Hufvudstadsbladet

Husbil eller husvagn?

- Källa: www.liikkuvako­ti.fi

● Fråga bekanta. Känner du någon som har en husbil eller en husvagn? Prata med dem och be om goda råd.

● Bil eller vagn? Hur långt ska ni resa, hur ofta och vem ska med? Fundera på de egna behoven.

● Testa att hyra. Genom att hyra en husbil eller husvagn några dygn kan du prova på utan att lägga ut några stora summor.

● Testkör. Ha gärna alla familjemed­lemmar med när du provkör.

● Lätt att köra. Att köra en husbil är inte svårt. Den stora framrutan ger bra sikt och husbilar har ofta bra och mångsidiga sidospegla­r. Det enda du behöver tänka på är att fordonet är betydligt större än en personbil. För en husbil eller -vagn med plats för fyra personer räcker i allmänhet AB-körkort. Kolla också att din bil orkar dra vagnen.

● Plånboken avgör. En husvagn är i allmänhet billigare än en husbil. Medelprise­t för nya husvagnar ligger på 20 000–40 000 euro, medan nya husbilar kostar cirka 60 000–70 000 euro. För en bra begagnad husbil får du räkna med cirka 25 000–30 000 euro.

● Läs på. När du vet ungefär vad du är ute efter och vad du ska använda husbilen till lönar det sig att läsa på. Vilka modeller får bra recensione­r, och finns det något man behöver undvika?

● Dags att slå till. Kolla runt vilka bilar som finns tillgängli­ga. Besök försäljare, utställnin­gar och mässor, och jämför priser på nätet. Kom ihåg att priset beror på många saker, som till exempel årsmodell, märke, modell, motor, antal sitt- och sovplatser, bottenplan och utrustning­snivå.

 ??  ?? ■ Försäljnin­gen av nya husbilar ökade med 14 procent mellan januari-augusti, jämfört med året innan.
■ Försäljnin­gen av nya husbilar ökade med 14 procent mellan januari-augusti, jämfört med året innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland