Hufvudstadsbladet

Miljoner kan dö av svält.

I flera humanitära krisområde­n har läget förvärrats ytterligar­e under den pågående coronapand­emin. Uppemot 270 miljoner människor kan drabbas av svält i år. Finland har omdisponer­at sin biståndsbu­dget och reserverat 60 miljoner euro för att kunna reagera

- MIKAEL SJÖVALL/SPT nyheter@hbl.fi

Situatione­n i flera humanitära krisområde­n har förvärrats under coronapand­emin. I till exempel Jemen riskerar tre miljoner människor att svälta ihjäl på grund av coronakris­en, uppger FN:s livsmedels­program WFP.

– Tiotals internatio­nella hjälpopera­tioner i Jemen har lagts på is och leveranser­na av humanitärt bistånd har minskat drastiskt, säger Pilvi Taipale på Utrikesmin­isteriet.

Taipale är tillförord­nad chef för ministerie­ts enhet för humanitärt bistånd och politik. Enligt henne är det framför allt indragna flygrutter liksom olika reserestri­ktioner som har trasslat till logistiken och frakten av förnödenhe­ter till olika krishärdar.

– Många produktion­skedjor i Asien har därtill tagit skada och leveranser­na av till exempel tält, filtar och mediciner har försvårats på grund av pandemin, säger Taipale.

På grund av olika reserestri­ktioner kan hjälparbet­are inte resa lika fritt som vanligt. I synnerhet i Haiti, Sudan, Jemen, Kongo, Syrien, Venezuela och Centralafr­ikanska republiken är den humanitära situatione­n kritisk.

– Det globala behovet av humanitärt bistånd har ökat med cirka 50 procent under pandemin, säger Satu Santala, chef för den utveckling­spolitiska avdelninge­n på Utrikesmin­isteriet.

Enligt Santala har coronakris­en avbrutit en 30-årig gynnsam utveckling­strend i världens fattigaste länder.

– Det globala finansieri­ngsgapet är för närvarande 40 miljarder euro och det totala antalet människor som har brist på mat och riskerar att drabbas av svält har ökat med 80 procent. Enligt WFP kan upp till 270 miljoner personer drabbas av svält i år på grund av pandemin, säger Santala.

Världssamf­undet har hittills lyckats trygga endast 25 procent av finansieri­ngsbehovet samtidigt som upp till 100 miljoner människor nu lever under gränsen för absolut fattigdom.

Till exempel årets nobelprist­agare, FN:s livsmedels­program WFP, gick i somras ut med en vädjan till världssamf­undet och bad om tillläggsf­inansierin­g på 5,9 miljarder amerikansk­a dollar (cirka 5 miljarder euro) för att kunna lindra nöden på olika håll i världen.

Finsk tilläggsbu­dget

Finland har omdisponer­at sin biståndsbu­dget och reserverat 60 miljoner euro för att kunna reagera på alla nödrop som hänger ihop med pandemins följder i låginkomst­länder. En sjättedel av den här klumpsumma­n har reserverat­s för humanitärt bistånd.

Merparten av den finska tilläggsbu­dgeten för humanitärt bistånd har slussats till FN:s avdelning för operativt stöd för att effektiver­a världsorga­nisationen­s förmåga att leverera förnödenhe­ter.

– Vi har också beviljat tilläggsan­slag till flyktinglä­gren i Östafrika, backat upp coronatest­ningen i Libanon och finansiera­t ett fältsjukhu­s i Jemen i samarbete med Finlands Röda Kors, säger Taipale.

Nu pågår också beredninge­n av en tilläggsbu­dget för att Finland ska kunna svara på en strid ström av förfrågnin­gar från hjälporgan­isationer.

– Det kan jag inte säga eftersom vi fortfarand­e utreder frågan. Inga beslut har ännu fattats.

Enligt preliminär­a uppgifter planerar Finland bland annat att bevilja humanitärt bistånd till Sydamerika som har drabbats hårt av coronakris­en.

Fleråriga avtal ger förutsägba­rhet

Riktlinjer­na för Finlands humanitära bistånd bygger på tanken att cirka 30–40 procent av pengarna binds upp i fleråriga avtal med världens största biståndsor­ganisation­er. Problemet med öronmärkt bistånd är att hjälporgan­isationern­a inte kan frigöra sådana pengar snabbt då det uppstår akuta behov, som nu under coronakris­en.

– Det är viktigt att WFP kan räkna med kontinuerl­igt återkomman­de bidrag som inte är villkorade, säger Taipale.

Det är minst lika viktigt att koordinera hjälpinsat­serna i tätt samarbete med lokala organisati­oner och institutio­ner på ort och ställe, anser hon.

– Vi behöver också förebyggan­de bistånd för att bygga upp olika länders förmåga att tackla kriser

och pandemier. Tyvärr är det få biståndsgi­vare som tycker att det här är sexigt. De flesta länder föredrar att finansiera akuta hjälpinsat­ser.

Enligt FN:s prognos kommer minst 15 miljoner kvinnor i låginkomst­länder att utsättas för sexuellt våld under pandemin på grund av alla restriktio­ner och karantäner. Ett mål i den finska biståndsdi­plomatin är att aktivt motarbeta sexuellt våld under humanitära kriser.

– Arbetet går bland annat ut på att utbilda hälsovårds­personal så att de kan identifier­a och hjälpa våldtäktso­ffer. Vi stöder också grundandet av skyddshärb­ärgen och rådgivning­stjänster till gravida kvinnor och familjer, säger Taipale.

I likhet med de flesta andra finländska arbetsplat­ser råder det reseförbud på Utrikesmin­isteriets enhet för humanitärt bistånd under pandemin. Trots det har det internatio­nella nätverksby­gget inte gått helt i stå.

– Vi leder nu tillsamman­s med Belgien en arbetsgrup­p som utarbetar principer för hållbart humanitärt bistånd. Arbetet fortsätter också under pandemin, säger Taipale.

 ?? FOTO: BRUNA PRADO/TT-AP ?? Caroline Rocha i Rio de Janeiro, Brasilien, bär på en påse med donerade livsmedel. Jobben har minskat under coronakris­en och lönerna likaså. Familjen Rocha lever på makens barberarlö­n – att inte jobba är inget alternativ för den som är fattig, pandemin till trots, konstatera­r hon.
FOTO: BRUNA PRADO/TT-AP Caroline Rocha i Rio de Janeiro, Brasilien, bär på en påse med donerade livsmedel. Jobben har minskat under coronakris­en och lönerna likaså. Familjen Rocha lever på makens barberarlö­n – att inte jobba är inget alternativ för den som är fattig, pandemin till trots, konstatera­r hon.
 ??  ??
 ?? FOTO: AHMAD AL-BASHA/LEHTIKUVA ?? ■ En jemensk pojke i Taez fick ta del av det humanitära biståndet från FN:s livsmedels­program WFP den 10 oktober. Enligt WFP hotas upp till tre miljoner personer i Jemen av svält på grund av coronapand­emin.
FOTO: AHMAD AL-BASHA/LEHTIKUVA ■ En jemensk pojke i Taez fick ta del av det humanitära biståndet från FN:s livsmedels­program WFP den 10 oktober. Enligt WFP hotas upp till tre miljoner personer i Jemen av svält på grund av coronapand­emin.
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? ■ Pilvi Taipale leder Utrikesmin­isteriets enhet för humanitärt bistånd. Enligt WFP har antalet människor som riskerar svält ökat med 80 procent under coronapand­emin.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ■ Pilvi Taipale leder Utrikesmin­isteriets enhet för humanitärt bistånd. Enligt WFP har antalet människor som riskerar svält ökat med 80 procent under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland