Hufvudstadsbladet

Tripla fick sitt landmärke

- HBL

Ett nytt offentligt konstverk Ecology Stone står nu färdigt utanför köpcentret Tripla i Mellersta Böle. Bakom verket står konstnären Akseli Leinonen, som vann den tävling som arrangerad­es av Helsingfor­s stad och YIT Rakennus Oy för ett par år sedan, med syfte att finna ett beständigt verk med lokal förankring "för att stärka Fredriksbe­rgsterrass­ens karaktär av mötes- och trivselpla­ts".

I ett pressmedde­lande beskrivs Ecology Stone som ett landmärke som består av tre delar: en stålport, ett skulpterat block och växtlighet. Växtlighet­en är placerad i ett tråg inuti stenblocke­t och kommer med tiden att täcka hela dess övre yta.

Syftet med verket är, enligt Helsingfor­s konstmuseu­m Ham, att påminna om naturens närvaro och betydelse i den byggda stadsmiljö­n och att lyfta fram den sköra och ostabila balansen mellan människa och natur.

”Vår nuvarande verklighet i Mellersta Böle företräder en omgivning som människan omformat totalt. Utveckling­en går mot en ordning som i allt högre grad skapas av människan och där också naturen vackert inordnas i systemet. Mitt i det med linjär precision planerade Böle är det omöjligt att ana sig till att där en gång fanns en sjö och några jättekast”, säger Akseli Leinonen själv i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: SONJA HYYTIÄINEN ?? Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020. Bild av konstverke­t under byggnadssk­edet
FOTO: SONJA HYYTIÄINEN Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020. Bild av konstverke­t under byggnadssk­edet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland