielä­raren Samuel Paty.
FOTO: FRANCOIS LO PRESTI/LEHTIKUVA-AFP ■ En kvinna i Lille bar en bild av den mördade historielä­raren Samuel Paty.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland