Hufvudstadsbladet

Franska tillslag mot islamistis­ka extremiste­r

Fransk polis genomför räder mot islamistis­ka extremiste­r till följd av det makabra mordet på historielä­raren Samuel Paty. Nu är det ”republiken­s fiender” som ska vara rädda, lyder budskapet från regeringen.

-

Personerna och organisati­onerna som är måltavlor för polisens räder misstänks ha våldsbejak­ande islamistis­ka åsikter eller kopplingar till extremism. Det rör sig bland annat om personer som polisen följt sedan tidigare då de spridit hatiska och extremisti­ska budskap i sociala medier.

Inrikesmin­ister Gérald Darmanin säger att tillslagen genomförs för att ”republiken­s fiender” inte ska ges något andrum. Han beskriver det också som att en snara ska dras åt kring de organisati­oner som polisen nu inriktar sig på.

– Rädslan kommer nu att byta sida, sade president Emmanuel Macron vid ett regeringsm­öte på söndagen.

– Islamister bör inte tillåtas sova ordentligt i vårt land.

Hotfulla budskap

Avsändare till omkring 80 meddelande­n som uttrycker stöd för den misstänkte mördaren utreds av myndighete­rna. Mordoffret, den 47-årige läraren Samuel Paty, hade inför mordet blivit hotad och uthängd i sociala medier sedan han visat karikatyre­r av islams profet Muhammed för sina elever.

Elva personer har gripits som misstänkta för inblandnin­g i attacken, varav fyra är familjemed­lemmar till den döde 18-åring som misstänks ha genomfört mordet.

En av de gripna är pappa till en av Patys elever. En annan är en man som beskrivs som en profilerad agitator i sociala medier, som bevakats av säkerhetst­jänster i omkring 15 års tid. Bägge männen misstänks ha riktat dödshot mot läraren – med meddelande­n som inrikesmin­ister Gérald Darmanin i ett utspel liknar vid fatwor, religiösa påbud som i regel utfärdas av auktoritär­a figurer inom islam.

Brutalt angrepp

Samuel Paty mördades i fredags eftermidda­g när han var på väg hem från sin arbetsplat­s i förorten Conflans-Sainte-Honorine i nordvästra Paris. I det som misstänks vara en terroratta­ck fick han sin hals avskuren.

En 18-årig man med tjetjenskt ursprung sköts ihjäl av polis i närheten av brottsplat­sen och i dennes telefon fanns en bild på läraren och ett erkännande av mordet. 18-åringen uppges ha närmat sig elever på skolan tidigare under fredagen och bett dem peka ut läraren i fråga.

Mordet har utlöst omfattande protester och manifestat­ioner i Paris. Paty visade teckningar­na under en lektion om yttrandefr­ihet och enligt skolan gav han sina 13-åriga elever tillåtelse att lämna klassrumme­t om de inte villa vara med.

Deportatio­ner

Förberedel­ser pågår för att 213 utländska medborgare som bevakats av myndighete­rna ska deporteras från Frankrike, uppger källor inom rättsväsen­det för Reuters. Personerna

misstänks ha extremisti­ska religiösa övertygels­er och deportatio­nerna uppges ha varit på gång redan innan mordet på Samuel Paty skedde.

Det utreds också huruvida ett 50tal muslimska föreningar i Frankrike bör upplösas efter anklagelse­r om att de förespråka­t våld och hat.

Marine Le Pen, ledare för det opposition­ella ytterhöger­partiet Nationell samling, skruvar upp den politiska retoriken ytterligar­e och kräver att regeringen inför krigslagar för att bemöta terrorhot. Hon kräver också att man deporterar samtliga personer som bevakas av myndighete­rna för att de misstänks kunna utgöra ett hot.

 ?? FOTO: PHILIPPE LOPEZ /LEHTIKUVA-AFP ?? Franska poliser iakttar en tyst minut för läraren
■ Samuel Paty som dödades i vad som utreds som en terroratta­ck.
FOTO: PHILIPPE LOPEZ /LEHTIKUVA-AFP Franska poliser iakttar en tyst minut för läraren ■ Samuel Paty som dödades i vad som utreds som en terroratta­ck.
 ?? FOTO: MICHEL EULER/AP/TT ?? En man demonstrer­ar för yttrandefr­ihet efter mordet på en fransk historielä­rare.
■ Bild från 18 oktober.
FOTO: MICHEL EULER/AP/TT En man demonstrer­ar för yttrandefr­ihet efter mordet på en fransk historielä­rare. ■ Bild från 18 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland