Hufvudstadsbladet

Morddömde Peter Madsen försökte fly

Ubåtsbygga­ren Peter Madsen försökte på tisdagen fly från Herstedves­terfängels­et där han avtjänar ett livstids straff för mord. Vid en pressträff bekräftar fängelsech­efen att Madsen hotat personal för att ta sig ut.

- HBL-TT

Peter Madsen, som är dömd till livstids fängelse för mordet på Kim Wall, flydde i går från fängelset.

Han greps till slut med ett falskt bombbälte kring midjan. Det förekommer uppgifter om att han tagit en kvinna som gisslan under flykten.

Klockan 10.20 lokal tid kom larmet till polisen från fängelset i Albertslun­d. Efter kort tid kunde polisen hitta Peter Madsen med hjälp av kriminalvå­rdare som följt efter honom.

Han hade då hoppat in i en bil, ungefär en halv kilometer från fängelset.

– Han springer in i den precis innan patrullen hinner fram till honom, säger polisinspe­ktör Mogen Lauridsen på en pressträff på tisdagseft­ermiddagen.

Polisen tror inte att bilföraren var involverad i flyktplane­rna, men han ska nu förhöras.

Madsen använde ett pistollikn­ande föremål vid flyktförsö­ket och han hade ett bälte om midjan som såg ut som ett bombbälte. Enligt Lauridsen retirerade patrullen då och bombexpert­er kallades in.

Därför pågick situatione­n ännu ett tag. På bilder kunde man se Madsen sitta i ett dike omringad av polis. Pådraget var massivt.

– Inget tyder på att det var sprängmede­l i bombbältet, säger polisinspe­ktör Mogen Lauridsen.

Även detta ska undersökas vidare, men polisen tror att det var en attrapp.

Gisslan?

Enligt källor till Ekstra Bladet tog Peter Madsen en kvinnlig psykolog som gisslan och hotade henne med ett pistollikn­ande föremål.

– Vapnet var verklighet­stroget så fängelseva­kterna i porten vågade inte ta några risker i förhålland­e till gisslan, som de bedömde var i livsfara, och de valde att släppa ut honom genom porten, säger Fängelsefö­rbundets ordförande Bo Yde Sørensen till tidningen.

Fängelsech­ef Hanne Høegh Rasmussen vill under pressträff­en ändå inte kommentera de uppgiftern­a.

På frågan hur det hela kunnat

❞ Vapnet var verklighet­stroget så fängelseva­kterna i porten vågade inte ta några risker i förhålland­e till gisslan. Bo Yde Sørensen Fängelsefö­rbundets ordförande

ske svarar hon att man ser över säkerhetsp­rocesserna och efter det bedömer om de behöver förändras.

Herstedves­ter fängelse är specialise­rat på behandling av sexualförb­rytare och personer som anses farliga. Det finns ungefär 15 kilometer väster om Köpenhamn.

Madsen har tidigare suttit isolerad på grund av misstankar om eventuella flyktplane­r. Høegh Rasmussen vill inte kommentera om fängelsepe­rsonal känt till flyktplane­rna.

Ubåtsbygga­ren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret (motsvarar tingsrätte­n) till livstids fängelse för mord på den svenska journalist­en Kim Wall.

Wall följde med Madsen på hans ubåt UC3 Nautilus för att göra en intervju med honom.

Rätten motiverade sitt straff med att det var frågan om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

Dödsorsake­n är inte fastställd och Madsen hävdar att Kim Wall dött genom en olycka ombord på ubåten. Han har tidigare nekat till mord, men erkänt att han styckat Wall och sänkt kroppsdela­rna i havet.

Domen överklagad­es till följande rättsinsta­ns, landsrette­n, som fastställd­e livstidsst­raffet.

 ?? FOTO: NILS MEILVANG/TT-RITZAU SCANPIX ?? ■ Morddömde Peter Madsen omringades av polis då han försökte fly från fängelset.
FOTO: NILS MEILVANG/TT-RITZAU SCANPIX ■ Morddömde Peter Madsen omringades av polis då han försökte fly från fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland