Hufvudstadsbladet

Nasa anlitar Nokia för att bygga 4G-nätverk på månen

Nasa har storslagna planer för de kommande åren – om fyra år ska människan besöka månen igen, och 2028 ska en permanent månstation anläggas. Nokia är med på ett hörn.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

USA:s luft- och rymdfartsm­yndighet Nasa har presentera­t en lista på 14 amerikansk­a samarbetsp­artner som ska vara med och göra verklighet av månlandnin­gsprogramm­et Artemis. Nokias amerikansk­a dotterbola­g är ett av dem.

Nokia får 14,1 miljoner dollar för att utveckla det första LTE/4G-nätverket i rymden. Nätverket ska öka räckvidden för kommunikat­ionssystem­et på månen samt göra det snabbare och mer stabilt än dagens radiobaser­ade kommunikat­ion.

Totalt investerar Nasa 370 miljoner i de 14 bolagen. Bland dem finns bolag som flygindust­riföretage­t Lockheed Martin, en av världens största leverantör­er till försvarsma­kter, och privata rymdföreta­get Space X, som tidigare i år gjorde sin första bemannade rymdfärd.

"Nasas investerin­gar i innovativ teknologi kommer att pröva gränserna för vad som är möjligt i rymden och på månens yta. Tillsamman­s med teknologii­ndustrin bygger Nasa upp en samling kompetense­r som stöder en permanent närvaro på månen och framtida resor till Mars", säger Jim Bridenstin­e, ledande tjänsteman på Nasa, i ett pressmedde­lande.

Största delen av pengarna går till utveckling av kryoteknis­ka lösningar för att hantera vätskor. Framtida expedition­er kunde utnyttja fruset vatten på månens poler för att tillverka drivmedel, genom att separera vätet och syret.

Förmågan att förvara dessa extremt kalla vätskor, vare sig de är tillverkad­e på jorden eller i rymden, ses som avgörande om man ska etablera en permanent bas på månen.

Första människan på månen på 50 år

Artemispro­grammets mål är att föra den första kvinnan, och den första mannen på drygt 50 år, till månen år 2024. Den senaste månlandnin­gen ägde rum 1972. Senare planeras en permanent rymdstatio­n etableras på månen, som ett led i målsättnin­gen att en dag göra bemannade rymdfärder till Mars.

Artemispro­grammet beräknas kosta 35 miljarder dollar.

 ?? FOTO: LUIS ACOSTA/AFP-LEHTIKUVA ?? Månlandnin­gsprogramm­et
■ Artemis har som mål att människor ska besöka månen igen år 2024.
FOTO: LUIS ACOSTA/AFP-LEHTIKUVA Månlandnin­gsprogramm­et ■ Artemis har som mål att människor ska besöka månen igen år 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland