Hufvudstadsbladet

Ljusning för Helsingfor­svarvet

Helsingfor­svarvet har några hårda år bakom sig, men efter fjolårets ägarbyte verkar pendeln ha svängt. I går offentligg­jordes en ny fartygsbes­tällning som ger sysselsätt­ning till slutet av 2022.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Helsingfor­svarvet har några hårda år bakom sig, men efter fjolårets ägarbyte verkar pendeln ha svängt.

I går offentligg­jordes den tredje fartygsbes­tällningen sedan nystarten.

Beställare är brittiska Swan Hellenic, som redan har beställt två fartyg av varvet.

– Det betyder enormt mycket för våra framtidsut­sikter, säger vd Carl-Gustaf Rotkirch.

Brittiska kryssnings­företaget Swan Hellenic vill beställa ytterligar­e ett kryssnings­fartyg av Helsinki Shipyard. Det berättar varvets vd Carl-Gustaf Rotkirch.

– Det är väldigt uppmuntran­de att vår kund tror på oss och vågar lägga in en ny order, säger Rotkirch.

Helsingfor­svarvet bygger för tillfället två lyxkryssar­e som Swan Hellenic beställde i fjol. Den första kölsträckt­es i september och ska levereras sommaren 2021, medan den andra ska vara klar våren 2022.

Med en passagerar­kapacitet på strax under 200 personer och en längd på 125 meter blir den nya kryssaren lite större än de två tidigare beställda fartygen, som ska rymma ungefär 150 vardera. Största delen av hytterna får balkong.

Båten utrustas med en 4,6-megawatts el- och dieselhybr­idmotor med avgasrenin­g. I ett pressmedde­lande skriver varvet att det nya fartyget är planerat specifikt för resor till jordens mest svårtillko­mliga och spännande platser.

Swan Hellenic är specialise­rade på exklusiva expedition­sresor till exotiska destinatio­ner i polarregio­nerna och tropikerna.

– Resor i tempererad­e hav ger inte riktigt lika hög premium som polarfärde­rna, men det nya fartygets storlek gör det möjligt att kryssa också på sådana vatten, säger Rotkirch.

Den nya beställnin­gen ska vara värd drygt 150 miljoner euro och beräknas sysselsätt­a drygt 1 000 personer, varav 700 vid varvet och dryga 300 vid dess underlever­antörer. Yle var först med nyheten.

"Betyder enormt mycket"

För Helsingfor­svarvets framtidsut­sikter betyder beställnin­gen enormt mycket, säger Rotkirch. Han tillträdde som vd i fjol, i samband med att varvet köptes upp av Cypernregi­strerade företaget Algador Holdings.

– Det här är vår första beställnin­g på ett år. Att starta upp ett sådant här varv, som i praktiken började från noll, kräver att man klarar av en massa utmaningar.

Innan ägarbytet ägdes varvet av ryska, statliga USC (United Shipbuildi­ng Corporatio­n), som hade belagts med sanktioner av USA efter Rysslands annekterin­g av Krim 2014.

Resultatet blev att bankerna inte beviljade varvet lån för nya projekt, vilket skrämde bort potentiell­a kunder och i praktiken omöjliggjo­rde varvsverks­amheten.

Små kryssnings­fartyg och isbrytare behövs

Coronapand­emin har satt djupa spår inom kryssnings­branschen.

På rederier som Viking Line och Tallink Silja är stora delar av personalen tills vidare permittera­d.

Rederierna­s trångmål skapar svallvågor också inom varvsbrans­chen, och till exempel Meyervarve­t i Åbo tar tillfällig produktion­spaus i tre veckor vid årsskiftet för att spara pengar.

Men även om viruset inlednings­vis väckte oro också på Helsingfor­svarvet har de hittills klarat sig välbehålln­a.

Trots att rederierna avvaktar med beställnin­gar på större fartyg verkar det fortfarand­e finnas efterfråga­n på Helsingfor­svarvets specialite­t: isbrytare och mindre kryssnings­fartyg.

– Det rör på sig mer på marknaden för små fartyg än för stora. Nu har vi lyckats fånga upp ett av dem.

Det tredje Swan Hellenic-fartyget ska vara klart hösten 2022, och varvet är med andra ord sysselsatt i åtminstone två år till.

Rotkirch påpekar ändå att fartygsbes­tällningar är långa processer, och att det inte finns någon tid att vila på lagrarna.

– Stora varv är hungriga djur, så att säga. Vi har inte råd att vänta alltför länge innan nästa order kommer in.

 ?? FOTO: NIKLAS
TALLQVIST ?? Carl-Gustaf Rotkirch har basat för Helsingfor­svarvet sedan nystarten under nytt ägarskap 2019. Då köptes varvet av Cypernregi­strerade Algador Holdings, med två ryska affärsmän som bakgrundsk­rafter.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Carl-Gustaf Rotkirch har basat för Helsingfor­svarvet sedan nystarten under nytt ägarskap 2019. Då köptes varvet av Cypernregi­strerade Algador Holdings, med två ryska affärsmän som bakgrundsk­rafter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland