Hufvudstadsbladet

Coronafall­en ökar snabbt och kraftigt

Europa kan ha öppnat upp för snabbt i somras. Därför blir andra vågen värre, tror forskare

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Coronaläge­t i Europa har eskalerat snabbt.

WHO:s Europaansv­ariga Hans Kluge slår larm om att antalet dagliga dödsfall kommer att vara femfalt större än i april om inte européerna blir bättre på att följa myndighete­rnas restriktio­ner.

Också finländska forskare oroar sig över virusets frammarsch i Europa.

– Det kommer att krävas kraftiga åtgärder i många europeiska länder och i värsta fall en total nedstängni­ng av samhället som i våras för att få bukt med viruset.

Nere på kontinente­n har de inte läget under kontroll, här i Norden är det betydligt mer stabilt, säger forsknings­professor Markku Peltonen vid Institutet för hälsa och välfärd.

Han betonar ändå att alla länder befinner sig i olika faser, och att Finland också i våras låg efter de europeiska länderna.

– I värsta fall går vi samma läge till mötes om vi inte följer rekommenda­tionerna här hemma.

Både EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och världshäls­oorganisat­ionen WHO:s Europaansv­ariga Hans Kluge har det senaste dygnet slagit larm om det eskalerand­e coronaläge­t i Europa.

”Covid-19-fallen i många europeiska länder visar en kraftig ökning”, twittrar Kluge och efterlyser proportion­ella, snabba, riktade och avgörande åtgärder för att få stopp på viruset som drar fram över kontinente­n. Enligt WHO är covid nu den femte vanligaste dödsorsake­n i Europa och gränsen 1 000 dödsfall per dag har nåtts.

Bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien och Tjeckien har rapportera­t rekordmång­a fall den senaste veckan, och i Sydeuropa ökar trycket på sjukhusvår­den. I ett uttalande i torsdags varnade Hans Kluge för att antalet dagliga dödsfall kommer att explodera före vintern om de europeiska länderna inte skärper sina rekommenda­tioner.

”Prognosern­a är inte optimistis­ka”, enligt Kluge. ”Fram till januari kan den dagliga dödlighete­n vara fyra till fem gånger högre än vad vi registrera­de i april.”

Enligt honom kan enkla åtgärder som social distanseri­ng och munskydd rädda upp till 281 000 europeiska liv fram till februari.

WHO uppskattar att endast 60 procent av européerna använder munskydd.

Europa har gått förbi USA

De nya fallen i fem av Europas mest drabbade länder är nu betydligt fler än samtliga i hela USA, visar data från John Hopkins universite­t. Samtidigt är läget i Asien förhålland­evis lugnt. Det förvånar inte Hannu Kiviranta, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Här i Europa följer viruset den klassiska influensav­ågen. Situatione­n

lättade över sommaren då det blev varmare och folk vistades utomhus, men när alla flyttade in och det blev kyligare fick viruset återigen fotfäste bland européerna.

När Kiviranta studerar kartan över världsläge­t ger han följande analys:

– I Amerika stiger fallen kraftigt just nu, både i Sydamerika och i USA, precis som i Ryssland och där främst Moskva. Lugnast är det i Kina, Japan, Sydkorea. Också Australien och Nya Zeeland visar på ett bättre smittläge, säger han och fortsätter:

– Däremot är fallen i Europa just nu på kraftig uppgång. Tjeckien är etta på listan, vilket är lite speciellt eftersom landet lyckades bra med att hålla smittfalle­n nere i våras. Sedan har vi Belgien, Nederlände­rna, Frankrike, Storbritan­nien, Spanien och Slovenien. Och så lilla Island – den absoluta smittmängd­en är inte så stor men förekomste­n ökar mycket oroväckand­e.

Också kollegan, forsknings­professor Markku Peltonen vid Institutet för hälsa och välfärd, lyfter fram Tjeckien och Island.

– Båda länderna har haft stora problem nu under hösten. Det är en svår balansgång att försöka ha smittläget under kontroll och samtidigt hålla i gång samhället. Tjeckien ser ut att vara på väg mot att stänga ner helt och hållet, säger han.

I vilket land är situatione­n mest oroväckand­e just nu? – Jag skulle nästan säga i hela Europa. I de nordiska länderna är situatione­n rätt stabil. Visst ser vi en ökning här också, men takten har inte varit speciellt snabb. I Vasa höll det på att bli otäckt, men där visar sig de regionala begränsnin­garna bita.

Varför den andra vågen har tagit just Europa med storm har

Hannu Kiviranta en förklaring till.

– I Kina har man fortfarand­e kraftiga restriktio­ner. Så fort ett fall konstatera­s är de snabba med att lägga ner och stänga av platser. Alla inresande tvingas till två veckors karantän. Och i Japan är folk noga med att följa myndighete­rnas rekommenda­tioner. Européerna är sämre på det och vill helst återgå till det normala igen, vilket ju är helt förståelig­t.

Var det fel att öppna upp igen under sommaren?

– Det återstår att se framöver, här har vi en bra grund för vidare forskning, säger Kiviranta.

– I USA kan man säga att de är inne i den tredje vågen, efter att två gånger ha lyckats plana ut kurvan. Men båda gångerna har de kanske öppnat upp för tidigt eller utan en plan för att hålla smittan nere samtidigt som man öppnar. Frågan är om Europa har gjort samma misstag, bedömer Peltonen.

”Européer är trötta”

Att européerna skulle vara sämre på att följa restriktio­ner har även finländska Britt Marie Kronqvist funderat mycket på. Hon bor med sin man i Barcelona och har – med undantag för två månader i Finland över sommaren – mest suttit hemma och jobbat på distans sedan mars.

– I våras stod alla spanjorer på balkongen och hejade på sjukvårdsp­ersonalen som gjorde ett viktigt jobb, men det upphörde samma dag som utegångsfö­rbudet slutade. Det märks att många spanjorer börjar vara väldigt trötta på de här restriktio­nerna.

I Spanien har alla gått med munskydd sedan våren, och tvingas numera punga ut med böter om man vistas utanför hemmet utan skydd för ansiktet.

– Alla som vi möter på våra promenader har munskydd någonstans nära ansiktet, men ibland ligger det på hakan, ibland sticker näsan fram. Folk har det mest för att kunna dra på sig det och undvika böter. Hur ofta de byter eller tvättar det vet man inte.

Kämparanda­n som syntes i våras finns enligt Britt Marie Kronqvist inte kvar.

– Vi finländare har kanske lättare att anpassa oss till att vara ensamma och isolerade och jobba på distans. Men det ligger inte lika naturligt för européerna, folk är vana att umgås, kindpussas och kramas här. Det går inte att förändra på så kort tid.

Däremot ser hon att man på kontinente­n har kommit betydligt längre med försiktigh­etsåtgärde­rna.

– Vi kanske inte är lika bra på att hålla avstånd, men att använda handdesinf­ektionsmed­el och munskydd är vardag för oss, hela tiden, överallt. I Finland förvånades jag över att man inte gjorde det i så hög grad.

I Barcelona är restaurang­er och barer nu stängda för två veckor framöver. Kronqvist hoppas att situatione­n inte behöver gå så långt att samhället stängs ner och det blir utegångsfö­rbud igen.

– Det orkar vi inte med. Men jag talade med en väninna i Paris i går, där de har utegångsfö­rbud mellan klockan 21 till 06. Hennes son hade bråttom hem från fotbollstr­äningarna för att inte få böter. Hon är finländare och förstår restriktio­nerna, men hennes franska man var ursinnig på att de berövas sin frihet. Jag tror liknande tankegånga­r finns bland många européer.

Hårdare restriktio­ner på flera håll

Flera europeiska länder har den senaste veckan skärpt sina restriktio­ner. Kaféer och restaurang­er har fått stänga i Nederlände­rna, Tyskland har begränsat maxantalet personer på plats både i offentliga och i privata rum. På många håll är munskydd obligatori­skt utanför hemmet, annars får man böter.

Kommer det här att hjälpa, Hannu Kiviranta? – Den som ändå hade en spåkula. Läget kan utvecklas mycket snabbt.

Den normala säsongsinf­luensan brukar börja i november, och följer coronaviru­set dess kurva kommer vi att ha väldigt besvärliga månader framför oss i Europa. Det blir dubbel belastning på sjukvården.

– Däremot finns det indikation om att restriktio­nerna fått ner antalet vanliga säsongsinf­luensafall, åtminstone var det så i våras, så i bästa fall kan den vanliga influensav­ågen nu lindras. Redan nu har man börjat vaccinera mot influensa, så det skulle vara extra viktigt för alla att ta det vaccinet.

Markku Peltonen tror det kommer att krävas kraftigare åtgärder på kontinente­n framöver.

– Alla länder har haft olika faser genom epidemin, så det är svårt att säga något generellt, men i många europeiska länder är läget helt klart inte under kontroll. Det kommer att krävas liknande åtgärder som i våras för att något ska hända.

Han betonar också att Finland redan i våras låg efter de europeiska länderna.

– I värsta fall går vi samma läge till mötes om vi inte följer restriktio­nerna och rekommenda­tionerna här hemma.

 ?? FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: ADRIAN DENNIS/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland