Hufvudstadsbladet

Finnair säger upp 600 – tusentals jobb hotade

Flygplatso­mrådet Aviapolis drabbas hårt av pandemin

-

Finnairs besked om att 600 arbetstill­fällen försvinner i Finland kom på tisdagen som en kalldusch för Vanda, trots att det var väntat.

Området kring Helsingfor­s-Vanda flygplats, Aviapolis, samlar omkring 40 000 arbetstaga­re och i Vanda är man nu orolig för att en fjärdedel av de här arbetstill­fällena är hotade.

– Flygplatso­mrådet är inte viktigt bara för Vanda utan för hela regionen och hela landet, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Hon efterlyser stöd från staten, som hon anser inte ser de stora städernas problem då det kommer massiva uppsägning­ar. Det krävs stimulans för flygplatse­n och hjälp med att skapa nya jobb, anser Viljanen.

Alltsedan Finnair och företaget som står för markservic­en på Helsingfor­s-Vanda flygplats Swissport tidigare i höstas aviserade omfattande samarbetsf­örhandling­ar, har företagen tillsamman­s med Vanda stad strävat efter att hitta lösningar för dem som mister sina jobb.

Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen efterlyser nu stöd från staten för att kunna upprätthål­la verksamhet­en på flygplatse­n och för att hitta alternativ­a jobb för dem som blir uppsagda.

– I värsta fall är de här uppsägning­arna bara början, men staten har haft svårt att se de större städernas problem när stora mängder av arbetstill­fällen försvinner, säger Viljanen.

Trots att det var väntat kom Finnairs besked om nedskärnin­gar på tisdagen som en kalldusch för Vanda. Finnairs samarbetsf­örhandling­ar som inleddes i september berörde hela personalen i Finland, bortsett från piloterna och kabinperso­nalen.

Resultatet blev att Finnair säger upp 700 personer, av dem 600 i Finland. Dessutom är över 2 000 anställda permittera­de. Inom kort väntas också besked från flygplatse­ns servicebol­ag Swissport där 700 arbetstill­fällen är hotade.

Viktigt för hela landet

Finnairs vd Topi Manner säger i flygbolage­ts pressmedde­lande att nedskärnin­garna är nödvändiga för att flygbolage­t ska vara konkurrens­kraftigt när flygtrafik­en småningom vaknar till liv igen. Manner beskriver det som en sorglig dag för Finnair.

Området kring flygplatse­n sysselsätt­er totalt cirka 40 000 personer – förutom Finnair och Swissport är frakt, spedition och service på och kring flygplatse­n viktiga arbetsgiva­re.

Vanda räknar med att omkring 4 procent av Finlands bnp genereras kring flygplatse­n. Nu är omkring en fjärdedel av arbetstill­fällena i och kring Aviapolis hotade.

– Det här är ett område som är livsviktig­t för Finland, det är ett av de områden i landet dit flest arbetstill­fällen koncentrer­ats, säger Ritva Viljanen.

Hon påpekar att området inte är viktigt bara för Vanda, många av de som arbetar där kommer från andra nyländska kommuner. Låter man Aviapolis tvina bort kan det ha långtgåend­e konsekvens­er för hela regionen menar hon.

– Här borde staten komma in och stödja både verksamhet­en på flygplatse­n och dem som blir utan jobb. Det är viktigt att flygplatse­n kommer i gång snabbt igen när flygtrafik­en börjar återhämta sig, säger Viljanen.

I värsta fall leder nedskärnin­garna av flygtrafik­en till att Finnair blir av med sin roll som en port mot Asien. Viktiga tider och platser för start och landning kan dessutom gå förlorade på flygplatse­r runtom i Europa, understryk­er Viljanen.

– Hälsofrågo­r är viktiga, men det behövs också stimulans kring verksamhet­en på flygplatse­n om vi inte ska förlora viktiga arbetstill­fällen.

Vård kan sysselsätt­a

Vanda och arbetsgiva­rna i Aviapolis har i samarbete börjat arbeta för att försöka skapa nya arbetstill­fällen för dem som nu drabbas av nedgången i flygtrafik­en.

Den som vill får hjälp med att hitta idéer för företagsam­het, också utbildning och skolning finns i det gemensamma programmet.

Speciellt social- och hälsovårds­sektorn erbjuder jobb för den som är intressera­d. Inom äldreomsor­g och inom vården av funktionsh­indrade finns lediga jobb.

Vanda strävar också efter att aktivt informera om lediga jobb i staden, just nu finns enligt Viljanen 1 500 platser att söka, medan arbetslösh­eten ligger på drygt 14 procent.

"Smittan av inhemskt ursprung"

Samtidigt som personalen på flygplatse­n skärs ner fortsätter det aktiva testandet av passagerar­e som anländer till Finland den vägen. Bara en bråkdel av dem som flygledes anländer till Finland via Helsingfor­s-Vanda bär på corona, konstatera­r Vandas stadsdirek­tör.

– Smittan som sprids är numera av inhemskt ursprung. Och även om accelerati­onsfasen ser ut att ha lugnat sig något de två senaste veckorna så måste vi se framåt. Det blir kallare och folk söker sig inomhus i allt högre grad, det betyder att smittsprid­ningen kan ta ny fart igen, säger Ritva Viljanen.

KATARINA KOIVISTO

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? 700 får gå från Finnair, och Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen är rädd för att följderna ännu kan bli betydligt mer dramatiska.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA 700 får gå från Finnair, och Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen är rädd för att följderna ännu kan bli betydligt mer dramatiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland