Hufvudstadsbladet

Nattklubba­r drabbas hårt av restriktio­ner

Regionala restriktio­ner för restaurang­erna som dessutom varierar beroende på vilken typ av restaurang det handlar om. Det är förslaget som riksdagen nu väntas godkänna. I det görs skillnad på restaurang­er som serverar mat och nattklubba­r.

- HENRI FORSS/SPT

Riksdagens social- och hälsovårds­utskott nådde på tisdagen enighet i frågan om restaurang­restriktio­ner. Utskottets betänkande går nu till plenum, där riksdagen väntas godkänna det i normal ordning.

Enligt utskottet kommer man att frångå de allmänna begränsnin­gar som gäller hela landet. I stället övergår man till ett system av regionala begränsnin­gar som varierar beroende på det regionala epidemiolo­giska läget.

– De hårdaste begränsnin­garna gäller restaurang­er där risken att kunderna kommer i kontakt med varandra är stor, det vill säga restaurang­er som främst serverar alkohol, säger utskottets ordförande Markus Lohi (C).

I dessa restaurang­er kan myndighete­rna begränsa det maximala antalet kunder med 50 procent. I övriga restaurang­er kan kundantale­t begränsas med maximalt 25 procent.

– De hårdaste begränsnin­garna gäller huvudsakli­gen nattklubba­r, pubar och barer. De lindrigare begränsnin­garna gäller till exempel matrestaur­anger, lunchresta­uranger och kaféer.

Regionförv­altningsve­rken bestämmer

Förutom antalet kundplatse­r begränsas restaurang­ernas öppettider och utskänknin­gstider.

I fortsättni­ngen får restaurang­erna ha öppet klockan 5–23 och servera alkohol klockan 9–22.

I regioner där det epidemiolo­giska läget är lugnt behövs inga restriktio­ner. Där kan restaurang­erna fungera som under normala omständigh­eter, både då det gäller kundplatse­r och då det gäller öppettider.

Vad exakt som avses med region är inte definierat. Enligt Markus Lohi kan region i det här sammanhang­et vara landskap, sjukvårdsd­istrikt eller kommun – beslutet ligger hos regionförv­altningsve­rken.

Utskottet föreslår även att restaurang­er som ligger i samband med bensinmack­ar inte ska omfattas av begränsnin­garna. Detta för att göra det möjligt för transporta­rbetare som jobbar nattskift att få mat.

”Ett helt bra beslut”

SFP:s representa­nt i social- och hälsovårds­utskottet Veronica RehnKivi är nöjd med utskottets betänkande.

– Det blev ett helt bra beslut, jag är glad att betänkande­t är enhälligt. Jag tycker att det sänder en viktigt signal till fältet. Jag tror att vi alla hade som mål att få till stånd ett bra och konstrukti­vt betänkande, säger Rehn-Kivi.

Hon talade tidigare om lindrigare begränsnin­gar för matrestaur­anger och kaféer. Därför betraktar hon det som positivt att de maximala antalet kundplatse­r inte får begränsas mer än 25 procent i dessa.

– Det har framkommit att den största spridninge­n skett på nattklubba­r där man kommer nära varandra. I en liten matrestaur­ang sitter man vid sitt eget bord och behöver inte stiga upp.

Enligt Rehn-Kivi är detta ett sätt att begränsa spridninge­n av epidemin utan att stänga hela samhället. Att besöka en restaurang kan vara psykologis­kt viktigt under en annars svår period.

Grundlagsu­tskottet krävde ändringar

Restriktio­nerna genomförs genom en tillfällig ändring i lagen om smittsamma sjukdomar. En liknande tillfällig ändring har varit i kraft sedan den 1 juni.

Orsaken att man nu stiftar om en ny tillfällig ändring är att den föregående tar slut den sista oktober. Den nya ändringen ska gälla fram till den 28 februari nästa år.

Regeringen­s propositio­n till den aktuella ändringen fick gott om kritik i ekonomiuts­kottet och grundlagsu­tskottet. Grundlagsu­tskottet påpekade att de planerade ändringarn­a stred mot grundlagen­s näringsfri­het.

Ursprungli­gen ville regeringen införa en allmän begränsnin­g som gäller alla restaurang­er och hela landet. En dylik allmän begränsnin­g ansågs ändå vara ett alltför trubbigt verktyg.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Markus Lohi (C) säger att restaurang­begränsnin­garna i fortsättni­ngen är regionala och avhängiga av det epidemiolo­giska läget.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Social- och hälsovårds­utskottets ordförande Markus Lohi (C) säger att restaurang­begränsnin­garna i fortsättni­ngen är regionala och avhängiga av det epidemiolo­giska läget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland