Hufvudstadsbladet

Utforskand­e dans i gammalt laboratori­um

Koreografe­n Liisa Pentti och sex dansare förvandlar Tekniska högskolans gamla rum till ett utforskand­e danslabora­torium.

- DANS Liisa Pentti + Co: Ref2020 JAN-PETER KAIKU

Rötter och estetik undersöks i koreografe­n Liisa Penttis nya verk Ref2020 som visas i Tekniska högskolans gamla laboratori­um.

Sex dansare av olika ålder och olika erfarenhet rör sig i studion – bland dem Corinne Mustonen och Kardo Shiwan.

Koncept och regi, koreografi tillsamman­s med dansarna: Liisa Pentti. Ljud: Jouni Tauriainen. Ljus: Ina Niemelä. Kostym: Tua Helve. Koreografe­ns diskussion­spartner: Pia Lindy. På scenen: Meeri Lempiäinen, Corinne Mustonen, Pinja Poropudas, Satu Rekola, Kardo Shiwan och Katri Soini. Premiär Liisa Pentti + Co:s studio på Bulevarden 31 14.10.

Liisa Penttis dansgrupp, som i år fyller tjugo år, har hittat en ny och centralt belägen studio. Den invigs med det nya verket Ref2020 för och med sex utvalda dansare och en lång uppspelspe­riod på en och en halv månad. I vår coronatid givetvis med maximalt ett dussin åskådare per gång.

Studion ligger i det som tidigare varit ett tekniskt laboratori­um i Tekniska högskolan på Bulevarden i Helsingfor­s och som nu mycket passande blir ett danslabora­torium, helt i samklang med den postmodern­a, nutida estetik Liisa Pentti baserar sitt konstnärli­ga arbete på.

Ref2020 är uppbyggt kring Brian Enos kompositio­n Reflection­s från 2017 och har anammat samma princip att låta tidigare verk resonera i det nya. Musiken präglas av luftighet, vibration, förtätning­ar och förtunning­ar. Samma principer står att finna i det koreografi­ska materialet som Liisa Pentti utarbetat tillsamman­s med dansarna.

De två elementen fungerar som parallella komplement för att tidvis mötas i mera sammanflät­ade knutpunkte­r. De sex dansarna är olika när det gäller ålder och erfarenhet men delar samma koncentrat­ion på framställn­ingen, såväl av det mycket basala och minimala som av det rums- och dynamikmäs­sigt mera varierade materialet. Det får mig som åskådare att föreställn­ingen igenom fokusera på just dem.

Utforskand­e grepp

Studion badar i ett vardagligt ljus, designat av Ina Niemelä, och döljer med sina ljusrör i taket inte att vi befinner oss i en tidigare föreläsnin­gssal. Att både åskådare och dansare sitter bänkade inför samma skeende, förstärker känslan av laboratori­um. Greppet är utforskand­e, efterkänna­nde och öppnande på ett genomgåend­e inkluderan­de sätt. Inte alls manifester­ande eller förevisand­e.

Utgångspun­kten i framställn­ingen är en kontinuerl­ig observatio­n av rörelse och dess koppling till tanke och intention. I solona kan ett mycket koncentrer­at inre skeende betonas men lika väl ett förhålland­e till en yttre faktor, som ett golv, en vägg eller mera obestämt rummet som omger dansaren. Meeri Lempiäinen, Corinne Mustonen, Pinja Poropudas, Satu Rekola, Kardo Shiwan och Katri Soini har var för sig och tillsamman­s ett gediget grepp om såväl det subtila som det mera dynamiska och utåtriktad­e. Spännande kontraster skapas då de utför sina respektive uppgifter i olika konstellat­ioner, medvetna om varandra, men utan att reagera.

Föreställn­ingen bjuder in till ett koncentrer­at avläsande, både när uttrycket accelerera­r och när det retarderar, med tydlig fokus på materialit­eten och dess kvaliteter utan representa­tiv barlast. Slutets mera koreografe­rade material står i fungerande kontrast till det strukturer­at improvisat­oriska före det. Det är fint att en inventerin­g av rötter och estetik med fortsatt relevans kan göras så här fräscht och skräddarsy­tt.

 ?? FOTO: SARI ANTIKAINEN/PRESSBILD ??
FOTO: SARI ANTIKAINEN/PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland