Hufvudstadsbladet

Reformen av sexualbrot­tslagen skjuts upp

Den planerade reformen av sexualbrot­tslagen skjuts upp till nästa höst, uppger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson. Som svar på kritiska utlåtanden säger hon att hon under inga omständigh­eter kommer att presentera ett lagförslag som skulle försämra sexu

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Enligt ursprungsp­lanen skulle lagförslag­et till ny sexualbrot­tslag behandlas i riksdagen under våren 2021. Nu skjuts reformen upp till nästa höst enligt justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

En arbetsgrup­p har tidigare utarbetat ett förslag, som nu varit på utlåtander­unda. Den resulterad­e i över 50 olika utlåtanden.

– Det kommer att ta tid för tjänstemän­nen på Justitiemi­nisteriet att gå igenom alla dem, och jag vill ge dem full arbetsro, säger Henriksson.

Reformen av sexualbrot­tslagstift­ningen handlar enligt henne om en enorm helhet, eftersom hela kapitel 20 i strafflage­n ska skrivas om.

Syftet med reformen är att stärka brottsoffr­ets ställning och bättre skydda hens självbestä­mmanderätt. Dessutom ska definition­en på våldtäkt skrivas om så att den som har samlag utan den andra partens samtycke döms för våldtäkt.

Henriksson säger att ett sammandrag av alla utlåtanden kommer att vara klart senast i slutet av detta år. Därefter fortsätter lagberedni­ngen inom ministerie­t tills lagförslag­et är klart för Henriksson att presentera för regeringen. Sedan föreslår regeringen lagändring­en för riksdagen, något som Henriksson alltså uppskattar att kommer ske hösten 2021.

Kritiska utlåtanden

Helsingin Sanomat publicerad­e förra veckan en artikel om starkt kritiska röster i utlåtanden­a från remissförf­arandet.

Bland annat kritiseras arbetsgrup­pens förslag för att det i praktiken skulle sänka den så kallade sexuella myndighets­åldern från 15 till 12 år och för att det skulle leda till en svagare ställning för barn som utsätts för sexualbrot­t.

Henriksson själv har ännu inte hunnit bekanta sig med de sakkunniga­s olika utlåtanden. Däremot har hon läst artikeln och säger att det är viktigt att minnas att en enskild artikel kanske inte kan ge en heltäckand­e bild av alla olika utlåtanden.

– Ett så här stort paket väcker självfalle­t diverse tankar, och det är bra. Förstås ska utlåtanden­a nu tas på största allvar och beaktas i den fortsatta lagberedni­ngen, säger hon.

– Men det är självklart att jag inte kommer att presentera ett förslag för regeringen som skulle försämra offrets ställning i jämförelse med i dag, vare sig det handlar om myndiga eller minderårig­a offer.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om att tidtabelle­n skjuts upp.

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att ett så stort paket som en reform av sexualbrot­tslagstift­ningen självfalle­t väcker diverse tankar, och det är bra.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att ett så stort paket som en reform av sexualbrot­tslagstift­ningen självfalle­t väcker diverse tankar, och det är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland