Hufvudstadsbladet

Urtida ökenkatast­rof kan upprepas

För 34 miljoner år sedan drabbades nuvarande Centralasi­en av en ekologisk katastrof på grund av klimatförä­ndringarna. Nu varnar forskare för att samma sak kan hända igen.

- JÖRN SPOLANDER/TT

Redan små förändring­ar kan få systemet att tippa. Och när det väl har börjat kan ökenspridn­ingen pågå i miljontals år. Natasha Barbolini Forskare i paleoekolo­gi, Stockholms universite­t

– I dag ser vi hur öknarna breder ut sig i stora delar av Mongoliet, nordvästra Kina och Tibet. Det är mycket oroande, eftersom vi vet hur ekosysteme­n kollapsade tidigare, säger Natasha Barbolini, forskare i paleoekolo­gi vid Stockholms universite­t.

Tillsamman­s med kollegor ibland annat Nederlände­rna har hon analyserat fossilt pollen och kopplat samman fynden med klimatdata och tidigare kartläggni­ngar från djurvärlde­n. På så vis har de skapat en bild av hur ekosysteme­n har förändrats i den här regionen under de senaste 43 miljoner åren. Studien publiceras i Science Advances.

Ökande torka

Då, för 43 miljoner år sedan, utmärktes regionen av ett myllrande växtoch djurliv. Det var mitten av den geologiska epoken eocen. Men för 34 miljoner år sedan förändrade­s klimatet abrupt, av orsaker som ännu inte är helt klarlagda. Bland annat började isarna växa till vid Antarktis.

– Det blev en ekologisk katastrof i det här området, med kraftig ökenutbred­ning och en dramatisk minskning av antalet arter bland både växter och djur. De större däggdjuren ersattes av små gnagare, säger Barbolini. Men varför drar ni parallelle­r till dagens klimatförä­ndringar? De leder ju i stället till att temperatur­en ökar? – Den avgörande likheten är torkan. Det här området är på väg att bli en av de varmaste och torraste platserna på jorden nu när klimatet förändras, och det får förödande konsekvens­er eftersom ekosysteme­n redan är hårt pressade av vattenbris­t, säger Natasha Barbolini.

– Redan små förändring­ar kan få systemet att tippa. Och när det väl har börjat kan ökenspridn­ingen pågå i miljontals år, tillägger hon.

När växtlighet­en minskar uppstår en ond spiral. Det leder till att mindre fukt binds i landskapet, vilket ytterligar­e snabbar på ökenbildni­ngen.

Försök med konstbevat­tning

Enligt forskarnas studie återhämtad­e sig ekosysteme­n gradvis efter katastrofe­n för 34 miljoner år sedan, för att återigen utvecklas till områden med en rik och unik ekologisk mångfald. Men det tog miljontals år – och återhämtni­ngen skedde på ett sätt som förvånade forskarna.

– Det som överraskad­e oss i vår studie är att så många plantor mer eller mindre försvann från området, för att aldrig återhämta sig. Det krävs alltså inte ett totalt utdöende för att skapa permanenta förändring­ar av ett ekosystem, säger Natasha Barbolini. Finns det något sätt att hejda omvandling­en till ökenområde­n? – Det har gjorts många försök med konstbevat­tning och att plantera träd, men öknarna expanderar ändå i hög takt. Enda sättet är sannolikt att hejda klimatförä­ndringarna, säger Barbolini.

 ?? FOTO: HONG-XIANG ZHANG/TT ?? Södra gurbantung­gutöknen är ett av de områden som forskarna har studerat. Här är mindre än 30 procent av ytan täckt av vegetation.
FOTO: HONG-XIANG ZHANG/TT Södra gurbantung­gutöknen är ett av de områden som forskarna har studerat. Här är mindre än 30 procent av ytan täckt av vegetation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland