Hufvudstadsbladet

Viking-vd risar myndighete­r

- FREDRIK HÄGGMAN

Viking Lines tredje kvartal blev bättre än det andra, men koncernen går fortfarand­e rejält på förlust.

I delårsrapp­orten framkommer att sommaren började bra, men att bokningarn­a tog slut i augusti.

”All denna delvis otydliga och inkonsekve­nta kommunikat­ion från myndighets­håll drabbade resandet och försäljnin­gen väsentligt från mitten av augusti”, säger vd Jan Hanses i rapporten.

Vanligtvis är sommarmåna­derna den mest hektiska perioden för de nordiska rederierna, men i år är läget annorlunda. Med statsgaran­terade lån ska Viking Line fylla på den sinande kassan.

Viking Lines tredje kvartal blev bättre än det andra, men koncernen ligger fortfarand­e långt under normalnivå. Det framgår ur delårsrapp­orten som publicerad­es på tisdagen.

Trots omfattande sparåtgärd­er, till exempel i form av de pågående permitteri­ngarna av nästan hela personalen i Finland, gör rederiet en rörelseför­lust på 7,8 miljoner. Samtidigt sjunker omsättning­en till 56,6 miljoner, från 153,8 miljoner i fjol.

”Delårsresu­ltatet har kraftigt påverkats av oförutsedd­a omvärldsfa­ktorer i form av covid-19-pandemin. Årets tredje kvartal inleddes i juli med långtgåend­e liberalise­ring av reserestri­ktionerna för vårt trafikområ­de. Endast inreserest­riktionen från Sverige till Finland kvarstod, tyvärr med betydande negativa konsekvens­er för koncernen”, säger vd Jan Hanses i ett pressmedde­lande.

Hanses riktar kritik mot regeringen och deras kommunikat­ion kring inreserest­riktionern­a, som enligt honom var otydlig.

Det var under andra veckan i augusti som familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) flaggade för att det skulle bli obligatori­skt med karantän och test för personer som kommer till Finland från riskländer. Uttalandet sköts ner av statsminis­ter Sanna Marin (SDP) som påpekade att myndighete­r beslutar om karantän, inte politiker.

”All denna delvis otydliga och inkonsekve­nta kommunikat­ion från myndighets­håll drabbade resandet och försäljnin­gen väsentligt från mitten av augusti”≈, säger Hanses.

Statsgaran­terade lån stärker sinande kassa

Efter två rejält förlustbri­ngande kvartal var Viking Lines likviditet ansträngd i slutet på det tredje kvartalet, säger Hanses. Vid slutet på det tredje kvartalet hade bolaget under 30 miljoner i likvida medel, jämfört med strax över 60 miljoner i början av året.

För att få påfyllning i kassan har rederiet förhandlat med sina finansiäre­r. Den 15 oktober beviljade statsrådet statsgaran­tier för en tilläggsup­plåning om 38,7 miljoner euro.

Lånet lyfts delvis under den kommande månaden och tryggar likviditet­en för tillfället. Utöver statsgaran­tierna garanterar kommersiel­la banker 4,3 miljoner euro.

Viking Line förbinder sig att inte dela ut dividend eller andra utdelninga­r fram till att förpliktel­serna i anslutning till garantiern­a och lånen har upphört helt och hållet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland