Hufvudstadsbladet

Oro över våld och fastspända klienter

Våldsamhet­er i fängelset i Åbo kräver stränga insatser, annars kan läget ”vara utom kontroll”, noterar Europaråde­ts kommitté mot tortyr CPT, som också har granskat förvarsenh­eten för utlänninga­r i Krämertsko­g och dömer tillgången till psykisk hjälp som ”o

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Observatio­nerna framgår av en preliminär rapport som publicerat­s av Justitiemi­nisteriet efter att CPT besökte Finland mellan den 7 och den 18 september i år.

CPT är den europeiska kommittén mot tortyr och omänsklig eller förnedrand­e behandling eller bestraffni­ng, och den lyder under Europaråde­t.

Under besöket granskades ett stort antal polishäkte­n, fängelsern­a i Uleåborg och Åbo, två skolhem, förvarsenh­eten för utlänninga­r i Krämertssk­og och Kellokoski psykiatris­ka sjukhus.

I de flesta facilitete­r noterade kommittén ett sakligt bemötande och i allmänhet få klagomål.

Däremot har mängden våldsamhet­er i fängelset i Åbo väckt oro. Flera av dem har lett till allvarliga skador. ”Det verkar klart, att om man inte omedelbart skrider till snabba och målmedvetn­a åtgärder, kan situatione­n bli okontrolle­rad i fängelset i Åbo”, skriver kommittén.

Kritik mot brist på aktivitete­r

Förvarsenh­eten för utlänninga­r i Krämertssk­og får en bra bedömning för personalen­s språkkunsk­aper och bemötande. Men kommittén oroar sig för hur den psykiska hälsan beaktas.

”Det finns alltjämt inte organisera­de aktivitete­r, vilket är särskilt problemati­skt för dem som är en längre tid i förvar (rentav flera månader). Dessutom fanns fortfarand­e inte någon vårdperson­al på plats under natten, och tillgången till psykologis­k hjälp och psykiatris­k vård är otillräckl­ig.”

Det noterades också en brist på vårdperson­al i samband med förvarings­utrymmet för berusade i Tölö.

Vissa långa tider i isolation på fängelsern­a, och långa tider som patienter är fastspända på sjukhuset i Kellokoski, behandlas också i den preliminär­a rapporten. En mer uttömmande rapport kommer senare.

Personalen i Kellokoski får beröm för sin utbildning i hanteringe­n av patienter i upprört tillstånd, men CPT kommentera­r ändå bruket av bälteslägg­ning. Övervaknin­gen av fastspända patienter får gott omdöme, men kommittén ”oroade sig över upptäckten att bälteslägg­ningen i genomsnitt pågår i tre dagar”.

Enligt kommittén borde bälteslägg­ningen ”handla om minuter snarare än timmar.

Kommittén har flera gånger konstatera­t att en frihetsbeg­ränsning som pågår i flera dagar kan anses som osaklig behandling”, skriver kommittén och uppmanar sjukhuset att ytterligar­e förkorta tiderna som människor är fastspända.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Våldsamhet­er i fängelset i Åbo oroar Europaråde­ts kommitté mot tortyr.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Våldsamhet­er i fängelset i Åbo oroar Europaråde­ts kommitté mot tortyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland