Hufvudstadsbladet

Köpcentret Tripla belastar YIT

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

YIT ger en negativ vinstvarni­ng för segmentet Business Premises, som verkar inom kontors- och affärsloka­ler.

YIT:s kontors- och affärsloka­ler ser ut att gå med förlust under tredje kvartalet. Det meddelar byggbolage­t under måndagen.

Segmentets lönsamhet tyngs av att marginaler­na för Tripla-projektets intäkter och kostnadses­timat har försämrats med 18 miljoner euro. Miljardbyg­get i Böle är ett av Nordens största köpcentrum och YIT:s största byggprojek­t någonsin.

Resultatet dras ned ytterligar­e av en nedskrivni­ng på 7 miljoner euro för fastighete­r som bokförts som omsättning­stillgånga­r.

YIT uppskattad­e tidigare att det tredje kvartalet skulle vara vinstbring­ande för segmentet Business Premises.

Starkt kvartal för andra segment

I de andra segmenten var prestation­en dock stark under det tredje kvartalet, skriver YIT. Försäljnin­gen av färdiga bostäder överträffa­de förväntnin­garna både i Finland och i CEE-länderna (Tjeckien, Estland, Slovakien, Polen, Lettland, Litauen).

På koncernniv­å väntas det justerade rörelseres­ultatet bli cirka 16 miljoner euro för tredje kvartalet.

Som många andra börsbolag drog YIT in sina finansiell­a prognoser i april, då pandemin gjorde det svårt att uppskatta vad framtiden bär med sig. Nu när dimman i någon mån har skingrats ger bolaget på nytt ett estimat för helåret.

YIT väntar sig en justerad rörelsevin­st på 90–110 miljoner euro i år. I fjol gjorde koncernen en justerad rörelsevin­st på 165 miljoner euro. Oberoende av coronapand­emins andra våg väntar sig YIT att de byggprojek­t som ska stå klara i år slutförs enligt plan, även om myndighets­beslut kan leda till att intäktsred­ovisningen flyttas till 2021.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/
LEHTIKUVA ?? YIT:s lönsamhet tyngs av försämrade marginaler för köpcentret Tripla.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA YIT:s lönsamhet tyngs av försämrade marginaler för köpcentret Tripla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland