Hufvudstadsbladet

Tyranni i blommig klänning

Fascismens hjärta bultar också hos yoga- och wellnesskr­etsar – liksom på Kimitoön.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Som om det inte räckte med covid-19. Konflikter, kriser och sociala spänningar göder osäkerhet och rädsla. Misstron växer. På sociala medier frodas konspirato­riskt tänkande: inget inträffar väl av en slump, allt måste ju hänga ihop? Officiella, rationella förklaring­ar avvisas och ersätts av emotionell­t konstruera­de uppfattnin­gar om en dold agenda.

Slösurfare riskerar inte bara fastna i virrighete­r kring 5G-strålning och vacciner. Tröghet hos sociala medier har möjliggjor­t fotfäste för diverse feberfanta­sier, teorier som bubblat i webbens dunklare vrår och nu tagit sig ända in i Vita huset. Då sammansvär­jningsteor­etiker demonstrer­ar sida vid sida med högerextre­mister får det politiska följder.

Metakonspi­rationsteo­rin QAnon utgör enligt FBI en grogrund för högerextre­mism och terrorism. Det hela går ut på att en sekt bestående av liberala politiker, affärsmän och kändisar i själva verket ska vara satanistis­ka kannibalpe­dofiler som styr världen. Idén om en hemlig, ondskefull elit känneteckn­ar de mest vulgära och brutala formerna av populism. Teorin hämtar näring ur en flod av gamla, antisemiti­ska myter om ritualmord på barn. QAnon utvecklar alltmer extrema kristna förtecken. Mottagligh­eten är stor hos evangelika­la väckelsekr­istna, de konservati­va delar av samhället som letar efter bibliska tecken på Jesu återkomst. Messiasfig­uren Donald Trump ses som det sista hoppet, en riddare som en gång för alla ska rensa upp i den korrupta, ondskefull­a ”djupa staten”. Världen närmar sig en slutpunkt, en apokalypti­sk, episk strid där kabalen av demokrater och Hollywood dukar under. Efter blodbadet väntar ett ”globalt andligt uppvaknand­e” som ska inleda en ny era av mänskligt medvetande.

Man får ju svindel med mindre. Bakom teorin ligger förmodlige­n påhittiga rackarunga­r som inspirerat­s av digital kultur. Med sina kryptiska kodord och snåriga ledtrådar på internetfo­rum påminner teorin starkt om ett spel. QAnon är konspirati­onernas greatest hits, ett buffébord där var och en kan välja och vraka bland sina favoriträt­ter. Det hela startade 2017 på ett chattforum som ett hopkok av gamla matrester, främst det totalt grundlösa Pizzagate, som spreds under presidentv­alskampanj­en 2016. Dyker vi ner i kaninhålet, de sociala mediernas skruvade värld, skönjer vi flera drag hos ett psykologis­kt traumatise­rat USA: McCarthys jakt på kommuniste­r, mordet på JFK, Watergate, 9/11.

Trump har länge omgett sig med konspirati­onsteoreti­ker och vägrar ta avstånd från QAnon, en rörelse som består av hans egna fanatiska fans. Minst 25 kandidater i kongressva­let i november, främst republikan­er, har kopplingar till teorin. Konspirati­oner är det perfekta verktyget för populister, som inte tvekar att mobilisera rena påhitt för att nå ut till väljare och kanalisera ilska mot valda syndabocka­r.

I Tyskland och USA marscherar nynazister tillsamman­s med folk som tröttnat på coronarest­riktioner. På webben korsbefruk­tas QAnon av vaccinmots­tånd och 5G-kritik. I juli samlades cirka 50 personer på Kimitoön till världens första QAnon-weekendfes­tival. Fernissan kan framstå som harmlös. Men via sociala medier får våldsbejak­ande högerextre­mism snabb spridning. Det undergräve­r inte bara tron på medier, forskning och vetenskap. Alla som inte delar konspirati­onsteorins snäva religiösa och politiska definition­er av patriotism utmålas som ondskefull­a. QAnon har redan inspirerat fysisk våldsverka­n.

I regel brukar högerextre­ma teorier sluka unga, arga och vilsna män. Denna gång har också mammablogg­are och new age-personligh­eter hakat på. QAnon spelar på föräldrars skyddsinst­inkt och allt fler kvinnor syns på demonstrat­ionerna. Fascismens hjärta bultar också hos yoga- och wellnesskr­etsar i Facebook och på Instagram. Okunskap och misstro är en kallbrand som drabbar demokratin och bereder marken för tyranni. Är tiden för peak idioti inne? I änden av ignoransen­s, rädslans och ilskans mörka tunnel finns inte ett ljus, utan ett nytt kaninhål.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland