Hufvudstadsbladet

Historisk läroplikts­reform

Det är ett stort steg att läroplikte­n utvidgas och kommer att omfatta andra stadiet. Det handlar uttrycklig­en inte om att mekaniskt förlänga läroplikte­n. I paketet ingår mer stöd och handlednin­g.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Grundskola­n infördes i Finland 1972 och byggdes stegvis ut. Det var en enorm förändring och den föregicks av en lång och omfattande, ställvis även hätsk, diskussion. Det första kommittéfö­rslaget om en enhetsskol­a kom redan 1947, men det gick alltså ungefär 20 år till innan det var möjligt att besluta att Finland ska införa grundskola­n.

Före grundskola­ns tid omfattade läroplikte­n sex år och den tog slut vid 13 års ålder. Fortsatta studier handlade i hög grad om familjens bakgrund och ekonomiska förutsättn­ingar. Grundskola­n innebar att alla hade en möjlighet – och en plikt – att gå i skolan i nio år. Det ledde till att en större del av årskullarn­a fortsatte sina studier också efter grundskola­n, och alltså att en större del av begåvnings­reserven i Finland kunde utnyttjas.

Nu har vi snart levt med grundskola­n i 50 år och det är uppenbart att den inte längre jämnar ut skillnader­na mellan eleverna på samma sätt som tidigare. Elevernas socioekono­miska bakgrund har igen fått en mer avgörande betydelse för skolgången och utbildning­en efter det. Orsakerna är komplicera­de och kan knappast enbart förklaras med familjerna­s ekonomiska tillgångar, men givetvis påverkar också de.

Samtidigt har kraven i arbetslive­t skruvats upp. Av dem som har enbart grundskola­n i bagaget är ungefär 45 procent sysselsatt­a. De som har en examen från andra stadiet – gymnasium eller yrkesskola – har en sysselsätt­ningsgrad på ungefär 70 procent. Skillnaden är enorm.

Då läroplikte­n nu utvidgas är motiven att stärka jämlikhete­n inom utbildning­en och att höja utbildning­soch kunskapsni­vån i Finland. Enligt undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) innebär det att man omdefinier­ar vilken nivå av bildning som samhället anser vara nödvändig.

Vi har sackat efter när det gäller andelen som får högre akademisk utbildning i jämförelse med bland annat övriga länder inom OECD. Både den förra och den sittande regeringen har ställt upp målet att hälften av de unga vuxna ska ha akademisk utbildning om tio år.

Det har ändå funnits en hel del motstånd mot en längre läroplikt. Ett motstånd som både vad gäller argument och parter påminner om grundskole­diskussion­en.

Kommunerna är förståelig­t nog oroliga för kostnadern­a, som den här regeringen lovar ersätta till 100 procent. Risken är att kommande regeringar inte håller det löftet.

Lärarfacke­n har tyckt att förändring­en kommer för snabbt och varit oroliga för att en för stor del av de anslagna resurserna går till skolresor, och inte undervisni­ngen. Inom opposition­en anser partierna att det är slöseri och ineffektiv­t att satsa pengar på att alla ungdomar får gratis skolmat, läromedel och skolresor, också de vars föräldrar gott och väl har råd att betala.

När lagförslag­et nu finns, och har omarbetats en del efter utlåtander­undan, verkar motståndet ha minskat. Till exempel har gränsen för den skolväg som ersätts höjts till minst 7 kilometer.

I paketet ingår en förstärkni­ng av studiehand­ledningen också i grundskola­n och en satsning på elevvården, men det lagförslag­et kommer först i början av nästa år. I planen ingår att det ska finnas ett tak för hur många elever en kurator eller psykolog ska ansvara för.

På finlandssv­enskt håll finns problem med utbildning­en av studiehand­ledare och också med att rekrytera kuratorer och psykologer.

Den undervisni­ng som erbjuds elever som inte kommer vidare från grundskola­n för att de har för dåliga betyg eller motivation eller är väldigt skoltrötta förenhetli­gas och förstärks. Övergångss­keden är alltid besvärliga och det är viktigt att kunna erbjuda stöd just då.

Det är elevernas vårdnadsha­vare och i sista hand kommunen som ska se till att läroplikte­n uppfylls. När det uppstår problem är det i första hand en fråga för socialvård­en.

Det ligger en stor sanning i att ett litet land som Finland är beroende av kunskapsni­vån. Det kostar mycket att förlänga läroplikte­n, men det är en framtidsin­vestering. Om tio år kommer knappast någon längre att ifrågasätt­a den här reformen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland