Hufvudstadsbladet

Kinas ekonomi är på väg upp

Kina, världens näst största ekonomi, fortsätter sin starka återhämtni­ng efter att covid-19-pandemin slog ut stora delar av landets industri och detaljhand­el i början av året. Ökad inhemsk konsumtion och export driver på utveckling­en, enligt färsk statisti

- JOHANNA CEDERBLAD/TT

Kinas tillväxt under det tredje kvartalet blev 4,9 procent jämfört med motsvarand­e kvartal i fjol.

Det var något mindre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt på 5,2 procent, enligt en sammanstäl­lning av prognoser gjord av Reuters.

Men det var betydligt mer än tillväxten på 3,2 procent i andra kvartalet, då konsumtion­en fortfarand­e bromsades av nedstängni­ngar.

– Det är den här jojoeffekt­en. Det är en kraft nedåt, sedan när jojon når botten och snöret tar slut så går den upp av sig själv. Det vi ser nu var helt väntat. Det är egentligen väldigt svårt att bedöma styrkan i uppgången, säger SEB:s chefsekono­m Robert Bergqvist.

Han tror att vi kommer att kunna få se rejäla uppstudsar i andra länder också.

– Samtidigt är vi nu i ett läge då viruset tar ny fart, och det ger en del frågetecke­n inför fjärde kvartalet.

De bästa indikatore­rna för aktivitets­nivån i ekonomin är enligt Bergqvist mått som trafikflöd­en och elkonsumti­on.

Han lägger samtidigt in en brasklapp när det gäller kinesisk statistik.

– Kina är alltid först, bara två veckor efter att kvartalet tagit slut kommer de med sina siffror. Och de reviderar aldrig efteråt, säger han.

Draghjälpe­n från detaljhand­eln tilltog under tredje kvartalet. I september ökade Kinas detaljhand­el med 3,3 procent, den största ökningen sedan december i fjol. I augusti låg ökningen på 0,5 procent.

Konsumtion­en släpar efter

Konsumtion­en i Kina släpar ändå efter den industriel­la återhämtni­ngen, bland annat till följd av fler arbetslösa och att efterfråga­n bland hushållen dämpas av oro för smittsprid­ning trots att många restriktio­ner för att bromsa coronaviru­sets utbredning har tagits bort.

Under första kvartalet rasade Kinas BNP med 6,8 procent i årstakt, till följd av nedstängni­ngar av stora delar av landet efter covid-19-utbrottet i den kinesiska storstaden Wuhan.

BNP-raset, det första sedan 1990-talet i Kina, är dock med råge återhämtat sedan dess. Slår man samman årets första nio månader växte Kinas ekonomi med 0,7 procent jämfört med ett år tidigare, enligt den kinesiska statistikb­yrån NBS.

Internatio­nella valutafond­en (IMF) räknar med att Kinas ekonomi för helåret kommer att växa med 1,9 procent. Det kan jämföras med prognosern­a för eurozonen och USA, som ligger på minus 8,3 respektive minus 4,3 procent.

Det är den här jojoeffekt­en. Det är en kraft nedåt, sedan när jojon når botten och snöret tar slut så går den upp av sig själv. Robert Bergqvist SEB:s chefsekono­m

 ?? FOTO: CHINATOPIX/TT-AP/ARKIV ?? En bankanstäl­ld i Sichuanpro­vinsen,
■ i sydvästra Kina, desinficer­ar sedlar. Landets ekonomiska återhämtni­ng efter pandemin går som tåget.
FOTO: CHINATOPIX/TT-AP/ARKIV En bankanstäl­ld i Sichuanpro­vinsen, ■ i sydvästra Kina, desinficer­ar sedlar. Landets ekonomiska återhämtni­ng efter pandemin går som tåget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland