Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­n är en fossil energiprod­uktionsfor­m

- MAARIT NERMES diplominge­njör, Åbo

KÄRNKRAFT Uran i sig är inte ett fossilt bränsle, men det är definitivt inte förnybart, såsom sol, vind och vatten, och det är ett föråldrat, fossilt sätt att producera energi.

Vid urangruvve­rksamheten och hela kärnbränsl­eproduktio­nskedjan uppstår koldioxidu­tsläpp. Uranbrytni­ng genom öppna gruvor ovan jord och underjordi­sk brytning orsakar enorma avfallsber­g och storskalig­a slamdammar som innehåller radioaktiv­a ämnen. Dessa innehåller fortfarand­e cirka 80 procent av bergets ursprungli­ga radioaktiv­itet. Vinden sprider radioaktiv­t damm kilometert­als och utsläpp förorenar grundvatte­n och floder. Gruvarbeta­re drabbas av allvarliga hälsoprobl­em.

I varje steg, från uranbrytni­ng till upparbetni­ng, produceras radioaktiv­t avfall. Globalt finns det cirka 350 000 ton högaktivt avfall som väntar på säker lagring – exklusive avfallsdep­onier vid urangruvor­na. För tillfället är FinIand det enda landet i världen som snart kommer att ta i bruk ett slutlager för detta dödligt radioaktiv­a avfall. Kärnavfall­sproblemet löses dock endast på papper. Överallt – inklusive i Finland – är den förinbetal­da kärnavfall­savgiften helt otillräckl­ig och kommer inte att totalt täcka kostnadern­a för avveckling och slutdepone­ring av avfall samt eventuella läckage och andra missöden.

Kärnkrafte­ns miljöprobl­em och ekonomiska problem är synnerlige­n allvarliga. Inget kärnkraftv­erk skulle fungera om inte riskerna till stor del skulle bäras av skattebeta­larna via lagstiftni­ng (Nuclear Liability Act) och IAEAavtal.

Finländarn­a betalar för den europeiska kärnkrafts­industrins utveckling och säkerhetsf­orskning och deltar i Tjernobylr­äkningarna, till exempel via EU. Tjernobyls nuvarande skyddshölj­e kommer att hålla i hundra år och sedan får skattebeta­larna igen en ny räkning. Problemet med kärnavfall löses endast på papper.

Faktum är att kärnkraft är en omogen riskteknol­ogi vars kostnader har betalats av skattebeta­larna i alla led i mer än 60 år och kostnadern­a för olyckor och kärnavfall kommer att överföras på medborgarn­a i många generation­er framöver.

Kärnkraft är en del av kärnvapent­eknologin och därför har man försökt förhindra att till exempel Iran får tillgång till ”fredlig” kärnkraft. Det ryska kärnkrafts- och kärnvapenf­öretaget Rosatom, sprider det falska budskapet om ”fredsatome­r” till länder i Afrika och Mellanöste­rn och stöds i sin verksamhet av FN:s kärnkrafts­lobbyorgan­isation, IAEA. Fredliga atomer i Mellanöste­rn kan lätt leda till utveckland­e av kärnvapent­eknologi. Ett fasansfull­t scenario i ett synnerlige­n kriskänsli­gt område.

University of Sussex Business School och ISM Internatio­nal School of Management har nyligen publicerat en analys av 123 länder och uppgifter från 25 år som avslöjar att kärnenergi­program runtom i världen inte tenderar att åstadkomma tillräckli­ga minskninga­r av koldioxidu­tsläpp och därför inte bör betraktas som effektiva koldioxids­nåla energikäll­or. Om länder vill åstadkomma en omfattande utsläppsmi­nskning så snabbt och kostnadsef­fektivt som möjligt bör de prioritera förnybar energi snarare än kärnkraft. Studien avslöjar att kärnkrafts­och förnybara energiprog­ram inte tenderar att samexister­a bra i nationella lågutsläpp­senergisys­tem. I stället tränger de ut varandra och begränsar effektivit­eten.

I ett högteknolo­giskt land skall man inte satsa enbart på förnybar energi. Energiförb­rukningen i både industri och hushåll kan effektivis­eras. Hittills har det inte funnits något behov av det eftersom energipris­et, särskilt för den storskalig­a industrin, har hållits lågt genom skattelätt­nader. Den energiinte­nsiva industrin är en bulkindust­ri, inte en innovativ högförädli­ngsprodukt­ion.

Överförbru­kningens miljöoch hälsoprobl­em löses emellertid inte genom att skifta konsumtion från punkt A till punkt B utan genom att minska konsumtion­en. Detta minimerar också miljöprobl­emen förorsakad­e av förnybara energikäll­or.

Kärnkrafte­ns miljöprobl­em och ekonomiska problem är synnerlige­n allvarliga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland