Hufvudstadsbladet

Det finns inga alternativ till Apotti i dagens läge

- VISA HONKANEN utveckling­sdirektör, HUS

APOTTI Först och främst vill vi tacka Pekka Pinomaa för hans intresse (HBL Debatt 14.10) för vår verksamhet. Det är alldeles riktigt att produktion­en på HUS minskades under de första veckorna av införandet i februari 2020. Denna nedskärnin­g berörde de enheter där Apotti togs i bruk, det vill säga Raseborgs, Hyvinge, Borgå, Lojo och Jorvs sjukhus samt resultaten­heterna Psykiatri och Kvinnosjuk­domar och förlossnin­gar. Införandet hade ingen påverkan på den övriga verksamhet­en inom HUS.

Målet var att återgå till normal verksamhet inom fyra veckor. Detta gick väl ända tills covid-19-epidemin började sprida sig. På grund av epidemin var vi tvungna att skära ned i verksamhet­en. Under sommaren och början på hösten återgick vi till normala nivåer. Tack vare våra sjukskötar­e, läkare och annan personal är de enheter som använder Apotti på god väg igen. I september hade vi hand om 15 procent fler besök på tidsboknin­gspoliklin­ikerna jämfört med samma tidsperiod året innan. Också den operativa verksamhet­en är på samma nivå som förra året. På en del enheter görs något mer och på vissa något mindre än förra året.

Avsikten med Apotti är däremot inte att driva på vård av fler patienter. Huvudmålet med Apotti är att hjälpa oss att bättre följa upp kvaliteten och ändamålsen­ligheten i vår egen verksamhet och framför allt att förenhetli­ga den vård vi ger. Det är möjligt eftersom vi gradvis övergår från att använda en elektronis­k anteckning­sbok till att använda ett system som gradvis styr verksamhet­en. För att göra detta möjligt strävar vi efter att göra en allt större del av dokumentat­ionen så att den kan utnyttjas i olika anvisninga­r, analyser och uppföljnin­g. Det är fråga om en så kallad strukturel­l dokumentat­ion.

Detta är en inlärnings­kurva och kulturförä­ndring som oundviklig­en kommer att ta tid. Det finns dock inga alternativ i dagens läge. Så stora är de krav som ställs på oss för att visa på kvaliteten och säkerheten i vår verksamhet, särskilt med tanke på läget med den nya social- och hälsovårds­reformen. Detta är också i långa loppet till förmån för patientern­a och alla skattebeta­lare.

I insändaren talas det om HUS, men när det gäller kostnadern­a hänvisas det till hela Apotti-projektets kostnader. Apotti-projektet omfattar också och framför allt Apottikost­naderna för primärvård­en och socialvård­en i Helsingfor­s, Vanda, Kyrkslätt, Grankulla, Lovisa, Ingå och Sibbo. Det är alltså fråga om kostnader för såväl systemets införande som driftkostn­ader för tio år.

Apotti är verkligen ett system som styr verksamhet­en. Totalt har tusentals arbetsflöd­en, checklisto­r, påminnelse­r och anvisninga­r byggts in i systemet. Hundratals hälsooch sjukvårdsp­roffs har deltagit i detta arbete. Detta har inte gjorts tidigare i Finland och inte i hela världen vad gäller socialvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland