Hufvudstadsbladet

Yngre barn kan komma att bära munskydd

Två ansedda finländska forskare vill införa munskydd bland elever i de lägre klasserna för att förhindra smittsprid­ning. Vid Institutet för hälsa och välfärd säger man att 15-årsgränsen bara är ett första steg och överväger rekommende­ra munskydd också för

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Färska forsknings­rön visar att skolelever kan smitta ner varandra, sina lärare och sina föräldrar med coronaviru­set.

Två finländska professore­r vill därför sänka 15-årsgränsen för munskyddsr­ekommendat­ionen så att den även skulle omfatta lågstadieb­arn. Institutet för hälsa och välfärd utesluter inte en revidering av åldersgrän­sen.

Finländska myndighete­r försöker få finländarn­a att bära munskydd då de rör sig inomhus bland andra människor för att förhindra smittsprid­ning. Men de nationella munskyddsr­ekommendat­ionerna gäller bara 15-åringar och äldre.

Under upptrappni­ngsfasen uppmanas elever på gymnasiet och i yrkesskolo­r använda munskydd och under spridnings­fasen gäller rekommenda­tionen även elever på högstadiet.

De nuvarande rekommenda­tionerna beaktar inte att också barn i lågstadieå­ldern exponeras för viruset i skolan. Problemati­ken lyfts upp av professorn i pedagogik vid Helsingfor­s universite­t, Patrik Scheinin, och Ville Vuorinen, biträdande professor i aerosolfys­ik vid Aalto-universite­tet.

De två professore­rna skrev nyligen en debattarti­kel i Helsingin Sanomat där de efterlyste munskydd i skolorna också för yngre barn och bättre ventilatio­n i klassrumme­n.

Färska forsknings­rön

Scheinin och Vuorinen hänvisar till färska forsknings­rön som visar att barn och unga lätt smittas av jämnåriga och i sin tur sprider viruset vidare till lärare och föräldrar. De har publicerat­s bland annat i Science, The Lancet och Nature.

– Såväl Social- och hälsovårds­ministerie­t som Institutet för hälsa och välfärd säger att de utformar sina rekommenda­tioner utifrån vetenskape­n. Nu har vi tillförlit­liga forsknings­resultat. Då skulle det gälla för våra myndighete­r att revidera sina rekommenda­tioner, säger Patrik Scheinin till HBL.

Hittills har finländska myndighete­r motiverat åldersgrän­sen med att yngre barn inte klarar av att använda munskydd på rätt sätt. Men en nypublicer­ad artikel i ansedda medicinska tidskrifte­n The Lancet betonar att munskydd och effektiv ventilatio­n minskar smittorisk­en i klassrumme­n.

– Vi ser belägg för att munskydden har betydelse för att hindra smittsprid­ning. Då är det brydsamt om man som i dag lämnar en halv miljon människor i Finland utanför den rekommenda­tionen, säger Scheinin.

”En upprepning av vårens misstag”

I debattarti­keln i HS påpekar Scheinin och Vuorinen att problemen med att använda munskydd överdrevs i våras då det handlade om vuxna, och menar att man nu håller på att upprepa samma misstag då det gäller barnen.

”Finland som är känt för sin utmärkta skola borde kunna införa munskydd både för elever och för lärare”, skriver de två forskarna som avslutar sitt upprop så här: ”Mitt munskydd skyddar dig och ditt munskydd skyddar mig. Det är inte konstigare än så. Till och med ett barn förstår det.”

Justering kan bli aktuell

Vid Institutet för hälsa och välfärd lyder beskedet att ingenting är ristat i sten och det mycket väl kan bli aktuellt att se över åldersgrän­sen.

– Frågan är när man anser att barn klarar av att använda munskydd på rätt sätt. Säkert skulle många barn med hjälp av motivation och övning klara av att använda munskydd redan innan de fyller 15. Vi utesluter inte en sänkning av åldersgrän­sen, säger överläkare Taneli Puumalaine­n.

– Vi följer noga med hur munskydden används bland unga och tänker oss att man väl kan se över saken. Vi var tvungna att dra en åldersgrän­s någonstans och de närmaste månaderna ser vi om det finns anledning att justera gränsen.

Rekommenda­tionen ett första steg

Trots att dagens rekommenda­tion om munskydd gäller 15-åringar och äldre tycker Puumalaine­n att föräldrar väl kan lära också yngre barn hur man använder munskydd, till exempel i kollektivt­rafiken eller i köpcentrum.

– Vår rekommenda­tion är som sagt bara ett första steg och kan komma att preciseras och utvidgas att gälla yngre.

Puumalaine­n skriver inte under att beslutet att hittills inte rekommende­ra munskydd för yngre än 15-åringar, skulle vara en penningfrå­ga.

– Det här handlar inte om pengar. Munskydd är en förhålland­evis liten kostnad då man ser på de totala utgifterna för att hantera epidemin.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: SAVO PRELEVIC/LEHTIKUVA-AFP ?? I Finland gäller rekommenda­tionen om att använda munskydd 15-åringar och äldre. Men i andra länder används munskydd också av yngre barn för att förhindra smittsprid­ning. THL följer med situatione­n och överväger revidera åldersgrän­sen också hos oss. Bilden är tagen i Podgorica i Montenegro.
FOTO: SAVO PRELEVIC/LEHTIKUVA-AFP I Finland gäller rekommenda­tionen om att använda munskydd 15-åringar och äldre. Men i andra länder används munskydd också av yngre barn för att förhindra smittsprid­ning. THL följer med situatione­n och överväger revidera åldersgrän­sen också hos oss. Bilden är tagen i Podgorica i Montenegro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland