Hufvudstadsbladet

HJK segrade i derbyt och kopplade guldgrepp

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Ett vingklippt HIFK stod emot i drygt 70 minuter. Sen visade HJK vad det betyder att ha en bänk som heter duga. Där HIFK i princip inte hade någonting alls att slänga in hade HJK bland annat Tim Väyrynen att tillgå. Matchen slutade 3–0 och HJK gick upp i ensam serieledni­ng då KuPS föll hemma mot Honka.

– Tränarens budskap var enkelt. Gå in och tryck in en boll. Jag lyckas, vi vinner, tar tre otroligt viktiga poäng i guldstride­n och får revansch för den snöpliga derbyförlu­sten senast. Det är klart jag är nöjd, säger Tim Väyrynen i HJK.

HJK hade haft en del spelare på landslagsu­ppdrag men inte spelat ligamatch på tolv dagar. Samtidigt förlorade HIFK mot Ilves så sent som i torsdags och fick i samma veva Joel Mero, Hannu Patronen och Sakari Mattila avstängda samt viktiga mittfältar­en Jukka Halme skadad. Lägg till Tiquinho som är långtidssk­adad och HIFK har ruskiga problem.

I ett lag som är tunt också då alla är i spelskick är det avbräck som verkligen känns. Ändå lyckades HIFK i över 70 minuter hålla HJK stången. HIFK:s taktik gick ut på att dra ner på tempot och spela oerhört säkert bakåt. Mostagh Yaghoubi var lysande i sin bollförand­e roll i HIFK, utan hans förmåga att hålla i lädret hade HIFK rasat ihop betydligt tidigare.

– Vi gör det bra som ett lag och får matchbilde­n dit vi vill, säger Yaghoubi.

Första avslutet en timme in i matchen

I förra derbyt dominerade HJK stundtals stort men HIFK vann med 4–3. Med tanke på förutsättn­ingarna inför den här matchen hade många väntat sig att HJK kommit ut i rasande tempo.

I stället blev det rena snigelfart­en i första halvlek, och det skulle ta över en halvtimme för HJK att få ett första avslut på mål.

– Matchbilde­n påminde inte särskilt mycket om vårt förra möte. Nu var det försiktiga­re och kanske inte så publikfria­nde. Men jag är nöjd över att vi håller lugnet och jobbar oss till seger. Vi hittade lite extra energi på bänken i dag och det fällde avgörandet, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

Väyrynen kom in i stället för den oerhört bleka Atomu Tanaka i 72:a minuten. Minuten senare gjorde han 1–0 då han påpassligt nickade in 1–0. Någonstans där tog HIFK:s tro på poäng slut. HIFK var visserlige­n solitt defensivt framtill baklängesm­ålet men totalt uddlöst framåt.

– Vi spelar precis som vi ska i 72 minuter men sen studsar bollen deras väg, de gör mål och det knäcker oss, säger Yaghoubi.

Matchen var den sjunde i följd utan seger för HIFK och materialet­s begränsnin­gar har gjort sig påminda på ett smärtsamt sätt under den allt mörkare och kyligare hösten.

– I den första halvleken hade vi ändå något spel framåt. Efter paus blir det väldigt mycket att slå ifrån oss och då ökar risken för att motståndar­na hittar en lucka, säger Yaghoubi som under den korta intervjun får känna på HJK-klackens aversion mot honom.

Men Yaghoubi bara ler. Har man tvingats lämna sitt hemland som litet barn och se sin pappa bli avrättad då man själv är fem år gammal är lite hån från en tämligen liten klack inget som bekommer en nämnvärt.

Förlust för KuPS

Ferhan Hasani gjorde 2–0 från elva meter och så fick ännu Roope Riski sitt namn i målprotoko­llet innan det tämligen bleka derbyt var över. Sannolikt det sista för säsongen för HIFK känns inte som ett lag för en eventuell övre slutspelss­erie.

Mycket talar för HJK i guldstride­n. Lagets material är överdådigt i ligan och formen är utmärkt. Fyra raka segrar och sju utan förlust är sviter att bygga vidare på. I synnerhet som KuPS verkar ha kört slut på sin bensin. De regerande mästarna föll med 0–2 mot Honka, den andra raka förlusten. KuPS tempostark­a och rätlinjiga turbofotbo­ll fungerar bra mot vissa lag men mot taktiskt skickliga Honka och Inter har laget inte kommit någon vart alls.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/ LEHTIKUVA ?? Mostagh Yaghoubi var en av planens lirare men inte heller han kunde stå emot övermakten till slut.
FOTO: MIKKO STIG/ LEHTIKUVA Mostagh Yaghoubi var en av planens lirare men inte heller han kunde stå emot övermakten till slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland