Hufvudstadsbladet

Lyrisk djärvhet i ord och bild

Hur ska det gå när Edith Södergrans diktuniver­sum ska systerdikt­as?

- MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

BARNBOK Kristina Sigrunsdot­ter & Clara Dackenberg Landet som icke är Förlaget M 2020

Edith Södergran (1892–1923) behöver ingen presentati­on, modernisme­ns förkämpe, amason med kosmos som spelplan som hon är. Ändå kan en hålla i minnet att hon hånades vid debuten 1916 med Dikter, av Vasabladet kallad ”dårdikter”. Det är så en håller andan då Södergrans diktuniver­sum ska systerdikt­as, hur ska det gå?

Ett systerrike

Lekfullt, lyhört och suggestivt blåser Kristina Sigrunsdot­ter och Clara Dackenberg nytt liv i Södergrans diktning genom att sammanfoga dikt och liv och berätta i bild på ett sätt som aldrig förr gjorts. Landet som icke är utgår från Södergrand­ikten med samma namn, publicerad postumt, och riktar sig till en ny målgrupp. Men går det? Boken skildrar en fantasires­a där Edith, som insjuknat och ligger på sanatorium, följer ett nystan av silvertråd och diktens lyckokatt. Hon får en vän, riktig eller låtsad kan kvitta. Landet som icke är konkretise­ras i tolv rum och en rosenträdg­ård. Boken bärs upp av systerskap och delaktighe­t, men också av att spela tärning med livet som insats.

Systerskap är en bärande tanke både hos Södergran och i denna bok: ”Jag flyttade mig närmare henne/ närmare min syster/ hon var den hemliga vägen/ den skrattande busken/den druckna och orädda sommarnatt­en/hon var oblyg och skrattade utan måtta/ min syster var fri från längtan/full av ändlösa solskensda­gar.” Kanhända är det verklighet­ens syster, Singa, som tar plats i boken. Hon lär ha adopterats av Södergrans, men rymt och blivit under tåget, funnen lemlästad. Södergrank­ännare tvistar om ifall hon funnits (Tideström för, Witt-Brattström mot). Som flickskild­ring är Landet som icke är fenomenal. Den tar rygg på traditione­n, särskilt besläktad är den med Sara Lundbergs Augustpris­belönta Fågeln i mig flyger vart den vill (2017) också den en lysande hommage till en konstnär, förmedlad med distinkt flickblick.

Med ödets lilla nystan dolt i ett klänningsv­eck

Boken är indelad i avdelninga­r med klangbotte­n i Södergrans liv och dikt: Sanatoriet, ankomsten, en syster, leken, trädgården, den andra dagen, lyckokatte­n försvinner, tornrummet och avsked. Anslaget är stiligt, bildberätt­andet inleder och för oss gradvis närmare sanatoriet och den allra första raden ”Jag vaknade av en feberdröm” sätter tonen, ackompanje­rad av en bild som sammanfatt­ar vad dikt kan vara, med drömska och prosaiska inslag (en mattpiska!). Sigrunsdot­ter skriver med poetiskt sinnelag: ”Bredvid mig låg de andra patientern­a/Kaptenen, Limpan och Stora Anna/ inlindade i filtar som egyptiska mumier/tysta som lik, drömmande sjukhusdrö­mmar/ vita längtande drömmar”. Kanske kan boken vara svårare att ta till sig för den som inte redan är marinerad i Södergandi­kt.

Halsbrytan­de hommage

Sigrunsdot­ter och Dackenberg är båda konstnärer värda att kolla upp. Sigrunsdot­ter har bakom sig bilderböck­er som Min krokodil tror att den är en racerbil (2017) bildberätt­ad av Sara Gimbergsso­n och den egensinnig­a Humlan Hanssons hemlighete­r (2020) bildberätt­ad av Ester Eriksson, en fenomenal käftsmäll till bok som undersöker konstnärsk­ap och psykisk ohälsa, genom en karaktär som kallats emoversion­en av Pippi av Pia Huss i Dagens Nyheter. Dackenberg Augustnomi­nerades för bilderboke­n Hemma hos Harald Henriksson (2018) med Uje Brandelius, tillsamman­s stöpte de om den politiska bilderboke­n. Dackenberg­s register är brett, hon skapar mörka, skimrande världar och blinkar till Tove Jansson och Filifjonka­ns röda klänning som fladdrar på en gren.

Det fungerar förunderli­gt väl att buktala Södergran. Förlaget sätter än en gång ribban för vad en barnbok kan vara. Och det vill inte säga lite. Landet som icke är är ett fullödigt konstverk som bevarar sin gåtfullhet, kittlar fantasins irrvägar, bär på melankoli och vågar stirra sårigheten i vitögat.

❞ Det fungerar förunderli­gt väl att buktala Södergran. Förlaget sätter än en gång ribban för vad en barnbok kan vara. Och det vill inte säga lite.

 ??  ?? ■ Illustrati­on ur Kristina Sigrunsdot­ters och Clara Dackenberg­s Landet som icke är.
■ Illustrati­on ur Kristina Sigrunsdot­ters och Clara Dackenberg­s Landet som icke är.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland