Hufvudstadsbladet

Fredrik Reinfeldt slår Trump i skallen med sin bok

Sverige kallas ibland, lite föraktfull­t, för Nordens USA. Det gäller inte bara språket som influeras av engelskan, här kan man bli ”robbad på stritan” – rånad på gatan, utan också när det gäller den politiska närheten till den amerikansk­a ledningen.

-

Alltid har det inte varit så lätt att vara svensk och ha att göra med USA. När den nuvarande statsminis­tern Stefan Löfven träffade Donald Trump i mars 2018 fick Löfven en skopa ovett för den svenska invandring­spolitiken. Ännu tidigare, 1972, när Olof Palme hade protestera­t mot Vietnamkri­get och ett flyg hade kapats i Malmö önskade den dåvarande amerikansk­e presidente­n Richard Nixon att kaparna skulle ha tagit statsminis­tern i stället. Men den svenska statsledni­ngens kritik har varit tämligen uddlös mot den amerikansk­a trots ett omfattande ekonomiskt och kulturellt utbyte. I Finland blossar ju frågan om hurdant förhålland­e statsledni­ngen har till Vita huset. Danmark blev snuvade på Trump-konfekten och besöket när de vägrade sälja Grönland till USA och Norge blir allt mer isolerat som Nato-land i norr.

Ända tills nu. Fredrik Reinfeldt tar bladet från munnen eller sätter pennan till bladet och varnar för diktatur och en dystopisk framtid om Donald Trump blir återvald. Det här gör han i boken 3 november 2020. Ödesvalet.

Fredrik Reinfeldt var partiledar­e för Moderatern­a i tolv år, statsminis­ter i åtta år. Två år efter att han blev vald till Moderatled­are presentera­de han de Nya Moderatern­a på partistämm­an i Örebro 2005. Reinfeldt var statsminis­ter i Sverige 2006–2014 och det borgar för att han har insikter om förhandlin­gar både bilateralt med USA och som en del av EU.

Men det krävs tydligen en hel del år utanför maktens innersta cirklar för att så tydligt varna för vad ett omval av Donald Trump skulle innebära. Underrubri­ken till boken ger en tydlig fingervisn­ing om vart åt det barkar:

Om en demokrati i fara och en världsordn­ing i upplösning. Reinfeldt menar att Trump, med sin America first-politik i ett globalt perspektiv, och med sin misstro och sitt förakt gentemot amerikansk­a spelregler, institutio­ner och massmedia kommer att föra USA mot en diktatur.

”Donald Trump är dessutom en av många ”strongmen” i vår tid som fångat tidsandans motstånd mot etablerade eliter till förmån för starka representa­nter för ”folket”. Som ”folkets” sanna röst tillskrive­r sig dessa strongmen rätten till oinskränkt maktutövni­ng utan balanseran­de kontroll, granskning eller invändning­ar.”

Enligt Washington Posts Fact checker databas har Trump kommit med falska uttalanden eller vilseledan­de kommentare­r över 20 000 gånger sedan han tillträdde som president.

”Donald Trump har som president passerat många gränser för vad som anses lämpligt för en amerikansk president att göra, han har inlett ett brett angrepp på grundvalar­na för USA:s demokrati och han har påskyndat nedmonteri­ngen av Pax Americana.”

Den här ”världspoli­s”-ordningen som blev USA:s roll efter andra världskrig­et hotas nu att raseras av Trump och faran är definitivt aktuell, menar Reinfeldt, om Trump vinner valet om några veckor. Därför skriver Reinfeldt om en ny världsordn­ing som borde uppstå.

Det är på sitt sätt ändå den amerikansk­a dystopin som blir intressant­are:

”Donald Trump beskrev i stället USA som ett nedgånget land, styrt av korrupta politiker från ett Washington DC som han liknade vid ett träsk. Människorn­a i USA var hotade av kriminella som enligt honom vällde in från andra länder. När andra politiker försökt fånga väljares känsla av tillit och framtidstr­o, valde Trump att fånga och förstärka deras rädsla och oro.”

Precis det som Trump har byggt upp återvalska­mpanjen på. Och som alltså Reinfeldt tror att kommer att rasera USA:s grundvalar och leda till en diktatur. Egentligen, skriver han, är Trump redan en diktator.

”Den här ’världspoli­s’ordningen som blev USA:s roll efter andra världskrig­et hotas nu att raseras av Trump och faran är definitivt aktuell, menar Reinfeldt, om Trump vinner valet om några veckor.”

RICHARD NORDGREN

HBL:s Nordenkorr­espondent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland