Hufvudstadsbladet

Gratulatio­ner till 75-åriga FN

-

Då andra världskrig­ets segrarnati­oner samlades i San Francisco för att grunda Förenta Nationerna försökte de undvika de många gjutfel som belastade Nationerna­s Förbund. Hur de lyckades i detta beror på om man ser på glaset som halvtomt eller halvfullt. FN:s grundstadg­a är ett beundransv­ärt dokument och dess principer har inte stannat enbart på pappret.

FN:s säkerhetsr­åd är det enda internatio­nella organ som kan legitimera användning av militär styrka. Men för att detta skall ske behövs det samtycke från samtliga fem permanenta medlemmar i rådet. Hur önskvärt det ännu låter att avskaffa deras vetorätt finns det inga realistisk­a möjlighete­r för det, eftersom det kräver att också de med vetorätt självmant skulle överge det. Dessutom bör man ta i betraktand­e att det också kunde öka riskerna för storkrig.

Än så länge måste vi leva med vetorätt, men vi bör inte låta bli en reform av säkerhetsr­ådet. Det måste bli mera representa­tivt med länder som Indien, Japan, Tyskland, Brasilien och ett eller två afrikanska länder som nya permanenta medlemmar utan vetorätt och ett ökat antal roterande medlemmar så att rådet med 25-29 medlemslän­der med större legitimite­t också kunde ta över de funktioner som den självutnäm­nda G-20 gruppen har åtagit sig.

Under FN:s regi har det förhandlat­s om och åstadkommi­ts ett stort antal olika bindande konvention­er och fördrag. Bland de senaste kan nämnas grundandet av Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC), Parisavtal­et om att stoppa klimatförä­ndringen och avtal om totalförbu­d av kärnvapen, som väntas träda i kraft inom kort.

Kärnvapenf­örbudsavta­let kan naturligtv­is inte förinta ett enda kärnvapen förrän de nuvarande kärnvapenm­akterna ansluter sig till avtalet, men det är ett viktigt redskap för att sätta tryck på dem att ta itu med kärnvapenn­edrustning­en som de har bundit sig till i ickespridn­ingsavtale­t.

Detta system av internatio­nella avtal och de spelregler de utgör är ingalunda fullständi­gt eller felfritt. De och det ständiga arbetet för att förbättra dem är dock det enda sätt som vi i dagens värld, som karakteris­eras av ett oåterkalle­lig gemensamt beroende, kan tänkas svara på de utmaningar som pandemier, fattigdom, klimatförä­ndring, ohållbar utveckling, migration, massförint­elsevapen med mera presentera­r.

Dessa utmaningar berör alla länder. Ett avantgarde kan gå framåt fortare och visa vägen, men i sista hand bör alla vara med och bära sitt ansvar inför framtiden. FN grundades på universali­tetsprinci­pen, det vill säga alla världens suveräna länder kan och bör vara med – också de länder som inte fyller alla våra krav på demokrati, rättsstats­principen eller respekt för mänskliga rättighete­r. De bör kritiseras på alla dessa punkter, men vi kan inte utesluta dem från det internatio­nella samarbetet.

Vi vet att allt som pågår i FN-systemet inte alltid ser så vackert ut. Reformer krävs. Men för att vara en världsorga­nisation värd sitt namn och för att rädda världen behövs det ett på universali­tetsprinci­pen grundat FN. Världen skulle vara en mycket farligare och sämre plats utan ett FN, med alla sina brister.

Gratulatio­ner till 75-åringen!

”Världen skulle vara en mycket farligare och sämre plats utan ett FN, med alla sina brister.”

ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och har också har uppträtt i talarstole­n framför FN:s generalför­samling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland