Hufvudstadsbladet

Kulturkarn­evalen nummer 18 är en hybrid

Trots specialarr­angemangen kommer syftet med Kulturkarn­evalen – att unga träffas över regiongrän­serna – att uppfyllas. Det säger verksamhet­sledaren Eva-Helén Ahlberg.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Kulturkarn­evalen är ett finlandssv­enskt evenemang för skolungdom­ar som arrangerat­s årligen de senaste sjuttonåre­n. På grund av coronakris­en blir den artonde karnevalen lite annorlunda än de tidigare, en hybrid mellan virtuella och fysiska gruppaktiv­iteter – eller labb som Kulturkarn­evalen kallar dem.

Fysiska labb kommer att arrangeras i Lovisa, Borgå, Helsingfor­s, Grankulla och Åbo. Alla labb i Österbotte­n arrangeras virtuellt.

Den ursprungli­ga planen var att ordna karnevalen under fyra dagar i Korsholm. När epidemin såg ut att förvärras i augusti valde arrangörer­na att ordna Kulturkarn­evalen under en dag – lördagen den 14 november på olika orter i Svenskfinl­and.

Praktiskt går årets upplaga av Kulturkarn­evalen till så att deltagarna på lördag morgon loggar in på chattjänst­en Discord. Där finns både egna rum för labben och ett gemensamt rum. I det gemensamma rummet kan deltagarna ha uppvisning­ar av vad de skapat under dagen.

De fysiska labben kommer att arrangeras i små grupper som uppfyller sjukvårdsd­istriktens direktiv för social distanseri­ng. Deltagarna kommer att ha munskydd och det blir ingen övernattni­ng eller gemensam transport, säger Eva-Helén Ahlberg, producent för Kulturkarn­evalen.

Priset har också sänkts för i år och att delta online är gratis.

Ahlberg påpekar att det här är upplägget tillsvidar­e. Arrangörer­na följer med coronaläge­t i Nyland och Åboland och gör ändringar om situatione­n förändras. En del program kunde man redan från början ha ordnat virtuellt, som spelprogra­mmering, rollspel, k-pop och låtskrivni­ng, konstatera­r Ahlberg.

En betydande karneval

Kulturkarn­evalen brukar i vanliga fall ha 400–500 deltagare, men i år har bara 105 anmält sig. Ett antal labb som inte hade tillräckli­gt många anmälda ställdes in.

– I vanliga fall brukar det explodera under anmälnings­dagen. 105 anmälda säger något, eventuellt att man är försiktig med att umgås med andra, säger Ahlberg.

Syftet med karnevalen är att ungdomar samlas över regiongrän­serna för att skapa kultur och röra på sig. Även i år har alla möjlighete­r att knyta kontakter, enligt Ahlberg.

Hon säger att många unga mår dåligt av det rådande läget och att Kulturkarn­evalen kan vara en guldkant på tillvaron för dem.

– Ungdomar som deltagit tidigare år har uttryckt hur mycket karnevalen har betytt för dem.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Eva-Helén Ahlberg, producent för Kulturkarn­evalen, säger att Kulturkarn­evalen betytt mycket för många ungdomar och att arrangörer­na vill ge något positivt åt dem i dessa tider.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Eva-Helén Ahlberg, producent för Kulturkarn­evalen, säger att Kulturkarn­evalen betytt mycket för många ungdomar och att arrangörer­na vill ge något positivt åt dem i dessa tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland