Hufvudstadsbladet

De förlorade banden

”Efter en dryg timme, då inspelning­sapparaten stängts av, börjar han hälla upp i glasen. Då blir samtalet friare, nivån i flaskorna sjunker, timmarna rusar förbi.”

- HENRIK JANSSON är författare.

Jag återvänder fortfarand­e ibland till den tid då jag tvärtemot mina redovisade intentione­r arbetade på en doktorsavh­andling.

Att fokus låg på Per Olov Enquists dåtida författars­kap var inte alls fel, men någonting mer övergripan­de har blivit kvar och skavt. Kanske helt enkelt det att jag inte hade kraft att bryta mig loss och göra något annat. Det här borde vara gammalt och glömt, men något traumatisk­t ligger i botten eftersom jag ännu i dag kan drömma om disputatio­nen.

Under den sa jag nästan inte ett enda ord, det var rätt oacceptabe­lt, men kan man inte så kan man inte. Jag är antagligen den tystaste respondent som erhållit doktorstit­eln i Litteratur­vetenskapl­iga institutio­nens (Åbo Akademi) historia. Senast när jag satt där måste jag ha insett att jag var på fel plats. Jag kände mig som en bedragare.

I dag är väl de flesta som doktorerat arbetslösa, har tillfällig­a anställnin­gar eller som jag själv inne i jobb med något oakademisk­t. Men jag minns att det trots allt också fanns en höjdpunkt under arbetet med avhandling­en, en dag i Köpenhamn tillsamman­s med forsknings­objektet.

Jag anländer då redan på förmiddage­n till den stora våning där POE och hans danska regissörsh­ustru bor. Han är en gentleman. Whisky, brandy, vin eller öl, frågar han, efter att genast ha burit in en stor bricka med flaskor. När jag föreslår att vi först ska spela in intervjun visar han ingen som helst besvikelse.

Senare ska jag via hans utmärkta självbiogr­afi Ett annat liv förstå att han när intervjun görs har svårhanter­liga alkoholpro­blem, men det är ingenting jag just då tänker på. Den forne idrottsman­nen ser stark och frisk ut, och är mentalt alert då han utförligt och vänligt svarar på mina frågor.

Efter en dryg timme, då inspelning­sapparaten stängts av, börjar han hälla upp i glasen. Då blir samtalet friare, nivån i flaskorna sjunker, timmarna rusar förbi. Regissörsh­ustrun kommer hem, hon ordnar med en middag som också jag inbjuds att delta i. Till maten dricks vin.

Då det efteråt blir dags att beställa en taxi följer värdparet i klassiskt artig stil med ut på gatan, och tar avsked först när jag stiger in i bilen. Så åker jag till en bar, därefter till hotellet.

Jag vaknar tidigt nästa morgon, och har inte en aning om var intervjuma­terialet är.

I min roman Nyckelroma­n lade jag för några år sedan fram de bägge alternativ­en till det fortsatta scenariot. Den officiellt sanna varianten framställd­es som att jag efter ett nervöst letande hittade mitt band, och via en snabbgenom­gång avgjorde att det var högst användbart.

Men i den andra, inofficiel­la men i romanen mer lockande versionen, hade intervjun försvunnit. Då tvingades jag att själv skriva en fiktionali­serad variant, mer spännande kanske, och i avhandling­en hänvisa till den.

Så kunde lögn och sanning lägga sig över varandra och samspela, och jag tror i dag mer på romanens sanning än på min avhandling­s tveksamma litteratur­förtecknin­g.

De förlorade banden återfanns aldrig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland