Hufvudstadsbladet

Sannholm visar hur KyIF:s framtid kan se ut

Maja Sannholm har varit ett av de stora utropsteck­nen i FM-serieinled­ningen i höst. Hon är en av de KyIF-juniorer som ska lyfta klubben till en maktfaktor i FM-serien.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

KyIF är inne i en ombyggnads­fas och en föryngring­sprocess där klubbens oerhört starka juniorarbe­te ska ge resultat också i representa­tionslaget. Med Birgitta Lindholm vid rodret siktar klubben på att inte bara etablera sig som ett topplag i Finland utan också att fira sina hundra år som mästare om tre säsonger.

Då laget spelade sin första hemmamatch för säsongen i FM-serien fanns hela sex av lagets A-juniorer i laguppstäl­lningen. Något om spelarnas kapacitet och Lindholms förtroende för dem berättar det faktum att tre av dem fanns inne på plan då laget jagade GrIFK i slutminute­rna.

– Det här är en bra situation. Jag vågar absolut sätta in dem i avgörande lägen. Vi är i ett läge där vi behöver både seniorspel­arna och juniorerna för att få ihop vårt spel, säger Lindholm.

Hon har en klar plan för sitt unga lag i serien. I den första omgången ska laget lära sig spela tillsamman­s och hitta varandra. I den andra och tredje omgången ska laget hitta sitt lagspel och en trygghet och säkerhet i det. Och i den fjärde omgången ska laget klara av att höja sin nivå och spela på en högre nivå.

– Det är oerhört motiverand­e att jobba med de här unga spelarna. Det handlar om att sätta ihop två helt olika kulturer och hitta balansen, säger Lindholm.

En viss växtvärk kommer att synas speciellt i inledninge­n av säsongen. Laget inledde med en klar förlust mot guldfavori­ten Dicken och i den andra matchen föll KyIF knappt hemma mot GrIFK.

Genombrott direkt

Maja Sannholm är en av KyIF:s A-juniorer som fått chansen i damlaget den här säsongen. Sannholm har tackat för förtroende­t och smällt in inte mindre än tio mål i de två första seriematch­erna plus sex fullträffa­r i cupkvartsf­inalen mot Dicken.

– Inför säsongen trodde jag nog inte att jag skulle få en så här stor roll i laget. Det är kul att få testa på något nytt, säger hon efter matchen mot GrIFK.

Sannholm, en av sex 2003-födda spelare i uppställni­ngen på söndagen, spelar fördomsfri­tt, vågar ta för sig och ser ut som en rutinerad FMseriespe­lare då hon sätter mål på löpande band med sitt tunga skott.

– Det har gått bra att komma in i serien. Det hjälper att vi spelade i Sverige förra säsongen, säger hon.

Sannholm hör till det KyIF-lag som deltog i Stockholms­serien förra säsongen. Det har förberett dem för spel i den inhemska högsta serien.

– Spelet här i FM-serien är tuffare än i A-juniorerna. Men jag spelar på samma sätt som jag brukar, säger Sannholm.

Tränaren Lindholm nickar och håller med. Hon känner de unga spelarna väl då hon tränade dem förra säsongen innan hon tog över som seniorlage­ts tränare. Därför vet hon hur de fungerar, när hon kan kasta in dem i hetluften och vilka deras styrkor är.

– Vi är inte så samspelta just nu och det kommer att ta lite tid innan vi är det. Men vi kommer nog att kunna ställa till det för många lag under säsongen, säger Lindholm.

I matchen mot GrIFK bestod laget av sju spelare födda på 90-talet (tre av dem 1998 och 1999) och nio på 00-talet. Det gäller för Lindholm, Sannholm & Co att ha tålamod och is i magen då laget siktar mot framtiden.

– Vi är på rätt väg. Dicken är på en egen nivå men de övriga lagen ska kunna vara inom räckhåll för oss, säger Lindholm.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? Maja Sannholm hör till de stora framtidsna­mnen i KyIF. I söndagens match mot GrIFK sköt hon sex mål.
■
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM Maja Sannholm hör till de stora framtidsna­mnen i KyIF. I söndagens match mot GrIFK sköt hon sex mål. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland