Hufvudstadsbladet

Niskanen siktar på storform i VM

Iivo Niskanen siktar på en storslam i skid-VM i Oberstdorf. – Helst åker jag hem med flera medaljer, säger han.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Covid-19-pandemin har inte stört Iivo Niskanen – han har tränat ännu mer än förut. Niskanen siktar på att ta hem flera medaljer i skid-VM i vinter.

Förra året skapade Niskanens träningsvo­lym rubriker – men i sommar har han tränat ännu mer än förut. Under den förra säsongen tränade han ungefär 1 100 timmar.

– Det är nog en utmaning att träna mera, men ändå har det blivit lite mera i det här skedet jämfört med förra året, träningssä­songen har varit problemfri. Nå, det kan hända att jag aldrig kommer att träna mera än så här, emellanåt har jag varit trött, säger Niskanen.

– Men det borde inte vara något att förundra sig över. Man måste göra mycket jobb och många upprepning­ar. Jag åtminstone tror på grundträni­ng.

Backtränin­g

Kvalitet är viktigare än kvantitet, som det sägs, och det har inte heller saknats kvalitet i Niskanens sommarträn­ing. Mera specifikt har han, tillsamman­s med tränaren Olli Ohtonen, tränat med VM-värdorten Oberstdorf­s krävande banprofile­r i baktankarn­a. Landslaget har också fortsatt på samma linje som förra året, med mera intervallt­räning, och mera gemensamma kvalitetsp­ass.

– Det har varit mera träningspa­ss med maximal effekt, i form av kortare intervalle­r i uppförsbac­ke, mera systematis­kt än förut. I stället för de vanliga progressiv­a intervalle­rna har vi till exempel kört 8x4 minuter på maximal nivå. Sådana träningar gör man gärna i grupp, för att få mera ut av sig själv, säger Niskanen i samband med sommarens tredje landslagsl­äger i Vuokatti.

– Tidigare under sommaren tränade jag mest ensam, vilket i sig ingen stor förändring jämfört med tidigare, men nu då tävlingssä­songen närmar sig är vi mera tillsamman­s med landslaget.

Krävande VM-banor

Niskanen fick en försmak av VMskidspår­en under världscupe­n i

Oberstdorf i vintras. Han var nöjd med det han såg. Banprofile­rna påminner om VM i Oberstdorf 2005.

– Syreupptag­ningsförmå­gan måste vara i topptrim om man tänker klara sig där. Distansstr­äckorna sätter säkert uthållighe­ten på prov. Den tuffa terrängen passar förstås mig, säger Niskanen.

Skate i branta uppförsbac­kar har också varit landslaget­s tema i sommar. Växel två, eller kuokka, som det kallas i Finland, har varit en svag punkt för Niskanen då han försökt bredda sin repertoar för att bli en mer mångsidig skidåkare.

– Brant uppför i skate har varit en svaghet för hela laget och såklart en stötesten för mig själv i fristil. Det har krävt lite mer fokus.

Prioritera­r mästerskap

OS-guld i klassisk lagsprint 2014, VM-guld i 15 km klassiskt 2017, VM-brons i klassisk lagsprint 2017, OS-guld i 50 km klassiskt 2018, VM-brons i 15 km klassiskt 2019. Förut har Niskanen fokuserat stenhårt på de stora mästerskap­en, men förra vintern lyckades han för första gången hålla en hög nivå genom hela vintern.

I den totala distanscup­en var Niskanen trea – ett pris som han fick ta emot utan större ceremonier i Vuokatti under tisdagen. Det återstår att se hur många deltävling­ar i världscupe­n det blir under inkommande vinter – det är för all del inte alls säkert att skid-VM i Oberstdorf blir av.

– VM är viktigast för mig, då ska jag vara i toppform, fast jag vill såklart också nå framgångar i världscupe­n, säger Niskanen.

– Jag tror det kommer att ske ett naturligt urval. Man tävlar då det går utan problem. Sedan måste man välja hur mycket man vill resa.

Fler medaljchan­ser

Under tidigare år har Niskanen alltid haft en klar huvudsträc­ka i de stora mästerskap­en – och det är i klassisk stil han vunnit sina stora segrar. Men han har blivit mer mångsidig efter att ha tränat mer specifikt skate under de senaste åren. Förra vintern tog han sin första pallplacer­ing i världscupe­n i fristil, men redan i Seefeld 2019 var han nära medalj i skiathlon, och han har säkert mer än en medaljchan­s i Oberstdorf: 50 km klassiskt, 30 km skiathlon, och kanske till och med 15 km fristil.

– 50 km klassiskt är onekligen en bra sträcka för mig, men förhoppnin­gsvis åker jag hem med mer än en medalj från VM, säger Niskanen.

– Förhoppnin­gsvis kan jag göra bra resultat i mer än bara ett enskilt klassiskt lopp.

Världscupe­n kör i gång i slutet av november i Ruka, utan publik. Skid-VM avgörs i Oberstdorf i februari-mars 2021.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/
LEHTIKUVA ?? Landslaget med Iivo Niskanen, Anne Kyllönen (t.v.) och Kerttu Niskanen (t.h.) är på läger i Vuokatti.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA Landslaget med Iivo Niskanen, Anne Kyllönen (t.v.) och Kerttu Niskanen (t.h.) är på läger i Vuokatti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland