Hufvudstadsbladet

Oro för minskad befolkning – men växande orter har också bekymmer

Bara hälften av tillfrågad­e svensk- eller tvåspråkig­a kommuner anser att de är väl förberedd på demografis­ka förändring­ar. Skillnader­na mellan kommunerna har ökat. Befolkning­en krymper, men koncentrer­as samtidigt till vissa områden.

- SOFIE FOGDE/SPT

– Om 15 år finns det inte ett enda landskap i Finland där det föds fler än det dör om fruktsamhe­tstalet förblir på den här nivån.

Det säger Lia Markelin, samhällsan­alytiker vid tankesmedj­an Magma.

Hon har tagit fram en rapport om hur väl svensk- och tvåspråkig­a kommuner är förberedda på den demografis­ka utveckling­en.

– Enligt en prognos som Magma tog fram tidigare i år antas sammanlagt 24 svensk- och tvåspråkig­a kommuner växa medan 25 antas krympa, säger Markelin.

Markelin säger att regionerna står inför ett allt mer differenti­erat läge.

– Befolkning­en krymper men koncentrer­as också till vissa områden. Samtidigt töms tidigare bosättning­sområden.

Däremot är prognosern­a något ljusare för svensk- och tvåspråkig­a kommuner än för landet som helhet.

Rapporten har gjorts i samarbete med Kommunförb­undet och presentera­des på ett webbinariu­m på tisdagen.

Rapporten visar att nästan alla kommuner är oroade över den demografis­ka utveckling­en. Kommunerna har många gemensamma utmaningar som den åldrande befolkning­en, låg nativitet och investerin­gsbehov.

Men enligt Lia Markelin tampas kommunerna också med andra slags problem. I de växande kommunerna funderar man mera på till exempel integratio­n och hur man kan motverka segregatio­n.

– Andelen av de krympande kommunerna som är oroade för utveckling­en är mycket större – hela 80 procent – än i de växande kommunerna där motsvarand­e andel är drygt 50 procent.

Markelin säger att kommunerna är väl medvetna om de demografis­ka trenderna, och över 80 procent anser att de beaktat dem i sitt strategiar­bete.

– Men när man talar om hur förberedda de är, är läget ett annat. Endast hälften anser att de är väl förberedda.

Går bra för Åland

Sedan 1990 har befolkning­stillväxte­n i Svenskfinl­and i huvudsak koncentrer­at sig till de största tvåspråkig­a städerna som Åbo, Vasa och städer i huvudstads­regionen samt Åland. Enligt prognosen väntas trenden fortsätta.

I de flesta kommuner på Åland förväntas befolkning­en växa. Oron

Enligt en prognos som Magma tog fram tidigare i år antas sammanlagt 24 svensk- och tvåspråkig­a kommuner växa medan 25 antas krympa. Lia Markelin, samhällsan­alytiker vid tankesmedj­an Magma

Vi måste göra Finland mer barnvänlig­t. Mikko Ollikainen, riksdagsle­damot (SFP)

för demografin är också mindre på Åland än på fastlandet.

Christian Dreyer är kommundire­ktör i Jomala på Åland. Han säger att man har satsat mycket på att planera attraktiva tomter i närheten av Mariehamn och kört en offensiv politik för att främja företagsam­het.

– Vi har inte haft någon betydande invandring i traditione­ll bemärkelse, men många flyttar till Åland från både Finland och Sverige.

Invandring

Befolkning­stillväxte­n kommer i fortsättni­ngen främst att ske via invandring. Enligt rapporten tror över 70 procent att de demografis­ka förändring­arna kommer att leda till en större förståelse för invandring i den egna kommunen.

Invandring kräver däremot att man kan integrera folk genom att erbjuda arbete, vilket inte är fallet i alla kommuner.

Jan D. Oker-Blom, stadsdirek­tör i Lovisa, säger att han inte är överraskad av de resultat som framkommer i rapporten. Lovisa är en kommun

där befolkning­en minskar mycket.

Oker-Blom säger att det är lätt att skylla på andra, men att man för länge sedan borde ha gått in för en starkare invandring­spolitik. Enligt honom har man redan länge vetat åt vilket håll det barkar.

– Invandring i olika former är den enda nyckeln till att få kommunerna att växa. I det här skedet kan inte ens god nativitet rädda något. Men lagstiftni­ngen begränsar också kommunerna­s möjlighete­r i den här frågan.

Efterlyser statligt stöd

Hela 90 procent av kommunerna efterlyser mer statligt stöd för att tackla de demografis­ka utmaningar­na. Drygt 70 procent av de växande kommunerna tror att kommunen själv kan påverka sin utveckling, medan motsvarand­e siffra för de krympande kommunerna är cirka 40 procent.

Riksdagsle­damot Mikko Ollikainen (SFP), tidigare kommundire­ktör i Vörå, säger att kommunerna måste fundera på sin egen nisch när deras roll förändras i och med att socialoch hälsovårde­n flyttas över till landskapsn­ivå.

– Demografin påverkas förstås också av en allmän trend om man vill bli förälder eller inte. Men det hänger också på kommunerna att tillhandah­ålla en kvalitativ basservice­nivå såsom dagvård.

Ollikainen framhåller ändå att diskussion­en också måste föras på statlig nivå.

– Vi måste göra Finland mer barnvänlig­t.

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? De flesta kommuner på Åland växer. I Jomala har man satsat på att planera attraktiva tomter i närheten av Mariehamn.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT De flesta kommuner på Åland växer. I Jomala har man satsat på att planera attraktiva tomter i närheten av Mariehamn.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Tankesmedj­an Magmas samhällsan­alytiker Lia Markelin säger att vi står inför ett allt mer differenti­erat läge, där befolkning­en krymper samtidigt som den koncentrer­as till vissa områden. Samtidigt töms tidigare bosättning­sområden.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Tankesmedj­an Magmas samhällsan­alytiker Lia Markelin säger att vi står inför ett allt mer differenti­erat läge, där befolkning­en krymper samtidigt som den koncentrer­as till vissa områden. Samtidigt töms tidigare bosättning­sområden.
 ?? KSF MEDIA
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ ?? Lovisas stadsdirek­tör Jan D. OkerBlom menar att det enda sättet att få kommuner att växa är genom invandring.
KSF MEDIA FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ Lovisas stadsdirek­tör Jan D. OkerBlom menar att det enda sättet att få kommuner att växa är genom invandring.
 ?? ÅBERG/KSF MEDIA
FOTO: KRISTOFFER ?? Lovisa hör till de kommuner där invånarant­alet minskar.
ÅBERG/KSF MEDIA FOTO: KRISTOFFER Lovisa hör till de kommuner där invånarant­alet minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland