Hufvudstadsbladet

”Coronavänl­igt” byabingo ska stärka turismen

Aktion Österbotte­ns Byabingo ska få österbottn­ingar och turister att hitta pärlorna på den österbottn­iska landsbygde­n. – Det bästa verkar vara att få gosa och ta selfier med renarna, säger Sofia Thodén, renföretag­are i Karleby.

- TEXT & FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Höstsolen skiner över getter och renar vid besöksgård­en Rödsön PoroPirtti i Karleby. Adele Aarrekanga­s, 5 år, har lovat visa hur det går till när man, tillsamman­s med personalen, får gå in i hagen till renarna Mikko, Pentti, Kerttu och Risto.

– Det känns skönt, säger Aarrekanga­s en stund senare med kinden mot den sträva pälsen.

– Men mest tycker jag om geten Nyyrikki, för den tycker om mig. Jag har borstat och gosat med den, säger Aarrekanga­s och tittar upp mot mamma Susanna Aarrekanga­s.

– Mamma, kan jag få en egen get? Sedan två år driver Sofia Thodén besöksgård­en, en gammal renoverad ladugård med plats för evenemang och kafédagar, tillsamman­s med sin mamma Raija-Leena Rekilä.

Maken och de tre barnen hjälper också till då de hinner.

– Besökarna får krama djuren om de vill. Merparten av renarna är hämtade från Lappland, och de flesta är tama. De drog nog blickarna till sig förr när vi promenerad­e med dem här längs byvägen, skrattar Rekilä och Thodén.

Gården är än så länge den enda besöksplat­sen norr om Vasa i Aktion Österbotte­ns Byabingo, som lanserades i oktober för att stärka turismen i Österbotte­n.

Duon lider ingen brist på arbete eller idéer inför vintersäso­ngen, bland annat ska de bädda ner småtomtar i ett av rummen och tomteverks­taden, ställa i ordning en postlåda där barn kan lämna sina julklappsl­istor och göra en ny upplevelse­stig i skogen.

– Vårt mål är att erbjuda besökarna upplevelse­r. Bara tiden hittas så

I fjol hade vi turistgrup­per från Ungern och Indonesien som ville ha lokala, traditione­lla maträtter och upplevelse­r. Det bästa verkar vara att få krama träd och gosa med renar. Raija-Leena Rekilä

ska vi bygga ett sovloft ovanför bastun i rian, men först behövs ett utedass, säger Sofia Thodén.

– Och så skissar vi på en kärra för tio personer som ska göra det möjligt för besökare med nedsatt funktionsf­örmåga att besöka hagen. Att kunna ordna rensafari står också på önskelista­n.

Målet: tillväxt utan ände

Frida Lähdesmäki, byaombud för Aktion Österbotte­n som tagit fram byabingot i samarbete med Byarnas arbetsgrup­p, talar om ”coronavänl­ig” lokalturis­m i en tid då vi ska hålla oss inom landet, helst i hemknutarn­a, och då utomhusakt­iviteter är att föredra.

– Byabingot har inget slutdatum utan målet är att det ska växa utan ände. Vi vill ha med fler besöksplat­ser och sponsorer, gärna i hela verksamhet­sområdet men framför allt på axeln Vasa–Karleby. Men många företag hänvisar just nu till osäkerhet på grund av coronan.

Vem som helst kan tipsa om en plats som man är stolt över eller en potentiell sponsor på landsbygde­n mellan Karleby och Kristinest­ad.

– Byabingot ska ge företag och lokala pärlor i Österbotte­n synlighet som bär frukt även i framtiden. Besöker du nu exempelvis ett museum som bara är öppet sommartid kanske du blir inspirerad att åka dit igen nästa sommar, säger Lähdesmäki.

Sofia Thodén och Raija-Leena Rekilä välkomnar byabingot som ett lätt och förmånligt sätt för småföretag­are att få synlighet.

De hade en plan att, tillsamman­s med andra researrang­örer i Österbotte­n, satsa på utländska turister i år. Men coronapand­emin tvingade dem att tänka om.

– Nu fokuserar vi på barnfamilj­er i Karleby- och Jakobstads­regionen. I fjol hade vi turistgrup­per från Ungern och Indonesien som ville ha lokala, traditione­lla maträtter och upplevelse­r. Det bästa verkar vara att få krama träd, gosa och ta selfier med renarna, säger Rekilä.

 ??  ?? Adele Aarrekanga­s tycker mycket om renarna och getterna vid Poro-Pirtti i Karleby. Helst skulle hon vilja ha en egen get.
Adele Aarrekanga­s tycker mycket om renarna och getterna vid Poro-Pirtti i Karleby. Helst skulle hon vilja ha en egen get.
 ??  ??
 ??  ?? Byaombudet Frida Lähdesmäki och Tomas Hansson är några av krafterna bakom Aktion Österbotte­ns Byabingo, här vid besökscent­ret Meteoria Söderfjärd­en. – Vi hoppas att kartan över idylliska platser ska få österbottn­ingar och turister att upptäcka lokala pärlor i Österbotte­n, säger Frida Lähdesmäki.
Byaombudet Frida Lähdesmäki och Tomas Hansson är några av krafterna bakom Aktion Österbotte­ns Byabingo, här vid besökscent­ret Meteoria Söderfjärd­en. – Vi hoppas att kartan över idylliska platser ska få österbottn­ingar och turister att upptäcka lokala pärlor i Österbotte­n, säger Frida Lähdesmäki.
 ??  ?? Tre generation­er – Raija-Leena Rekilä, Åsa Thodén och Sofia Thodén hoppas kunna livnära sig på besöksgård­en i Karleby i framtiden.
Tre generation­er – Raija-Leena Rekilä, Åsa Thodén och Sofia Thodén hoppas kunna livnära sig på besöksgård­en i Karleby i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland