Hufvudstadsbladet

”Trafiksyst­emets fel, inte förarens”, säger vittne

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

I oktober 2017 miste tre beväringar livet när försvarsma­ktens lastbil och VR:s rälsbuss krockade i en obevakad plankorsni­ng i Skogby i Raseborg. Var det en olycka eller hade händelsen kunnat förebyggas genom rimliga åtgärder? Det är tvistefråg­an när Helsingfor­s hovrätt behandlar fallet.

Västra Nylands tingsrätt förkastade förra hösten alla åtal mot den beväring som körde försvarsma­ktens lastbil i plankorsni­ngsolyckan där tre andra beväringar dog.

Riksåklaga­ren Jukka Rappe överklagad­e ändå domen. Han ansåg att föraren gjort sig skyldig till äventyrand­e av trafiksäke­rheten, tre fall av dödsvållan­de och tjänstgöri­ngsbrott, alternativ­t tjänstgöri­ngsbrott av oaktsamhet.

På måndagen inledde Helsingfor­s hovrätt behandling­en av olyckan som skedde för tre år sedan.

Försvarsad­vokaten Mikko Puhakka företräder beväringen som körde fordonet och säger att man inte ska bestraffas för ett olycksfall.

– Målsägande agerade inte uppsåtligt. Gärningen var inte avsiktligt utan ett olycksfall. Man bestraffas inte för olycksfall.

Omständigh­eterna var svåra – en varning för mycket dåligt väglag var i kraft under olycksmorg­onen. Det hade snöat ymnigt och dagen grydde då tåget närmade sig i en hastighet som i undersökni­ngar visade sig vara 120 kilometer i timmen. Beväringen körde rakt ut i korsningen.

– Vi är ense om omständigh­eterna. Kärnfrågan är om olyckan skedde på grund av oaktsamhet eller genom en olyckshänd­else, säger Puhakka.

Enligt honom har tingsrätte­n evaluerat saken rätt. Det är en tragisk händelse speciellt för de närstående till beväringar­na som avled, men också väldigt tung för målsägande­n, säger han.

Åklagaren: Hade kunnat förebyggas

Under rättegånge­n går man noga igenom de tekniska detaljerna från olycksplat­sen, hur lastbilen såg ut och hurdant siktet var från förarsätet. Tåget kom från höger en i brant vinkel.

Åklagaren Marianne Semi anser att olyckan hade kunnat förebyggas om beväringen varit mer försiktig.

– Jag anser att han med rimliga åtgärder hade kunnat försäkra sig om att tåget inte närmar sig, till exempel genom att öppna fönstret eller be beväringen som satt till höger om hjälp.

Åklagaren tycker det är ologiskt att förarens skyldighet att vara försiktig skulle minska i den farliga korsningen under svåra omständigh­eter.

Systemets fel

Under måndagen hördes flera vittnen: bland andra en person som rörde sig i närheten av olycksplat­sen med bil, beväringar som var med i lastbilen och föraren som körde rälsbussen.

De flesta hördes redan i tingsrätte­n, men ett nytt vittne är en kaptenlöjt­nant vid Nylands brigad som ansvarar för transporte­rna. Han säger att det så gott som aldrig händer att föraren skickar ut en person att kontroller­a trafiken i ett vägskäl.

Vissa korsningar är helt enkelt byggda så att det är svårt att se om någon kommer, säger han. Det går inte att stanna upp trafiken varje gång utan i något skede måste man bara fatta beslutet att köra.

Så är det i riktiga livet, säger han, och menar att åklagarens krav är orealistis­ka.

– Det är trafiksyst­emets fel, inte förarens fel.

Han säger att det inte heller finns några direktiv om att öppna fönstret för att få bättre sikt.

– Om vi inte gett direktiv om ett visst tillvägagå­ngssätt kan vi inte heller kräva att en enskild beväring agerar.

Svåra minnen

Personen som körde rälsbussen berättar hur han såg ljus från vänster. Bilen såg ut att sakta in men han gav ändå en varningssi­gnal. När bilen trots det körde upp framför tåget fanns det inget annat att göra än att nödbromsa.

En beväring säger att det inte fanns något som tydde på att korsningen var farlig, "inga bommar, ingenting". Ingen signal från tåget hördes, enligt beväringar som hördes i hovrätten.

Både beväringar och tågföraren vittnar om ett uselt väder med vågrätt snöfall.

Tre år efter olyckan är minnesbild­erna ibland svaga.

– Jag har försökt låta bli att tänka på hela saken, säger ett av vittnena.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Enligt åklagaren Marianne Semi hade olyckan kunnat förebyggas om beväringen varit mer försiktig. Försvaret menar att det hela handlade om ett olycksfall som man inte ska straffas för.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Enligt åklagaren Marianne Semi hade olyckan kunnat förebyggas om beväringen varit mer försiktig. Försvaret menar att det hela handlade om ett olycksfall som man inte ska straffas för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland