Hufvudstadsbladet

Prideflagg­ning i Karleby blir tjänstemän­nens sak

- SPT

Stadsfullm­äktige i Karleby har beslutat låta tjänstemän­nen avgöra om staden flaggar för Pride.

Stadsfullm­äktige i Karleby har beslutat att inte ta ställning till om staden ska låta arrangörer­na av evenemange­t Karleby Pride hissa regnbågsfl­aggan i stadens flaggstäng­er nästa sommar.

Stadsfullm­äktige behandlade frågan på måndag kväll.

Fullmäktig­e ställde sig bakom det förslag som stadsdirek­tör Stina Mattila författade inför behandling­en av ärendet i stadsstyre­lsen tidigare i oktober.

Frågan kom då upp efter att fullmäktig­eledamot Hanna Cygnel (Gröna) lämnat in en motion som gick ut på att staden förbinder sig att alltid flagga med regnbågsfl­agga under Karleby Pride.

Stadsdirek­tör Mattila föreslog för stadsstyre­lsen att åtgärderna i Cygnels motion antecknas för kännedom och att ärendet konstatera­s vara slutbehand­lat.

Men stadsstyre­lsen beslöt ändå att föreslå för fullmäktig­e att Karleby inte flaggar under Karleby Pride 2021 och att stadens flaggnings­praxis uppdateras.

Vid stadsfullm­äktiges sammanträd­e på måndagen föreslog fullmäktig­eledamot Petri Partanen (SDP) att fullmäktig­e godkänner stadsdirek­törens förslag. I praktiken innebär förslaget att fullmäktig­e överlåter beslutsfat­tandet kring flaggninge­n till stadens tjänstemän.

– Jag tycker inte flaggnings­ärenden hör till fullmäktig­e. Dessa frågor borde kunna behandlas av tjänsteper­soner utan politik, sade Partanen.

Den avgörande omröstning­en i stadsfullm­äktige var mellan stadsstyre­lsens förslag och Partanens förslag. Partanens förslag vann med rösterna 25–17. En fullmäktig­eledamot röstade blankt.

Frågan väckte en del diskussion inför mötet.

– Jag ser Pride som en ganska politisera­d rörelse och tillåter vi dem att flagga måste vi också tillåta andra, sade stadsstyre­lsens ordförande Reino Herlevi (C) till Österbotte­ns tidning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland