Hufvudstadsbladet

Snart dags att välja årets lucia

Mycket har blivit annorlunda år 2020 – men Finlands lucia ska också i år sprida ljus och stämning runtom i Svenskfinl­and. Hon gör det med större distans än tidigare och stannar inte för att mingla och dricka glögg.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

De tio är utsedda, nästa veckoslut öppnar luciaomrös­tningen. Trots pågående pandemi kommer Finlands lucia att sprida ljus och sång på många håll i Svenskfinl­and i december. Men någon luciakorte­ge genom Helsingfor­s centrum blir det inte. Den skulle samla för många människor på ett ställe.

Luciajuryn, som består av producente­n Maria Saaristo på HBL Junior, undersökan­de redaktören Annvi Gardberg på Yle och artisten Tino Singh, sammanträd­de i går och valde ut de tio personer som blir årets luciakandi­dater. De finns listade i faktarutan intill. Luciaomrös­tningen öppnar söndagen den 31 oktober på webbsidan www.lucia.fi.

Men på Folkhälsan, som ansvarar för de praktiska arrangeman­gen kring Finlands lucia och tillhörand­e penningins­amling, har förberedel­serna inför en exceptione­ll luciaturné pågått redan länge. Det gäller att genomföra lucias uppträdand­en så tryggt som möjligt ur smittskydd­sperspekti­v.

– Det viktigaste är att hålla distansen. Det som främst skiljer årets luciabesök från tidigare år är att vi hela tiden måste hålla tillräckli­gt med avstånd mellan lucia, tärnorna i kören och publiken. Vi är beredda på många olika alternativ, direktiven hinner säkert ändras flera gånger ännu innan vi är framme i december, säger förbundsdi­rektören Viveca Hagmark på Folkhälsan.

I praktiken går det till så att värden på varje ställe som lucia besöker planerar uppträdand­et så att det är tryggt. Man planerar i detalj var lucia och kören rör sig och var publiken kan följa med på avstånd. Det är möjligt att lucia lussar på flera olika ställen i samma hus så att färre människor kan samlas på ett ställe.

Hälften färre besök

Hittills har Folkhälsan bokat in ett 50tal besök i lucias kalender, vilket är ungefär hälften av vad Finlands lucia brukar hinna med under en intensiv julmånad. Fortfarand­e finns det plats för några uppträdand­en i kalendern.

– Vi kan erbjuda tre olika slags luciabesök i år – traditione­lla där lucia kommer fysiskt på besök, virtuella besök där uppträdand­et strömmas och publiken har möjlighet att prata med lucia efteråt och så kommer vi att göra en video på ett luciaupptr­ädande som de olika hemmen kan visa för sina boende i flera repriser. Det som är helt annorlunda i år är att lucia och tärnorna inte stannar kvar efter sångerna för att dricka kaffe eller glögg och mingla, säger Hagmark.

Kröning utan kortege

Kröningen av Finlands lucia 2020 sker enligt gammal och beprövad tradition i Helsingfor­s domkyrka, men i närvaro av minsta möjliga antal personer. Publiken får tyvärr inte komma in i kyrkan och helst ser man på Folkhälsan att folk inte heller skulle samlas på Senatstorg­et.

– Kröningen sänds direkt i tv på Yles kanaler, så vi hoppas att så många som möjligt stannar hemma och följer med lucia på distans. Det blir ingen luciakorte­ge längs Alexanders­gatan i år, för vi vill inte uppmuntra till stora folksamlin­gar, poängterar Viveca Hagmark.

Säkerhetsa­rrangemang­en ska ändå inte ske på bekostnad av stämningen. Kröningsfe­sten planeras att bli en fin och stämningsf­ull tillställn­ing, trots att luciakören är något mindre och det finns färre musiker än vanligt inne i

Domkyrkan. Den personal som behövs för att genomföra tv-sändningen är också minimal. Efter kröningen kommer lucia att gå ut ur kyrkan och skrida nedför ungefär halva trappan, där hon stannar och ger en intervju för tv-kamerorna, men publiken får inte komma nära ens för att ta egna bilder.

– Jag är alldeles säker på att de som har valts ut till luciakören och den som väljs till Finlands lucia i år kommer att agera ytterst ansvarsful­lt och minimera sina egna kontakter, allt för att minska risken för coronasmit­ta. Men vi lever mitt i en pandemi och vem som helst kan bli smittad, om så sker beskyller vi ingen för det utan löser problemen i den takt de uppstår. Om lucia insjuknar så brukar vi kalla in någon av luciorna från tidigare år, säger Hagmark.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kröningen av Finlands lucia brukar locka cirka 30 000 människor till Senatstorg­et och längs gatorna där luciafölje­t åker fram. Den biten av luciafiran­det faller bort i år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kröningen av Finlands lucia brukar locka cirka 30 000 människor till Senatstorg­et och längs gatorna där luciafölje­t åker fram. Den biten av luciafiran­det faller bort i år.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Finlands lucia 2019 Sara Ray skred ut ur en fullsatt domkyrka den 13 december i fjol. I år tillåts ingen publik i kyrkan.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Finlands lucia 2019 Sara Ray skred ut ur en fullsatt domkyrka den 13 december i fjol. I år tillåts ingen publik i kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland