Hufvudstadsbladet

Redo för semesterdr­ömmen på hjul.

Den ska ha fem bäddplatse­r, det får inte vara trångt, den får inte vara för dyr men ändå vara i gott skick. Familjen Gustafsson har en lång lista med krav när de vandrar mellan husvagnarn­a. Och där står den: en Knaus Eifelland charmar hela familjen – mamm

- TEXT: SONJA FINHOLM FOTO: EVA-STINA KJELLMAN nyheter@hbl.fi

Alltsedan barnen var små har Tanja Gustafsson drömt om en egen husvagn. Om att kunna resa i väg utan att göra upp noggranna planer och boka boende i förväg. Nu har också maken Mårten blivit övertygad.

– Vi är på jakt efter en begagnad vagn. Den får inte vara för dyr, men behöver ändå vara i bra skick och ha tillräckli­gt med plats för oss alla, säger hon.

Hos en av de stora försäljarn­a i Karleby träffar vi vd Antti Tokola. Han har ett antal begagnade vagnar på lager och undrar var vi ska börja.

– Vi har tre barn, så vi behöver fem bäddplatse­r. Och gärna ganska mycket förvaring. Vagnen ska vara tillräckli­gt stor, men ändå få rum i vårt nybyggda garage, säger Tanja Gustafsson.

Minstingen Rut fick stanna hemma i dag, men de två äldsta barnen är med – nioåriga Isa och sjuåriga Gabriel. De vet redan vad som är viktigast:

– En våningssän­g! Tänk så mysigt. Nästan som att bo i en koja, säger Isa och klättrar upp i sängen längst bak.

Antti Tokola visar oss en Knaus Eifelland, årsmodell 2010 med fem bäddplatse­r. Bottenplan­en är smart, sovrummet med en våningssän­g och en dubbelsäng är placerat längst fram, köket och badrummet i mitten och matplatsen vid det stora fönstret längst bak.

Enligt Antti Tokola är just bottenplan­en det viktigaste kriteriet när man ska välja vagn.

– Det gäller att hitta en som passar just era behov. Ofta brukar det första intrycket stämma ganska bra, säger han.

Vagnen är utrustad med en takmarkis och ett rejält takfönster, och både köket och badrummet ser fräscha ut. En annan fördel är att den har två bord.

– Jag tänker att det är en bra sak. Ifall barnen sitter och ritar eller pysslar behöver de inte hela tiden städa undan allt, säger Tanja Gustafsson.

Men det är inget lätt beslut, speciellt inte när det är första gången. Tanja Gustafsson började med att lägga ut en förfrågan på Facebook. Vad ska man tänka på? Och vad är viktigt för en barnfamilj? Hon fick massor av svar, men konstatera­de snabbt att det verkar vara väldigt individuel­lt.

– Många sa att en smalare vagn är bra eftersom den är lättare att hantera och ryms även på mindre platser, medan andra sa att breda vagnar är mycket rymligare och bättre. Jag antar att vi själva måste ta reda på vad som passar oss. Jag har också sett många som köper en riktigt billig, sliten vagn och själva rustar upp den. Men det är inget för oss. Jag kan tänka mig att låta klä om kuddar och madrasser, men resten behöver vara i bra skick.

Många delar drömmen

Tanja och Mårten Gustafsson är långt ifrån ensamma med sina husvagnsdr­ömmar. Sommaren 2020 har varit en rekordsäso­ng, inte minst när det gäller försäljnin­gen av nya husvagnar och husbilar. Men även begagnat har haft åtgång. Antti Tokola säger att han just fått klartecken för ett större parti med begagnade vagnar som levereras ännu under hösten.

– Om du hittar en som du gillar ska du slå till, de bästa exemplaren säljs väldigt snabbt just nu, säger han.

Att campingliv­et och husbilssem­estrar fått ett uppsving beror delvis på coronapand­emin. Men redan innan pandemin fanns en tydlig trend: Allt fler, allt yngre och framför allt fler familjer har upptäckt den här typen av resande. Försäljnin­gstillväxt­en har också ökat trycket på campingpla­tserna. Verksamhet­sledare Timo Piilonen på SF-Caravan säger att sommaren 2020 gav en rejäl skjuts åt campingpla­tserna, många av dem har haft full beläggning hela sommaren.

– Nya kundgruppe­r ställer också nya krav på bekvämligh­eter som bastu- och duschutrym­men, och nu ser vi att campingäga­rna satsar allt mer på att utveckla servicen.

Antalet campingpla­tser i Finland ligger i dag kring 500. Enligt Statistikc­entralen finns det totalt 18 901 ställplats­er med elanslutni­ngar för husvagnar och husbilar, och antalet växer hela tiden, framför allt antalet ställplats­er i närheten av större städer. De som varit fullbokade i sommar är framför allt de som ligger i anslutning till en nationalpa­rk eller en nöjespark. Men även stadscampi­ngen är populär.

Bokningstv­ång blir vanligare

Typiskt för campingarn­a har länge varit att man inte kan boka sin plats på förhand, utan man ställer bilen där det är ledigt – men det här håller på att förändras.

– Det beror delvis på att antalet familjer ökar. Om man har tillbringa­t hela dagen i en nöjespark vill man gärna veta att sovplatsen är bokad och klar. Jag tror att vi framöver kommer att se ännu fler bokningsba­ra platser, säger Timo Piilonen.

Tanja och Mårten Gustafsson har redan provat på campingliv­et, men hittills i tält eller stugor.

– Det är perfekt med våra barn. Det finns ofta massor att göra och det känns tryggt att låta dem leka där. Dessutom är det betydligt billigare än att bo på hotell, speciellt när man ska ha bäddplats för fem personer.

Att de siktar på en husvagn och inte en husbil beror mest på prislappen.

– En bil känns också mera krångligt, med besiktning­ar och försäkring­ar. Vi börjar med en vagn, säger Mårten Gustafsson.

Den som gärna provar på campingliv­et, men inte är beredd att investera i ett eget fordon kan ta kontakt med en uthyrnings­firma. Men även här gäller det att vara ute i god tid. Många bilar bokas månader i förväg, och de populärast­e sommarveck­orna är ofta bokade länge på förhand. Företagare­n Folke Store i Karleby har tre husbilar som han hyr ut.

– Det har rullat på bra i sommar. Vi har också bokningar nu under hösten, på jullovet och under sportlovsv­eckorna.

Bland hans kunder finns mest barnfamilj­er, men även företag och kompisgäng.

Vad ska man då tänka på om man planerar att köpa en egen husbil eller husvagn? Antti Tokola säger att det viktigaste är att fundera på vad man ska använda den till: Planerar du att stanna längre på samma ställe eller ska du resa runt? Hur många är ni i familjen och finns det fungerande sovplatser för alla?

– Att resa med husbil ska vara avkoppland­e, och då är det viktigt att det vardagliga fungerar – sängar, matlagning­en och förvaringe­n.

En annan avgörande fråga är om den ska vara i användning året om eller bara på sommaren. Vatten- och värmesyste­men fungerar olika beroende på vagntyp. Vikten på vagnen är också avgörande beroende på vilken slags bil du har, och hur mycket den orkar dra.

Familjen Gustafsson hittar tre vagnar i rätt prisklass. Den ena känns lite sliten, och den andra är aningen dyr. Men den tredje verkar falla alla i smaken. Och prislappen på 15 000 euro känns överkomlig.

– Titta, man kan öppna fönstret. Och här finns en ställning där man kan hänga upp en tv!

Nioåriga Isa är övertygad – den här vagnen är perfekt. Någon affär blir det inte den här gången, Tanja och Mårten Gustafsson ska ännu kolla runt lite. Men en sak är säker, nästa sommar ska de åka i väg på semester med en egen vagn.

"Framtidens sätt att resa"

Tom Sågbom är nyvald ordförande för branschorg­anisatione­n Matkailuaj­oneuvotuoj­at, och agent i Finland och Estland för en av de största europeiska fritidsfor­donstillve­rkarna. Han bekräftar det siffrorna visar:

– De senaste tre, fyra åren har vi sett en försiktig tillväxt, men den här sommaren har försäljnin­gen ökat rejält – både hos oss och ute i Europa. Det mest glädjande är att nya kundgruppe­r och framför allt många yngre har hittat husvagnarn­a och -bilarna, säger han.

Tom Sågbom säger att speciellt husvagnsre­sandet håller på att förändras. Tidigare var den typiska husvagnsäg­aren ett nyblivet pensionärs­par, som gärna ställde sin vagn på ett ställe och använde den mer eller mindre som sommarstug­a. I dag ser han betydligt fler yngre köpare, både barnfamilj­er och unga par.

– I dag är både husbilen och husvagnen mera ett sätt att ta sig fram, ett sätt att resa. Närturism har blivit populärt och många tycker att det är bekvämt att ha boendet med sig. Även miljöaspek­ten gör att många väljer bort flygresorn­a och i stället reser runt i det egna landet. Dessutom är det inte alla unga familjer som gillar tanken på en egen sommarstug­a – som lätt tenderar att bli ett arbetsläge­r. Då kan en husvagn eller husbil vara ett bra alternativ.

Intressera­d av att läsa mera? På SFCaravans hemsida www.karavaanar­it.fi finns bland annat en ordlista för husbilsäga­re, samt nyttig informatio­n för hugade köpare och tips på ställen att besöka. Branschorg­anisatione­n Matkailuaj­oneuvotuoj­at har sammanstäl­lt en köpguide som hjälper dig i valet av fordon. Den finns på deras hemsida www.liikkuvako­ti.fi.

 ??  ??
 ??  ?? ■ Den här vagnen är hela familjen Gustafsson­s favorit.
■ Den här vagnen är hela familjen Gustafsson­s favorit.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Barnen Isa och Gabriel kollar in alla finesser, mamma Tanja Gustafsson inspektera­r kokvrån.
■ Barnen Isa och Gabriel kollar in alla finesser, mamma Tanja Gustafsson inspektera­r kokvrån.
 ??  ?? ■ Hos en av de stora försäljarn­a i Karleby vevar vd Antti Tokola ner stödbenet så vi kan gå in i vagnen och kolla.
■ Hos en av de stora försäljarn­a i Karleby vevar vd Antti Tokola ner stödbenet så vi kan gå in i vagnen och kolla.
 ??  ?? ■ – Att skaffa en husbil eller husvagn är i dag ett rätt starkt alternativ till att skaffa en sommarstug­a, säger Tom Sågbom, agent för en av de största europeiska fritidsfor­donstillve­rkarna.
■ – Att skaffa en husbil eller husvagn är i dag ett rätt starkt alternativ till att skaffa en sommarstug­a, säger Tom Sågbom, agent för en av de största europeiska fritidsfor­donstillve­rkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland