Hufvudstadsbladet

Skoreglern­a ger huvudbry – ”vill inte ta några risker”

Iivo Niskanen är sugen på att pröva sin löpform – men de nya skoreglern­a ställer till det.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Iivo Niskanen har förut visat att han är en utmärkt löpare – och i början av sommaren sprang han lite mer hårda träningspa­ss än förut. I augusti löpte han 10 km på landsväg på tiden 30.39. Det skulle vara den snabbaste tiden i Finland i sommar, men sträckan var inte officiellt uppmätt, så det duger inte som inhemskt årsbästa.

– Det var lite ex tempore mitt i ett hårt träningsbl­ock. Jag hade inga störra förväntnin­gar på mig själv, men jag fick ganska bra ut av mig själv, fast det inte var så hemskt hård konkurrens, säger Niskanen till HBL.

I maj-juni prövade Niskanen också att springa 3 000 m på bana. Enligt Helsingin Sanomat klockade Niskanen tiderna 8.38 och 8.28.

– Det var bara testlopp i början av träningssä­songen. Inte precis några topprestat­ioner, säger Niskanen.

– Jag skulle gärna ha prövat att tävla i terräng eller i friidrotts-FM, men jag fick också lite problem med benet, så vi valde sedan att köra alla hårda träningspa­ss grenspecif­ikt i stället för att löpa.

Han sprang sina testlopp i vanliga löpskor. Internatio­nella friidrotts­förbundet World Athletics nya skoregler kommer dock att göra det lite mera komplicera­t ifall han i framtiden vill pröva sina vingar på bana. Skornas sulor får vara högst 25 mm tjocka på bana.

Det betyder antingen extra tunna löpskor eller spikskor.

– Jag sprang mina testlopp i helt vanliga skor. Jag hade inte ens kolfibersk­or. Det har varit viktigast för mig att välja skor som inte förorsakar problem med benen. Jag vill inte ta några risker. 25 mm är ganska lite för en skidåkare. Men om man ska tävla måste man utan vidare ha så snabba skor som möjligt, säger Niskanen.

– Jag prövade att springa 400 m med spikskor i slutet av ett träningspa­ss. För en som väger 80 kg kräver det nog lite anpassning. Det krävs en del kompromiss­er för att nå ett så bra resultat som möjligt.

Jag sprang mina testlopp i helt vanliga skor. Jag hade inte ens kolfibersk­or. Det har varit viktigast för mig att välja skor som inte förorsakar problem med benen. Jag vill inte ta några risker. Iivo Niskanen

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Iivo Niskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland