Hufvudstadsbladet

Utan kollektiva­vtal blir även arbetsfred­en en lokal fråga

- NINA WESSBERG ombudsman, Industrifa­cket

LOKALA AVTAL Tom Palmberg efterlyser i sin insändare (HBL Debatt 13.10) fakta av SDP och påstår att parterna på arbetsmark­naden inte förstår realiteter­na, samtidigt som han lovprisar SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson­s tankar om lokala avtal. Palmberg nämner lokala tidsbundna arbetsavta­l som en modell som skulle ge mer flexibilit­et på arbetsmark­naden. Vad han menar med denna formulerin­g är svårt att förstå.

Insändaren är ett bra exempel på hur arbetsmark­nadsbegrep­pen i folkmun lätt blir uppblandad­e. Arbetsavta­l sluts mellan två parter, arbetstaga­ren och arbetsgiva­ren, oftast skriftligt. Arbetsavta­let gäller tills vidare, i vanligt tal talar man om fastanstäl­lning. Ett visstidsav­tal (tidsbundet) kan endast uppgöras om det finns en laglig grund för det. Arbetsgiva­ren är enligt Arbetsavta­lslagen skyldig att redogöra för de centrala villkoren i arbetet; ett av dessa villkor är vilket kollektiva­vtal som tillämpas. Innehållet i arbetsavta­let kan därmed inte innehålla sämre villkor än branschens kollektiva­vtal.

Kollektiva­vtal å sin sida uppgörs branschvis mellan arbetsgiva­rnas branschorg­anisation och arbetstaga­rnas fackförbun­d. Om dessa parter inte förstår branschens realiteter, skulle de knappast nå ett gemensamt avtal. Kollektiva­vtal är tidsbundna, det vill säga de gäller för en viss tid. I kollektiva­vtalet finns många bestämmels­er som inte är lagstadgad­e, till exempel löneklass, löneförhöj­ning, skiftestil­lägg och semesterpe­nning.

Lika lön för lika jobb är en grundlägga­nde princip för arbetslive­t i Finland. Menar Palmberg verkligen att enda vägen till bättre konkurrens­kraft är att vi alla personlige­n förhandlar om dessa och många andra av kollektiva­vtalets paragrafer? Utan branschvis­a kollektiva­vtal skapas ett arbetsliv med ökad ojämlikhet och jag ser ingen annan målsättnin­g med dylika tankar än att dumpa löner och förmåner, så att arbetarna inte längre klarar sig på en lön.

Förutom konkurrens­kraften är Palmgren även orolig för antalet strejker i Finland. Strejkrätt­en är en internatio­nellt erkänd grundrätti­ghet och att stirra sig blind på antalet strejker per land är väldigt snävt tolkat. Under 2000-talet har antalet strejker legat på cirka 130 per år, innefattan­de även så kallade sorgestrej­ker (det vill säga korta halvdags utmarscher då arbetsplat­sen hotas av nedläggnin­g). Räknat i förlorade arbetsdaga­r landar vi på cirka 120 000 arbetsdaga­r per år. Här ligger Finland på samma nivå som Norge.

Mellan 1970–1990 strejkade vi i medeltal 1 400 gånger per år, omräknat i förlorade arbetsdaga­r blir det årligen nästan 1 000 000 förlorade arbetsdaga­r. I Danmark, som ofta ses som ett modellland gällande arbetsmark­nadens flexibilit­et, har man under 2010-talet strejkat dubbelt så mycket som i Finland. Jämfört med andra OECDländer är vi de facto medelmåtto­r, förutom i Norge och Danmark strejkas det även mer i både Kanada och Frankrike.

Branschvis­a kollektiva­vtal binder bägge parter till arbetsfred under den tid avtalet är i kraft. Utan kollektiva­vtal blir även arbetsfred­en en lokal fråga. Framtidssc­enariot ser då totalt omvänt ut. De av Palmberg prisade lokala avtalen kan de facto leda till fler strejker på både företags- och arbetsplat­snivå. Välfärdssa­mhället à la nordisk modell, en modell som beundras och avundas i resten av världen, bygger på stabila arbetsmark­nader. Det upprätthål­ler vi bäst via organisera­de parter på arbetsmark­naden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland