Hufvudstadsbladet

Språkets mångfald

-

Språk är makt. Språket används som ett maktverkty­g, vare sig vi vill det eller inte. Och språk är politik, på en mycket praktisk nivå. Språk är glädje. Språk förenar, språk är lekfullt.

Språk är identitet. Forums läsare förenas inte bara av det svenska språket, utan i en svensk subkultur med gemensamma språkliga referenser.

Modersmåle­ts sång förenar de tre. Hur härligt sången klingar, på älskat modersmål. Makt, glädje och identitet i ett. Dock tror jag det är språket självt som tröst i sorgen bringar och som stärker sinnets stål.

Affärsmaga­sinet Forum

Kaj Arnö

Av utlandsfin­landssvens­karna uppger nästan 40 procent att de känner mycket nära samhörighe­t med Svenskfinl­and och sammanlagt 83 procent känner åtminstone nära samhörighe­t. Det visar på en stark identifika­tion med det svenska i Finland bland utlandsfin­landssvens­karna. Bland de utlandsfin­landssvens­kar som aldrig bott i Finland är dock andelen som känner mycket nära eller nära samhörighe­t med Svenskfinl­and 63 procent, det vill säga en betydligt lägre nivå. Samtidigt är det ändå rätt anmärkning­svärt att två tredjedela­r av de utlandsfin­landssvens­kar som aldrig bott i Finland känner en gemenskap med Svenskfinl­and. Finsk tidskrift Mikael Harjula och Staffan Himmelroos har kartlagt utlandsfin­landssvens­karnas förhålland­e till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland