Hufvudstadsbladet

Regnskog hotas av minskande regn

-

Amazonas regnskog tappar förmågan att återväxa och riskerar därför att omvandlas till savann, enligt en ny studie. Regnskogen­s försämrade förmåga att växa upp igen beror framför allt på minskande nederbörd till följd av klimatförä­ndringarna. Det skriver forskare vid Stockholm Resilience Center i en ny studie som publiceras i Nature Communicat­ions. Hela 40 procent av skogen befinner sig just nu i ett tillstånd där det är ovisst om ny skog klarar av att växa upp om den gamla skulle försvinna.

Enligt forskarnas framtidssc­enarier förvärras situatione­n i takt med klimatförä­ndringarna. Ytan där träd inte klarar av att växa upp på nytt kan växa med ytterligar­e drygt 60 procent under detta århundrade om inte utsläppen av växthusgas­er sänks dramatiskt.

Ond spiral

Forskarna framhåller att det finns en ond spiral. Regnskogen hjälper till att skapa nederbörd i och med att den binder och avger fukt, och när träden försvinner upphör den effekten. Det ökar i sin tur risken för skogsbränd­er, som gör att ytterligar­e träd försvinner. I Centralafr­ika syns dock en motsatt trend. I dagsläget är förutsättn­ingarna sämre än i Amazonas för återväxt av regnskog. Men enligt forskarnas modellerin­gar kan mängden nederbörd öka i framtiden, så att större ytor blir gynnsamma för uppväxande regnskog.

Styrs av havet

Men det är inte tillräckli­gt för att uppväga den befarade förlusten av regnskog i Amazonas, säger en av forskarna bakom studien i ett pressmedde­lande: ”Ytan där naturlig återväxt är möjlig förblir relativt liten.” De asiatiska regnskogar­na, i exempelvis Indonesien och Malaysia, ser enligt studien ut att bli mindre påverkade av klimatförä­ndringarna – åtminstone när det gäller mängden regn. Det beror på att nederbörde­n i dessa områden i större utsträckni­ng styrs av det närbelägna havet.

 ?? FOTO: EDMAR BARROS/TT-AP ?? ■
I år har bränderna i Amazonas varit de mest omfattande på minst ett decennium. Bild från Brasilien i augusti.
FOTO: EDMAR BARROS/TT-AP ■ I år har bränderna i Amazonas varit de mest omfattande på minst ett decennium. Bild från Brasilien i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland