Hufvudstadsbladet

SVAR

-

Stort tack till Jan Mosander för engagemang­et i HBL:s arkiv. Han har rätt i att arkivet är en kulturskat­t, som vi är mycket stolta över. I övrigt har Mosander tyvärr fått ta del av bristfälli­g informatio­n som tydligen lett till missförstå­nd.

Glädjande nog är kulturskat­ten inte ”på drift” och arkivet har ingalunda ”spritts för vinden”. Arkivet är tillsvidar­e uppdelat på två adresser, Mannerheim­vägen i Helsingfor­s och Mårtensdal i Vanda, på grund av sin omfattning. HBL:s medarbetar­e äger naturligtv­is tillträde, men behöver nyckel, för skattkista­n kan inte var öppen för utomståend­e som jobbar i byggnaden.

På redaktione­n finns också liggare med tidigare årgångar av inbundna tidningar, sorterade i kronologis­k ordning.

En glädjande nyhet är att vi för tillfället har på gång en omfattande genomgång, katalogise­ring och digitalise­ring av inte bara HBL:s bildarkiv, utan även systertidn­ingarna Västra Nylands och Östnylands bildarkiv. Kulturgärn­ingen finansiera­s av vår ägare Konstsamfu­ndet.

Som ett tips till Mosander och andra HBL-vänner vill jag ytterligar­e lyfta fram Nationalbi­blioteket, där HBL finns långtidsbe­varade som en viktig del av det finländska kulturarve­t, för forskare och andra vetgiriga att dyka ned i. SUSANNA LANDOR chefredakt­ör, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland